Rusko má nový zoznam „nepriateľských“ štátov. Sú na ňom len dve krajiny: Česko a USA
18 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rusko má  nový zoznam „nepriateľských štátov“ s presne dvoma krajinami: Českou republikou a USA.


Vzťahy sú  už aj bez toho mimoriadne napäté.  Moskva však pridala ešte niečo – zablokovala účty rozhlasovej stanice financovanej Američanmi a nezávislé americké online noviny označila za “zahraničného agenta“, informuje n-tv.de.



Na zozname sú len dve krajiny: Česká republika a USA

Uprostred rastúceho napätia so Západom Rusko zaradilo USA a Českú republiku na zoznam „nepriateľských“ krajín. Na zozname nie sú žiadne ďalšie štáty. Ide tak už o druhý takýto zoznam, ktorý vznikol z iniciatívy ruského prezidenta Vladimíra Putina.


Navyše  české veľvyslanectvo v Moskve má dovolené zamestnávať najviac 19 ruských občanov, veľvyslanectvo USA žiadneho. Ruské ministerstvo zahraničia  zaviedlo represívne opatrenia v súvislosti s nedávnym vzájomným vyhostením diplomatov.


Putin a Biden sa môžu stretnúť vo Švajčiarsku
Stretnutie prezidentov Ruska a Spojených štátov Vladimira Putina a Joea Bidena, ktoré sa predpokladá v júni, sa môže uskutočniť vo Švajčiarsku, informoval v pondelok ruský denník Kommersant s odvolaním sa na svoje zdroje. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | tasr

Český rezort diplomacie odsúdil postup Ruska ako ďalší krok k eskalácii vzťahov nielen s Českou republikou, ale s celou EÚ. Rusko si zvolilo cestu konfrontácie,  ktorá škodí aj jemu. Rozhodnutie je v rozpore s Viedenskou dohodou o diplomatických vzťahoch. Má negatívne dopady  na cestovný ruch, obchod a kontakty medzi občanmi oboch krajín.



Charles Michel: Pokusy o rozštiepenie EÚ sú márne. Sme solidárni s Českou republikou

Aj predseda Rady EÚ Charles Michel hovorí o ďalšom kroku eskalácie, ktorý podkopáva diplomatické vzťahy, a vyzval Rusko, aby sa pridržiavalo Viedenskej dohody. "Pokusy o rozštiepenie EÚ sú márne. Sme solidárni s Českou republikou," napísal Michel na Twitteri.


Medzi Českou republikou a Ruskom pretrváva ostrý spor. Česko obvinilo ruské tajné služby z výbuchov muničného skladu na východe krajiny v roku 2014. Moskva všetky obvinenia odmieta. Po obojstrannom vyhostení diplomatov aj pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva zo solidarity vykázali zo svojho územia ruských diplomatov. Za Prahu sa postavili aj vlády v Maďarsku, Poľsku a na Slovensku.


Bývalá poradkyňa 40. amerického prezidenta požiadala Putina o ruské občianstvo
Bývalá zamestnankyňa amerického ministerstva zahraničia a bývalá poradkyňa 40. amerického prezidenta Ronalda Reagana Suzanne Massie požiadala prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina o udelenie ruského občianstva. Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Aj vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sú mimoriadne napäté, obe strany na seba uvalili sankcie. USA vyhostili v apríli desať ruských diplomatov a uvalili na Moskvu nové sankcie kvôli údajnému ruskému zasahovaniu do prezidentskej  predvolebnej kampane a tiež pre hackerský útok, z ktorého obviňujú Rusko. V reakcii na to Rusko vyhostilo z krajiny desať amerických diplomatov a zakázalo vstupu viacerým predstaviteľom vlády USA.



Snaha o potlačenie nezávislých médií

Po tom, čo Biden v rozhovore pre ABC News odpovedal kladne na otázku, či považuje Putina za „vraha“, Rusko dočasne odvolalo svojho veľvyslanca z USA. Neskôr sa


americký veľvyslanec v Moskve John Sullivan vrátil späť do Washingtonu na konzultácie.


Rozhlasová stanica Radio Liberty / Radio Free Europe financovaná USA medzitým oznámila, že Rusko jej zablokovalo bankové účty po tom, čo exekútori navštívili sídlo stanice v Moskve kvôli nezaplateným pokutám. Vysielateľ musí zaplatiť pokutu vo výške 780 000 eur.


Rusko zmiernilo sankcie voči Twitteru. Ohrozený je Facebook aj YouTube
Rusko v pondelok oznámilo, že bude pokračovať v obmedzovaní prístupu na stránky sociálnej siete Twitter, avšak už len v mobilných zariadeniach. Rozhodnutie o spomalení prenosu dát v pevných sieťach zrušilo, informovala agentúra... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | tasr

Ministerstvo zahraničia vo Washingtone uviedlo, že zmrazenie účtov ho „hlboko znepokojilo“. „Ide o najnovší pokus Ruska potlačiť nezávislé médiá,“ – povedala hovorkyňa ministerstva a dodala: „Ruské obyvateľstvo si zaslúži prístup k širokej škále informácií a názorov“.



Rusko označilo americké nezávislé online noviny za “zahraničného agenta“

Rusko navyše označilo americké nezávislé online noviny „Wtimes“ za „zahraničného agenta“. Ruské ministerstvo spravodlivosti tento krok odôvodnilo tým, že boli zaregistrované v Holandsku. To vážne obmedzuje prácu redakčného tímu a financovanie „Wtimes“. Zároveň novinám hrozí vysoká pokuta. „Wtimes“ založili minulý rok bývalí redaktori ekonomických novín „Vedomosti“, ktorí dostali výpoveď po vymenovaní nového prokremeľského šéfredaktora.


Pred mesiacom bolo rovnako veľmi známe online médium „Medusa“ klasifikované ako „zahraničný agent“, pretože jeho webová stránka v ruskom jazyku je zaregistrovaná v Lotyšsku. Príjmy z reklamy odvtedy poklesli natoľko, že časopis musel požiadať o finančnú podporu svojich čitateľov, uzatvára n-tv.de.


Chmelár: Holokaust nedáva Izraelu právo páchať apartheid na Palestínčanoch! VIDEO
Publicista Eduard Chmelár vo svojom najnovšom videoblogu komentuje eskaláciu napätia na Blízkom východe. Chmelár bol tentoraz mimoriadne kritický k politike Izraela. Židovský štát otvorene označuje za agresora. Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | René Skalný