Výzva Borisa Zalu: Zbavme sa „západníčenia". Prestaňme si konečne nekriticky idealizovať západ!
19 | 05 | 2021 I

Sociálny demokrat, politik, filozof a publicista Boris Zala toho už má zjavne plné zuby. „Západníčenia“, idealizovania "západu". Nekritické zo strany politikov a neznalé zo strany médií pokladá za koncept minulosti, zaťažený idealizáciou spoločností na západ od našich hraníc. Za ideologickú hmlu. Zakrývajúcu, že demokracia, právny štát a ľudské práva sú aj v "západných" krajinách vždy len výsledkom vypätého zápasu. A všade, aj na tom ospievanom západe, sú veľmi krehké a neisté.


"Geopoliticky nám dnes superlativizácia západu zakrýva, že tento pojem je poslednou baštou anglo-americkej dominancie. Zakrýva, že naším referenčným rámcom má byť a je Európska únia a práca na jej projekte." Píše pre pravda.sk Boris Zala.

Boris Zala o konšpirátoroch, diktátoroch a národe ktorý pre mnohých z nich nie je ten správny
"Dlhšiu dobu si všímam polemiky a komentáre v novinách alebo na sociálnych sieťach. Zistil som, že logika diskutujúcich sa dá zhrnúť do vcelku jednoduchých foriem. Ba posledné roky sa zužuje ešte viac a stáva sa akousi vravou okolo osi Západ –... Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Nie sme občanmi západu

"Sme občanmi Slovenska a Európskej únie, a nie západu. Západ nepredstavuje žiaden osobitný civilizačný okruh. Jeho zástancovia mu pripisujú všetky pozitívne hodnoty – demokraciu, právny štát aj ľudské práva. Odporcovia ho konštruujú ako sféru mravného úpadku, materializmu, ziskuchtivosti a imperializmu. U obdivovateľov aj u odporcov ide o abstrakciu. V nej sa konštruuje buď pozitívny, alebo negatívny obraz. Samozrejme, v realite geografického západu nič také neexistuje." Vysvetľuje svoj postoj okrem iného aj bývalý europoslanec za Slovenskú republiku.
Odpudivé šermovanie západom

Boris Zala pokračuje v úvahách: "Už dlho ma odpudzuje to bezduché šermovanie západom, ktoré pozná len západnú demokraciu, západné hodnoty, západnú civilizáciu, západné umenie a filozofiu a neviem ešte, čo všetko. A, samozrejme, ´nezápadný zvyšok sveta´. Ale o nič viac mi neprirástli k srdcu tí, ktorí robia západ predmetom permanentnej kritiky, vinníka všetkých neduhov sveta, semenište zla. Na jednej aj na druhej strane, v chóre ospevovateľov, tak ako aj v mnohohlase kritikov, si hovejú tak pravičiari aj ľavičiari, myslenie v pojmoch západu je im až akési osudové: tí, čo ho velebia, by stratili idol zbožňovania, tí, čo ho zatracujú, zasa objekt rozhorčeného odmietania."
Západ a demokracia

"Idea západu žila predovšetkým ako opozícia rímskeho kresťanstva voči tomu konštantinopol­skému, byzantskému. Potom ako protiváha osmanskému aj rusko-ortodoxnému tlaku. Naše povojnové generácie poznajú tento protiklad aj v podobe komunistického východu a kapitalistického západu. Dnes sa žurnalisticky často používa aj tam, kde sa chce skrátiť či zdôrazniť spoločný postup a postoj USA a Európy v svetopolitike."

"Západníčenie pokladám za koncept minulosti. Zaťažený idealizáciou spoločností na západ od našich hraníc. Za ideologickú hmlu. Zakrývajúcu, že demokracia, právny štát a ľudské práva sú aj v ´západných´ krajinách vždy len výsledkom vypätého zápasu. A všade, aj na tom ospievanom západe, sú veľmi krehké a neisté." Zdôrazňuje v texte pre pravda.sk Boris Zala.

Boris Zala: Malo by nám tu byť vlastne veselo, máme za sebou rok paródií na vládnutie
"Batman patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy, a to ani nie tak kvôli príbehu, ako kvôli filmovému spracovaniu. Je paródiou na takmer všetky žánre hollywoodskej filmovej produkcie, ako aj na jej vtedy polstoročnú mytológiu. Presne tak ako súčasná... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Legendizácia dejín

"Stotožnenie západu s ideálnou demokraciou je legendizáciou dejín. Nestojí na historických faktoch, ale na vyabstrahovaných ideálnych modeloch z ideálneho času z idealizovaných lokalít západu. V horizonte posledných 100 rokov niet jedinej krajiny, ktorá by požívala stabilnú a vzorovú demokraciu. Až ako poučenie z druhej svetovej vojny a ako protiklad ku komunistickým režimom sa posilňuje tendencia k demokracii. Ale len ako tendencia! V jadre západnej Európy pokojne prežívajú fašistické režimy Franca a Salazara. Británia a Francúzsko vedú brutálne koloniálne vojny. V Nemecku na východe kvitne hrubá komunistická diktatúra. Na západe denacifikačný proces zamrzol. Grécko je pod vojenskou diktatúrou. Taliansko v permanentnej politickej kríze ovládané mafiou a klérom. Čo nám to vlastne ešte zostalo zo západu?" Kladie naozaj trefnú otázku Boris Zala.
Niečo predsa

"Áno, áno, predsa Škandinávia a Holandsko. Nebudem sa tam dívať drobnohľadom (všeličo podivuhodné by som tam našiel!)."
Ideály a realita

"Americký volebný systém by sme však podľa kritérií Rady Európy museli odmietnuť ako nedemokratický. Americká spoločnosť má ďaleko k ideálnej demokracii tak na úrovni štátu, ako aj v komunitnom živote. Rovnako v západnej Európe nevládne žiadna ideálna ´liberálna´ demokracia: degaullovské autoritatívne Francúzsko či haiderovské Rakúsko ňou určite nie sú. Berlusconiho Taliansko tiež nie. Ten vyspelý taliansky sever inklinujúci k Salvinimu a ten francúzsky k Le Penovej nie sú ohrozením demokracie? Alebo farageovský anglický nacionalizmus? Mohol by som si vybrať ktorékoľvek obdobie a ktorúkoľvek krajinu, všetky sú ďaleko od ideálu."

Áno, ideál musíme mať, aj vzory. (Bernie Sanders sa nebojí dávať Američanom za vzor Dánsko.) Ale ako náš slovenský cieľ, ako naše hodnoty – a nie to permanentné zakomplexované obracanie sa k iným, tým dokonalým, samozrejme, buď západným, alebo tým putinovsko-ruským. Slovensko má bohatú tradíciu zápasu za slobodu, demokraciu a práva. Na nej sa dá stavať a môže byť aj výrazným vkladom do vytvárania a fungovania Európskej únie." Končí svoje zamyslenie na portáli pravda.sk Boris Zala.

(Medzititulky red.HD.)

"Nepotrebujeme matovičov „prozápadný“ vektor, ale jednoduchý civilizovaný výkon moci," píše Boris Zala
"Darmo sa Matovič dušuje, že je „prozápadne“ orientovaný. My nepotrebujeme jeho „prozápadný“ vektor, ale jednoduchý civilizovaný výkon moci, európske zdravotné a právne štandardy a kultivovanú komunikáciu. A rešpektovanie slovenských záujmov aj v... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Ivan Brožík