Deti s Covidom: Mutácie ohrozujú tých najmenších viac, ako sme mysleli
23 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Popredný brazílsky epidemiológ Fatima Marinho našiel príznaky Covid-19 u detí, ktoré sú v príkrom rozpore so správou, ktorá sa počas pandémie rozšírila po celom svete. Tá hovorí, že sa nezdá, že by deti vírusom vážne trpeli. Marinho to vidí inak.


Silné bolesti svalov, hnačky, kašeľ, bolesti brucha a hospitalizácia - to všetko sa deje u detí s Covid-19 v Brazílii, upozorňuje Marinho.


Posledné dostupné údaje extrahované Marinhom 15. apríla ukazujú, že na Covid-19 zomrelo 2 216 detí vo veku od 0 do 9 rokov. Zahŕňa to 1 397 detí do jedného roka. Medzitým bolo v Brazílii hospitalizovaných viac ako 67 000 detí vo vekovej skupine od 0 do 9 rokov, informuje Guardian.


Marinho, hlavný poradca globálnej organizácie pre verejné zdravie Vital Strategies, hovorí:  Epidémia v Brazílii mení profil závažných prípadov.“


WHO: Celosvetový počet obetí Covidu je trikrát vyšší ako sme mysleli, zomrelo takmer 8 miliónov ľudí
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Zomiera viac detí

„V porovnaní s rokom 2020 vidíme viac mladých ľudí hospitalizovaných a zomierajúcich na Covid,“ varuje lekár. „Brazília musí čoskoro začať očkovať mladých ľudí kvôli riziku v dôsledku nových variantov. Ale nie je dostatok vakcín. “


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu vyzvala bohatšie krajiny, ktoré dokončili očkovanie svojich najzraniteľnejších osôb, aby odložili očkovanie detí, a namiesto toho darovali tieto dávky svojmu zriadeniu Covax, aby ich bolo možné distribuovať do krajín, ktoré to najviac potrebujú. V niektorých krajinách sa už začalo očkovanie detí, pričom medzi očkovanými vo veku 12 až 15 rokov sú Kanada a USA.


„V krajinách s nízkym a nižším stredným príjmom dodávka vakcín Covid-19 nestačila ani na imunizáciu zdravotníckych pracovníkov a nemocnice sú zaplavené ľuďmi, ktorí súrne potrebujú starostlivosť a záchranu života,“ uviedol generálny riaditeľ WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Francúzi vyšetrujú tri prípady zriedkavej krvnej poruchy u príjemcov Pfizeru
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

"Chápem, prečo niektoré krajiny chcú očkovať svoje deti a dospievajúcich, ale teraz ich vyzývam, aby to prehodnotili a namiesto toho darovali vakcíny Covaxu," vyzýva Ghebreyesus.


Ale medzi tými, ktorí si vyžadujú starostlivosť a záchranu života v krajinách, ktoré vírus stále sužuje, vrátane Indie, Brazílie a Indonézie, sú deti. Prečo je teda infekcia Covid-19 v niektorých krajinách taká závažná, že umierajú deti a niektoré krajiny, naopak, môžu nateraz od očkovania detí upustiť?
Prečo sú také rozdiely?

Aj keď je potrebný ďalší výskum, Marinho tvrdí, že tu zohráva úlohu niekoľko faktorov. Jedným z nich je, že diagnóza Covid-19 u detí prichádza príliš neskoro, keď sú deti už ťažko choré a liečba je náročnejšia.„Existuje mylné povedomie, že neexistuje žiadne riziko pre deti, takže lekári nemyslia na Covid-19,“ hovorí.


Počas pandémie sa európski lídri chopili väčšej moci, horšie je to už s jej odovzdávaním
Stovky tisíc ľudí prišli kvôli Covid-19 o život v celej Európe a oveľa viac z nich po prekonaní choroby trpí dlhodobým zlým zdravotným stavom. Nie sú však jedinými obeťami pandémie, píše CNN.Rokom obmedzení boli tiež vážne narušené demokratické... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

„Okrem nízkeho prístupu k včasnej zdravotnej starostlivosti existuje aj chudoba a nerovnosti a ľudia žijúci v oblastiach a domoch, ktoré sa ťažko dištancujú. V chudobných domoch sú viac ako štyria ľudia na izbu.“


"Nové varianty Sars-CoV-2 majú tiež vyššiu vírusovú záťaž v porovnaní s inými variantmi. To znamená, že ľudia sú tiež infekčnejší," vysvetľuje Marinho.


„Brazília potrebuje viac testov na Covid-19, bez testovania a sledovania prípadov a kontrol nie je možné vírus kontrolovať a bude sa šíriť ďalej po celej krajine,“ hovorí. "Rizikom sú nové mutácie."


Menový fond uviedol cifru, koľko bude stáť ukončenie pandémie. Slovensko by z toho žilo dva roky
V piatok predstavil Medzinárodný menový fond (MMF) plán na ukončenie pandémie nového koronavírusu. V prvom rade treba do konca tohto roku zaočkovaní minimálne 40 % svetovej populácie a do polovice budúceho roka minimálne 60 % populácie. Náklady na... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

V Indonézii asociácia pediatrov (IDAI) uviedla, že oficiálne údaje, ktoré naznačujú, že na Covid zomrelo 28 detí, sú podhodnotené a ich počet sa blíži k 160. Predseda ADAI, Aman B. Pulungan, v júni pre ABC uviedol : „To dokazuje, že nie je pravda, že veková skupina do 18 rokov nie je náchylná na Covid-19.“


Indii nielenže deti ostali osirelé kvôli vysokej miere úmrtia na Covid-19, ale v zničujúcej druhej vlne je nakazených viac detí. Aj keď je detská úmrtnosť celkovo stále nízka, sú postihované závažnejšie.


Pediatrický pneumológ, ktorý pracuje v Bangalúre, doktor Srikanta JT, tvrdí, že počas predchádzajúcej vlny Covidu sa mohlo Covidom nakaziť týždenne jedno dieťa.


Včely ako rýchly test na koronavírus... a bez  laboratórneho vybavenia
Vycvičené včely dokážu podľa pachu v sekunde zistiť ľudí infikovaných koronavírusom. Vedci a startupisti to chcú využiť, píše taz.de. Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Počet závažných prípadov rastie

„Ale podľa údajov z väčšiny zdravotných centier v Indii a našich vlastných údajov zhromaždených za posledných niekoľko mesiacov sa zdá, že druhá vlna ovplyvňuje deti pomerne výrazne, pričom ich počet postupne rastie, máme 12 až 15 pozitívnych prípadov denne,“ hovorí. Patria sem malé deti a dospievajúci.


Aj keď sa zdá, že väčšina detí má asymptomatický až mierny priebeh, ktorý je možný zvládnuť doma, u detí rastie počet závažných prípadov.


„Sme tiež svedkami významného počtu závažných prípadov, ako je ťažký zápal pľúc, ktorý si vyžaduje ventilačnú podporu u detí s diabetes mellitus 1. typu a jeho komplikácií, ako je diabetická ketoacidóza, multisystémový zápalový syndróm s významnou chorobnosťou a úmrtnosťou. Aj keď to predstavuje zhruba 5% našej kohorty, čísla sú dosť významné.“


Nemci varujú: Vakcíny sú proti indickému variantu Covidu menej účinné
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Podcenili sme prvú vlnu, nastúpili mutácie

Rovnako ako úloha základných podmienok, ktoré sú bežnejšie u detí žijúcich v nepriaznivých podmienkach, Srikanta hovorí, že akonáhle sa po prvej vlne zrušili výluky a ďalšie obmedzenia, vo verejnosti došlo k názoru, že pandémia je za nimi.


"A väčšina z nich úplne alebo čiastočne upustila od správania potrebného pri Covide," vysvetľuje. "Toto nevhodné správanie viedlo k významnému zmiešaniu, a teda k druhej vlne."


Teória, prečo sa deti javia všeobecne menej náchylné na vírus ako dospelí, spočíva v tom, že majú v dýchacích cestách menej receptorov známych ako ACE2.


Tieto receptory sú kľúčovou cestou pre vstup vírusu, ktorý spôsobuje, že Covid-19 vstupuje do buniek. Teoretizuje sa, že menej receptorov ACE2 znamená menej príležitostí pre vírus.


Poliaci bijú na poplach: Nebývalý nárast prípadov rakoviny a u nás to nebude iné!
Vlani nebolo kvôli pandémii covidu-19 odhalených mnoho zhubných nádorov, no situácia sa rapídne mení. Onkológovia z univerzitnej nemocnice v Krakove varujú, že tento rok sa dá očakávať až o 40 percent viac novo odhalených prípadov rakoviny než... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

"Počas prvej vlny pandémie sa všeobecne predpokladalo, že absencia aj znížený počet týchto receptorov u detí je všeobecne ochranná," hovorí Srikanta. "Ale prišla druhá vlna s virulentnejším kmeňom, ktorý, zdá sa, obchádza aparát potrebný na vstup a lepšie sa vyhýba imunitnému systému, a tým zvyšuje počty u detí a zvyšuje závažnosť infekcie."



Stále nevieme všetko

Profesor pediatrie a zdravia detí na univerzite v Sydney Robert Booy tvrdí, že za vyšším počtom prípadov u detí je pravdepodobne aj samotná veľkosť populácie týchto krajín. Či už varianty alebo iné mechanizmy, ako napríklad ten, ktorý zahŕňa ACE2, opísaný Srikantou, vedú k vyššej miere u detí, potrebuje viac štúdie.


"Pretože tento vírus neustále mutuje, nesie so sebou riziko, že sa stane oveľa prenosnejším, čo je hlavná vec, ktorú sme si všimli za posledných šesť mesiacov, ale pre deti sa môže skutočne stať závažnejším," varuje. "Len ešte nevieme všetko, čo by sme mali vedieť."


Eurokomisár Reynders: COVID pasy by sa mali spustiť od 1. júla
Európske zelené COVID pasy by mali byť aktívne najneskôr od 1. júla. Povedal to v piatok eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktorý štvrtkovú dohodu členských krajín EÚ a Európskeho parlamentu (EP) na podmienkach týchto osvedčení označil... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | tasr