Jozef Šátek: Účastníci stretnutia na SIS konali nad rámec svojich ústavných a zákonných kompetencií
22 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Ďalším dôkazom toho, akým spôsobom si aktuálna moc na Slovensku ctí ústavu, zákony, vrátane toho kompetenčného, je už niekoľko dní medializované stretnutie vyvolených na pôde SIS. "Už samotné rokovanie „ústavného kolégia“ na „pôde SIS“ vytvára situáciu neprípustného politického nátlaku na vyšetrovateľov a prokurátorov." Citát Jozef Šátek.


"S vysokou mierou pravdepodobnosti podstatou stretnutia desiatich ústavných a vyšších štátnych funkcionárov je podozrenie z „manipulovania“ vyšetrovania v niektorých závažných zločinných prípadoch otvorených v ostatnom roku. Ak doteraz Fico či Pellegríny len vykrikovali, že do týchto prípadov sa politicky zasahuje,  tak konečne sa dočkali." Píše na sociálnej sieti bývalý elitný vyšetrovateľ trestnej činnosti Jozef Šátek.

Smer už navrhol mimoriadnu schôdzu k stretnutiu v SIS, Saloň zvolal výbor
Opozičný Smer-SD už podal návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k stretnutiu najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Premiér Eduard Heger (OĽANO) má na nej stretnutie vysvetliť... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | tasr


Reprofoto FB (@Jozef Šátek)

Mimo rámec ústavných kompetencií

"Už samotné zvolanie predsedom vlády desiatich takých „silných“ ústavných osobností a predstaviteľov trestnoprávnych represívnych zložiek... je mimo rámec ich ústavných a zákonných kompetencií." Upozorňuje na jednu formu porušenia našich zákonov Jozef Šátek.
Politický nátlak na trestnoprávny proces

"Nech už nakoniec povedia o obsahu ich rokovania čokoľvek už nikdy sa nezbavia nálepky, že už samotnou účasťou na schôdzke sa nechali vmanipulovať do politického rokovania o čisto trestnoprávnej situácii. Tú môžu a majú riešiť len politicky nezávislé orgány. K tomu zákonom určené, čiže orgány činné v trestnom konaní."

"Okrem dvoch a to generálneho a špeciálneho prokurátora ostatní nemajú žiadne zákonné oprávnenie vstupovať do trestnoprávnych procesov. A tieto akýmkoľvek spôsobom regulovať či kontrolovať." Pripomína Jozef Šátek.

Chmelár: Vyhlásenie prezidentky ohľadom stretnutia v centrále SIS je odporné
"Zásadné porušovanie noriem právneho štátu, ktoré bude mať ďalekosiahle dôsledky na dôveryhodnosť štátnych inštitúcií, je katastrofa. Spôsobí, že každá strana bude chrániť svojich zlodejov, poukazovať na tých druhých a lož sa nebude dať odlíšiť od... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nepoznajú alebo ignorujú vlastné kompetencie

"Čo majú s „manipuláciou“ vyšetrovaných prípadov prezidentka republiky, predseda parlamentu, predseda vlády, riaditeľ SIS ... ?. Ba dokonca takúto kompetenciu nemajú ani minister vnútra Mikulec, ani policajný prezident Kovařík, u ktorých si to mnohí mylne predstavujú."
Koho chceli zastrašiť?

"V roku 1998 som sa stal ako zástupca generálneho riaditeľa sekcie vyšetrovania ministerstva vnútra vedúcim špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorému do kompetencie pripadli najťažšie a najzložitejšie prípady obdobia mečiarizmu. " Pokračuje na sociálnej sieti Jozef Šátek.

"Ak by v tom čase k prípadným podozreniam z manipulácie vyšetrovaných prípadov pod mojím vedením (o čom obvinení a ich advokáti aj vtedy vykrikovali a spomínali návrat päťdesiatych rokov) zasadlo takéto „ústavné kolégium“ nemohol by som takéto stretnutie brať inak ako priame politické zastrašovanie mňa i mojich podriadených, aby sme vo vyšetrovaní nepostupovali aktívne a v súlade so zákonom nesiahali na „nedotknuteľných“.
Hrach na stenu

Presne tak vyznieva záver Šátekovho statusu: "Ak by sa mali kompetentní zamyslieť a prijať urýchlene účinné opatrenia, tak je to skôr k tomu, aby boli posilnené vyšetrovateľské a prokurátorské zložky. Vytvorené maximálne servisné a materiálno-technické zázemie. Aby sa urýchlene ukončili už rozpracované veci ale najmä, aby sa opäť začali otvárať ďalšie a ďalšie závažné prípady. Tie, ktoré sa tu za ostatných 10 rokov nakopili. Ale nie je žiadna známka, že sú rozpracovávané. Keďže najmenej štyri či päť mesiacov sa agilnosť týchto tímov značne spomalila a utíchla.

(Medzititulky red. HD.)

Absolútny škandál: Šéf SIS Aláč zasahuje do trestného konania. Asistovalo mu pri tom celé vedenie štátu
20 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová