"To kde sme? Čo sú tu 50-te roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby?" Krúti hlavou analytik Žitný
22 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Tajná schôdzka desiatich súčasných najvplyvnejších ľudí v našej politike, prokuratúre, polícii či tajnej službe stále rezonuje Slovenskom. Vyjadrilo sa k nej už veľa ľudí, no tí, ktorých sa to najviac týka buď stále (ne)pochopiteľne mlčia, alebo stretnutie zahmlievajú.


Do sídla SIS si desiatku mocných, vrátane troch najvyšších ústavných činiteľov pozval nový šéf Slovenskej informačnej služby. Prečo? Načo? Tak to zatiaľ ešte nikto z nich poriadne nevysvetlil a nedal dôveryhodnú odpoveď. Kritizuje to aj bezpečnostný analytik Milan Žitný, informuje portál parlamentnelisty.sk.
Ak bolo tajné stretnutie na podnet premiéra, prečo sa nekonalo u premiéra?

Tajná schôdzka desiatich najvplyvnejších ľudí v SIS sa na Slovensku už rieši vo veľkom. „Taká schôdzka tu ešte nikdy nebola, v takejto vrcholovej zostave. A ak sa uskutočnila, znamená to, že to, čo sa, povedzme vyšetrilo, alebo zistilo, je mimoriadne vážne a môže to ohroziť aj stabilitu politickej scény,” myslí si bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Dodáva: „To kde sme? Čo sú tu 50. roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby? A pekne – premiér, aj prezidentka – ku mne!“ K tajne schôdzke sa zatiaľ jediný ako-tak vyjadril iba premiér Eduard Heger, no aj ten to viac „pokašľal“ ako vysvetlil.

„Toto stretnutie sa uskutočnilo z mojej iniciatívy, aby sme sa oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách… Je potrebné odmietnuť špekulácie, že rokovanie sa týkalo bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského alebo živých prípadov, ktoré vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní,” povedal.

Premiér: Rokovanie v SIS sa netýkalo Vladimíra Pčolinského ani iných živých prípadov
Premiér Eduard Heger (OĽANO) odmieta špekulácie, že by sa pondelkové (17. 5.) rokovanie najvyšších ústavných činiteľov a ďalších vysokopostavených predstaviteľov štátu na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS) týkalo jej obvineného bývalého šéfa... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | tasr


Slová premiéra neuspokojili ani Žitného. „A prečo nebolo toto stretnutie u premiéra? Prečo bolo na SIS-ke? To je logická otázka a inak ako ňou sa odpovedať nedá. Nech nás pán premiér nevodí za nos, nie sme hlúpi, nenarodili sme sa dnes,“ konštatuje na jeho vysvetlenie. Ak teda bolo utajované stretnutie v objekte SIS znamená to, že ho musel zvolať nový šéf tajných Michal Aláč. Lenže... Šéfa tajných si má volať k sebe prezidentka a nie naopak.

„Nech odpovie Aláč, čo to má znamenať, že si pozve prezidentku na SIS-ku a ona tam ide? To kde sme? Čo sú tu 50. roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby? A pekne premiér aj prezidentka, ku mne! Ani Lexa si nezvolával týchto ľudí. To by čo už len bolo, ak by na pôdu SIS zvolal šéf SIS všetkých týchto ústavných činiteľov? A oni by tam dokonca prišli?“ krúti hlavou nad absurdnosťou celej situácie bezpečnostný analytik, podľa ktorého sa tu potom vynára otázka, kto vlastne velí tejto krajine.

Absolútny škandál: Šéf SIS Aláč zasahuje do trestného konania. Asistovalo mu pri tom celé vedenie štátu
20 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová

Premiér sa „vysvetľovaní“ schôdzky zamotáva do vlastnej argumentácie a lží

„Keby to zorganizoval premiér, nebude to na pôde SIS, ale Úradu vlády,“ vyvracia Žitný chabý pokus Hegera obhájiť tajné stretnutie. Čo je ale zarážajúce, že premiér chce v takýchto stretnutiach pokračovať.

„Nevylučujem, že sa obdobný formát takýchto pracovných stretnutí uskutoční aj v budúcnosti. Boj s organizovaným zločinom a korupciou, ktorá zapustila u nás hlboké korene, si vyžaduje, aby každá štátna inštitúcia dôsledne plnila svoje úlohy vymedzené zákonom a aby vedúci predstavitelia v týchto inštitúciách, v súlade so svojimi kompetenciami, navzájom spolupracovali.“ Šokoval svojím vyhlásením Heger.

„Toto nie je normálna situácia, pretože premiér si nevie obhájiť, čo tvrdí. Ak hovorí, že to zorganizoval a zorganizoval to na pôde tajnej služby, tak nemôže hovoriť o korupcii. Na to sú predsa príslušné útvary a nie predseda vlády, prezidentka, šéf tajnej služby a tak ďalej. Od toho sú orgány činné v trestnom konaní, ktoré majú konať bez ohľadu na politické elity a vládne inštitúcie. Ak toto predseda vlády vyhlasuje, tak tu skončila ústavná deľba moci: justičná, exekutívna a zákonodarná,“ vráža Milan Žitný klin do zvláštnej argumentácie predsedu vlády.

Chmelár: Vyhlásenie prezidentky ohľadom stretnutia v centrále SIS je odporné
"Zásadné porušovanie noriem právneho štátu, ktoré bude mať ďalekosiahle dôsledky na dôveryhodnosť štátnych inštitúcií, je katastrofa. Spôsobí, že každá strana bude chrániť svojich zlodejov, poukazovať na tých druhých a lož sa nebude dať odlíšiť od... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová