Neuveriteľné: Spoločnosť Google vymazala Palestínu zo svojich máp! Ľudia sa búria
18 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ozbrojený Palestínsko-izraelský konflikt má, zdá sa, nielen ľudské obete. To, čo spravila spoločnosť Google pobúrilo ľudí po celom svete a vyvolalo protesty. Čo sa vlastne stalo? Google sa rozhodol, že koncom júla Palestínu jednoducho vymaže zo svojich máp!


Toto teda nečakal nikto. Vojnový konflikt medzi Izraelom a Palestínou trvá už niekoľko dní a vyžiadal si už aj desiatky mŕtvych civilistov na oboch stranách, vrátane detí. Zatiaľ sa nenašla sila, ktorá by znepriatelené strany upokojila, ba spoločnosť Google ešte priliala olej do ohňa. Podľa portálu hnonline.sk, sa technologický gigant rozhodol vymazať Palestínu zo svojich máp.
Názov „Palestína“ sa vraj nikdy na Mapách Google neobjavil

Palestínu teda už na Google Maps neuvidíte. Od 25. júla bude na mapách tejto populárnej aplikácie miesto „Západný breh Jordánu“ a „Pásmo Gazy“ uvedený jednotný názov „Izrael“. Tento krok vyvolal pobúrenie ľudí po celom svete a spustil tiež vlnu protestov. Niektorí užívatelia služieb spoločnosti dokonca pohrozili jej bojkotom v prípade, že Google zotrvá na svojom rozhodnutí.

Postup predstaviteľov spoločnosti Google odsúdilo aj Fórum palestínskych novinárov (FPN), ktoré ich obvinilo z toho, že sú „súčasťou izraelskej schémy, ktorá má zaviesť jeho meno ako legitímneho štátu pre budúce generácie a zrušiť Palestínu raz a navždy.“

FPD dokonca uviedlo, že tento krok je navrhnutý tak, aby falšoval históriu a geografiu, ako aj právo palestínskeho ľudu na vlasť a neúspešný pokus manipulovať s pamäťou nielen Palestínčanov a Arabov, ale aj celého sveta. Skupina aktivistov frustrovaná krokom technologického giganta spustila petíciu na change.com v snahe presvedčiť spoločnosť Google, aby prehodnotila svoje rozhodnutie.

„Vypustenie Palestíny je ťažká urážka ľudu Palestíny a podkopáva úsilie miliónov ľudí, ktorí sú zapojení do kampane zabezpečiť palestínsku nezávislosť a slobodu od izraelskej okupácie a útlaku,“ píše sa v novej petícii.

Hrôza, masaker v Gaze! Po izraelskom útoku na utečenecký tábor zomrelo šesť detí a dve ženy!
Útok izraelskej armády na husto preplnený utečenecký tábor v Gaze zabil najmenej osem ľudí. Šesť z nich boli deti, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


„Dáta využívané v službe Mapy Google sú kombináciou veľkého množstva zdrojov. Napríklad mená miest a obcí, údaje o cestnej sieti alebo hraniciach čerpáme z kombinácie údajov tretích strán a verejných zdrojov. Vďaka tomuto riešeniu môžeme poskytovať detailné a aktuálne mapové podklady, takisto to však znamená, že rôzne množstvo dát a podkladov, ktoré máme k dispozícii pre rôzne regióny, sa odráža aj na výslednom zobrazení máp. Ak viete o zdrojoch dát, ktoré by sme mohli využiť, prosím upozornite nás na ne a my sa na ne radi pozrieme,“ píše sa v stanovisku spoločnosti Google. Tá ešte dodáva, že názov „Palestína“ sa nikdy na Mapách Google neobjavil.

„Práve sme však odhalili chybu, ktorá z máp odstránila názvy „Západný breh Jordánu“ a „Pásmo Gazy“. Intenzívne pracujeme na navrátení týchto názvov späť, do oblastí, kam patria,“ uvádza ešte vo svojom stanovisku spoločnosť Google.

Gaza: Izraelský nálet si vyžiadal najmenej 20 mŕtvych vrátane deviatich detí
Najmenej 20 ľudí prišlo o život a 65 ďalších utrpelo zranenia počas pondelkových izraelských náletov na ciele palestínskych militantov v pásme Gazy. S odvolaním sa na zdroje palestínskeho radikálneho hnutia Hamas o tom informovala agentúra... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR