Cestovanie napriek pandémii: Čo platí a na čo si treba dať pozor
18 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Čoraz viac krajín sa pripravuje na turistov zo zahraničia. Vstupenkou jenegatívny test PCR, alebo zaočkovanie proti COVIDu-19. Čo platí v ktorých krajinách, zisťoval Business Insider.


Nádej na letnú dovolenku je čoraz väčšia. Severné Taliansko sa pripravuje na prvých turistov zo zahraničia. Aj v Grécku vláda a domáci gastrosektor urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby návštevníkom zaistili bezpečnú dovolenku.


Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maaß neskrýva optimizmus a na leto sa pozerá pozitívne: „Ak bude počet infikovaných ďalej klesať a očkovanie bude napredovať, čoskoro možno očakávať návrat do normálneho života, vrátane letných dovoleniek.“ Čo by teda bolo dobré vedieť pred tým, než vycestujeme?



Egypt

Nemecký rezort diplomacie dovolenku v Egypte neodporúča. Ak by tam však aj  napriek tomu chcel niekto vycestovať, musí mať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. Po návrate do Nemecka je povinná desaťdňová karanténa.


Zákaz Pfizeru v Rusku. Kremeľ sa rozhodol pre odvetu, cudzie vakcíny ich nezaujímajú
Použitie vakcíny Pfizer/BioNtech je v Rusku úplne zakázané. Nesmie sa používať ani v súkromných nemocniciach. Vakcína nie je registrovaná. Podľa Vladimíra Putina je najlepšou vakcínou na svete ruská vakcína. Kremeľ cudzie vakcíny... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Francúzsko

Podľa Inštitútu Roberta Kocha je Francúzsko v súčasnosti vysoko rizikovou oblasťou.  Incidencia tam je 200. Vstup do krajiny je povolený len s PCR testom nie starším ako 72 hodín a písomným prehlásením o bezpríznakovosti. Na rozdiel od iných dovolenkových regiónov neexistujú vo Francúzsku žiadne výnimky pre očkovaných ľudí. Momentálne je zákaz vychádzania od 19. do 6. hodiny. Od 19. mája by sa to malo uvoľniť a platiť to bude od 21. do 6. hodiny. Navrátilci domov do Nemecka  musia ísť na 10 dní do karantény.



Grécko

Pokiaľ ide o cestovanie do Grécka,  nemecký rezort diplomacie vydal varovanie. Turisti sa musia pri vstupe do krajiny preukázať negatívnym testom PCR  starým maximálne 72 hodín. Výhodou je aj zaočkovanie proti COVIDu-19. Pri návrate do Nemecka treba mať negatívny antigénový test, alebo sa v vedieť preukázať potvrdením o zaočkovaní za posledných 14 dní.



Taliansko

Taliansko sa kvôli vysokej incidencii stále považuje za rizikovú oblasť. Podľa ministerstva zahraničia treba predložiť negatívny PCR test. Tí, čo prídu do krajiny, musia ísť navyše na 5 dní do karantény. Pri návrate domov sa treba nechať otestovať. V krajine platí zákaz vychádzania od 22:00 do 5:00.


Slávny ruský astrológ o svete do r. 2040: Koniec papierových peňazí, ropný monopol aj nová (virtuálna) realita
Konstantin Daragan je v Rusku a post-sovietskych krajinách vyhľadávaným astrológom. Autor hneď niekoľkých bestsellerov, docent Národnej univerzity pre letectvo a kozmonautiku. A okrem iného konzultant poradcu prezidenta Ukrajiny. Zostavil prognózu... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | René Skalný

Holandsko

Holandské kráľovstvo je považované za vysoko rizikovú oblasť z dôvodu vysokej incidencie. Cestujúci z Nemecka musia byť v karanténe desať dní. Treba sa preukázať negatívnym testom PCR. Pre zaočkovaných žiadna výhoda nie je.



Portugalsko

Aktuálne nesmú do Portugalska cestovať ešte žiadni turisti. Očakáva sa však mierne uvoľnenie, kedy bude potrebný  maximálne 72 hodinový negatívny PCR test.



Španielsko

Španielsko zrušilo všeobecné obmedzenia vstupu. Ak tam chcete ísť na dovolenku, potrebujete test PCR, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín.  Zaočkovaní nemajú žiadnu výhodu. Vonku treba nosiť rúško.


Covid pas – Pre Francúzsko sú Čínske a ruské vakcíny zatiaľ vylúčené
Francúzsky tajomník Clément Beaune uviedol, že Covidový pas EÚ bude len pre schválené vakcíny. K zladeniu dôjde okolo 20. júna. Pri rokovaniach krajín EÚ budú dolaďovať ešte problémy s karanténou. Čínske a ruské vakcíny sú zatiaľ... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Rakúsko

Na krátky čas sa turistom umožňuje opäť vstup do Rakúska bez toho, aby museli ísť do karantény. Vyžaduje sa zaočkovanie, alebo negatívny test PCR, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín.  Nemci sa musia po návrate domov podrobiť testu. Reštaurácie môžu za určitých podmienok otvárať svoje vnútorné a vonkajšie priestory. Momentálne je zákaz vychádzania od 22:00 do 5:00.



Dánsko

Tí, ktorí sú zaočkovaní, nepotrebujú na vstup do Dánska test,  ani nejdú do karantény. Ostatní  môžu do krajiny prísť len z naliehavých dôvodov a musia mať negatívny PCR test nie starší ako 48 hodín, informuje Business Insider.


Očkovacie pasy sú iba vernostné karty marketingu s vakcínami
Načo sú nám očkovacie pasy, keď sme očkovaní? Kto ich vlastne potrebuje? Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič