Diskriminácia ako hrom: EÚ otvorí hranice pre zaočkovaných. Nie však tým, ktorí dostali Sputnik V
20 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Plánu Európskej únie na opätovné otvorenie hraníc cudzincom plne zaočkovaným proti Covid-19, sa nezúčastnia tí, ktorí dostali Sputnik V, informuje portál RT.


Veľvyslanci zastupujúci 27 členských štátov EÚ dosiahli v stredu konsenzus, že na jej územie môžu vstúpiť ľudia z krajín mimo únie. Za podmienky, že budú zaočkovaní vakcínou, ktorá bola schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA) alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Akceptované vakcíny sú Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a AstraZeneca, ako aj čínska vakcína Sinopharm.

Agentúra EMA začala pred dvoma mesiacmi študovať ruskú vakcínu. Avšak Sputnik V ešte musí zaregistrovať. Toto rozhodnutie by mohlo Rusom, ktorí v lete chceli vycestovať do Európy, spôsobiť veľké nepríjemnosti.



Sputnik V bol minulý rok zaregistrovaný v Rusku a doteraz bol schválený v 66 krajinách. Dva z týchto národov, Maďarsko a Slovensko, sú v skutočnosti v EÚ. Taktiež mnoho ďalších členských štátov vyjadrilo ochotu nakúpiť veľké dávky vrátane Nemecka a Rakúska.

Podľa Ruského fondu priamych investícií, ktorý financoval vývoj prvej ruskej vakcíny, má Sputnik V mieru účinnosti 97,6 percenta. Vo februári štúdia publikovaná v britskom lekárskom časopise The Lancet zistila, že vakcína má účinnosť viac ako 91,6 percenta.

Sputnik V nebol schválený v EÚ kvôli politickému tlaku vodcov bloku, tvrdí šéf ruskej rozviedky
Ruská vakcína Sputnik V nebola v Európskej únii schválená kvôli politickému tlaku vodcov bloku. Uviedol Sergej Naryškin, šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej Federácie (SVR), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca