Zurian: Matovič požadoval, aby kajúcny kriminálnik Makó potichu prešiel z KÚFS do SIS k Pčolinskému
19 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Vojna v silovom prostredí sa rozbieha na plné obrátky. Branislav Zurian skončil vo vedení NAKA a odchádza aj z polície. Zhodou okolností predtým bol Zurian obeťou krivého obvinenia kajúcnika Beňu. Dalo sa čakať, že to nezostane bez odozvy. Zurian podal na Beňu trestné oznámenie. Avšak!  Vo svojom trestnom oznámení spomína v mimoriadne zaujímavých súvislostiach aj expremiéra Igora Matoviča.



Beňove kajúcne konšpirácie

"Bývalý prvý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa, ktorý je obvinený z vydierania v kauze Judáš, vypovedal o bývalom najmocnejšom mužovi NAKA Branislavovi Zurianovi. Usvedčoval ho z vynášania utajovaných informácií." Píše portál topky.sk.

V jadre ide o ďalšieho kajúcnika Ľudovíta Makóa. Mal sa u Beňu až príliš podrobne zaujímať o to, o čo sa v súvislosti s ním zaujíma NAKA. Beňa operuje s podozrením, že exšéf NAKA inými slovami a v skratke vynášal utajované skutočnosti. Beňa vyšetrovateľovi popisoval údajné stretnutia so Zurianom a ich údajný obsah. Pritom je evidentné, že stretnutie so Zurianom vyvolal práve Beňa a usiloval sa z neho vytiahnuť informácie o tom, či budú stíhaní kajúcnik a kriminálnik Ľudovít Makó a šéf kontrarozviedky Peter Gašparovič.
Zurian hovorí o výmysloch

Branislav Zurian sa logicky bráni a tvrdí, že nič z toho, čo Beňa vypovedal, nie je pravda. "Nie, tieto informácie sa nezakladajú na pravde, ja sa k tomu vyjadrím určite vyšetrovateľovi," povedal ešte vo februári pre topky.sk Zurian. Ten bol vtedy podľa vlastných slov na dovolenke v Poprade. Dva dni potom podal exriaditeľ NAKA na Borisa Beňu trestné oznámenie priamo v Poprade.
Makó v SIS?

"O tom, že Ľudovít Makó bol príslušníkom Slovenskej informačnej služby, sa špekulovalo už dlho. Vo svojom trestnom oznámení na Borisa Beňu to nepriamo potvrdzuje aj Branislav Zurian. Ten povedal, že mu koncom augusta 2020 vo večerných hodinách zavolal Boris Beňa a požiadal ho o stretnutie. Dohodli sa na druhý deň v kaviarni. "Po príchode som sa ho spýtal, že čo sa deje. Povedal mi, že mu Noro Paksi povedal, že robíme ich príslušníka - myslel tým príslušníka Slovenskej informačnej služby," opísal stretnutie Zurian." Píšu topky.sk.

Nesociálny, neľudský, amatér, ktorý vydiera. Matovič hovoril o Sulíkovi
Brífing ministerstva financií, ktorý sa nedávno ukončil mal názov : Rozpočet - Ľudia a firmy ako rukojemníci. Médiá sa z neho mohli dozvedieť aj o tom, čo je príčinou sporu medzi ministerstvom financií a ministerstvom hospodárstva, ktoré riadi... Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Nie sme ako oni alebo Expremiér Matovič v pozadí?

Citujeme ďalej zdroj informácií, topky.sk: "Zurian opísal, aký bol prekvapený, keď sa dozvedel, že Makó je príslušníkom SIS. "Teda spýtal sa ma, že ´robíte nášho príslušníka?´ Presnejšie by bolo povedať, že mi oznámil, že robíte nášho príslušníka. Ja som sa spýtal, že koho? On mi povedal, že Orecha. Ja som sa zvýšeným prekvapeným hlasom spýtal, že Orech je váš príslušník? A on mi povedal, že áno, je," opísal Zurian."

Zarážajúce však je, že v tomto trestnom oznámení spomína aj bývalého premiéra Igora Matoviča, ktorý je momentálne ministrom financií. Povedal mi, že premiér Igor Matovič ho (Makóa, pozn. red.) potreboval bez problémov a v tichosti bez kriku dostať z funkcie od Hegera z Kriminálneho úradu Finančnej správy a tak ich požiadal, aby ho zobrali do SIS. Neskôr mal ísť robiť do Budapešti. Že bol taký barter, aby dobrovoľne uvoľnil miesto riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy," šokoval Zurian." Cituje túto pasáž z portálu topky.sk doslova redakcia HD.
Zurian čaká na výsluch, Matovič mlčí

S otázkami redakcia topky.sk kontaktovala aj Igora Matoviča prostredníctvom tlačového oddelenia Ministerstva financií. Doteraz sa však nevyjadril. Branislav Zurian jej odpísal, že kým nebude vypočutý vyšetrovateľom, k prípadu sa vyjadrovať nebude. Podľa informácií topiek sa Zurian dožadoval výsluchu pred prokurátorom Kyselom a chcel vysvetliť okolnosti, ktoré tvrdí Boris Beňa. Kysel mal reagovať, že ho vypočuť nechce. Otázku topky.sk zaslali aj na Úrad špeciálnej prokuratúry aj do Slovenskej informačnej služby. Zo SIS dostali odpoveď, ktorá v skratke znie asi takto: "Spolupráca fyzických osôb so spravodajskou službou vrátane služobného pomeru je utajovanou skutočnosťou chránenou zákonom."

(Medzititulky red. HD.)

Ďateľ: Klient Matovičovho Himmlera, Lipšica – kriminálnik Beňa, si ide po podmienku
Peter Tóth, informuje, že kriminálnik, Boris Beňa, pôjde 27. mája pred súd. „Prokurátor ÚŠP Peter Kysel mu navrhuje trojročný trest s päťročným podmienečným odkladom,“ píše. „Beňa, Košč a Pčolinský s Makóom a ďalšími páchali závažnú trestnú činnosť... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Petra Demková