Americkí vojaci dorazili do Čiech. Idú na cvičenie do Maďarska
23 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

600 amerických vojakov sa zúčastní presunu cez Českú republiku. So sebou budú mať 190 kusov vojenskej techniky. Rozdelení sú do troch konvojov. Prvý konvoj dorazil včera podvečer.  Česká armáda v Rančířově pre nich vybudovala stanový tábor. Namierené majú na cvičenie NATO do Maďarska.


Americkí vojaci sa presúvajú aj s vojenskou technikou. Medzi prvými vozidlami boli obrnené bojové vozidlá Stryker. Nákladné automobily a ľahké viacúčelové vozidlá. Druhý konvoj dorazí v nedeľu večer. Tretí v pondelok večer. Poslední vojaci opustia Česko v nočných hodinách z utorka na stredu. Informáciu priniesol portál idnes.cz.
Konvoj sprevádza Vojenská polícia a Polícia ČR

Prejazd konvoja by nemal obmedzovať dopravu na diaľnici. Polícia ju obmedzí iba na čas, kým budú na diaľnicu D5 vchádzať a vychádzať z nej. Prechádzať budú v malých skupinách, s hodinovým odstupom. Premávka nemá byť obmedzená.

Počas pandémie sa európski lídri chopili väčšej moci, horšie je to už s jej odovzdávaním
Stovky tisíc ľudí prišli kvôli Covid-19 o život v celej Európe a oveľa viac z nich po prekonaní choroby trpí dlhodobým zlým zdravotným stavom. Nie sú však jedinými obeťami pandémie, píše CNN.Rokom obmedzení boli tiež vážne narušené demokratické... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Polícia upozorňuje

Česká polícia dôrazne upozorňuje vodičov, aby v žiadnom prípade neobmedzovali presun amerických vojakov. Vodiči si majú uvedomiť, že sa jedná o ťažkú vojenskú techniky. Manévre s ňou sú ťažké. Každý neštandardný manéver by mohol mať za následok kolíziu. Aj s fatálnymi následkami. Kolónu majú vodiči predbehnúť, alebo ísť za ňou. Pokiaľ vodiči budú chcieť zísť z diaľnice, majú nasledovať kolónu a tak bezpečne z diaľnice zísť.
Stanový tábor a povinné testovanie vojakov

V stanovom tábore pre 300 vojakov sa budú vojaci striedať. Myslia aj na protipandemické opatrenia. Pripravené sú aj izolačné priestory. Všetci americkí vojaci budú pred cestou testovaní, píše portál idnes.cz.
Plánovaný návrat

Návrat amerických vojakov z cvičenia je naplánovaný na 12. - 16. júna. Českou republikou za posledné roky prešlo mnoho amerických vojakov. Podľa informácií z portálu idnes.cz ich Česi vítali, ale ozývali sa aj odporcovia NATO a amerických vojakov.

Heger: O Makóovi určite nebudem mať problém povedať pravdu ani pred vyšetrovateľom
Skutočnosť, že do pavučiny kajúcnika, ale najmä mafiána a podvodníka Maóa sa zachytia aj „svätí“ z OĽaNO čakal asi iba málokto. Exriaditeľ NAKA Branislav Zurian však šokujúco ukazuje nielen na šéfa hnutia a „najčistejšieho“ politika Igora Matoviča,... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik