Braňo Ondruš bez servítky: Ministerka kultúry a minister obrany klamú
18 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

"Ministerka Natália Milanová tvrdí, že nezmyselnému rozhodnutiu a podriadení Múzea SNP Vojenskému historickému ústavu „predchádzala intenzívna diskusia medzi nami ministerstvami“. Jej stranícky kolega z OĽaNO a vo vláde Jaroslav Naď hovorí dokonca o mesiacoch prípravy." Citát Braňo Ondruš.


"Je podivuhodné, o čom ministerstvá kultúry a obrany diskutovali, ak ignorujú priepastné rozdiely v pôsobnosti, charaktere, témach výskumu a poslaní medzi Múzeom SNP a Vojenským historickým ústavom." Konštatuje na webe noveslovo.sk bývalý ľavičiarsky politik Braňo Ondruš
Klamú a to ešte nehanebne

"Milanová a Naď o budúcnosti tejto celoštátnej inštitúcie nehanebne klamú. MK SR tvrdí, že „poslanie a ani ciele Múzea SNP sa nebudú meniť”. Naď zasa, že „urobíme všetko, aby sa spoločný potenciál využil v prospech rozvoja vojenskej historickej vedy, vojenského múzejníctva a archívnictva na Slovensku“." Pripomína na citovanom webe Ondruš.
Strata postavenia vo vede a spoločnosti

"Lenže jedno vylučuje druhé. Buď zostane Múzeum SNP nezávislou inštitúciou zameranou na celé, teda nielen vojenské dejiny rokov 1939 až 1945 (a dokonca aj po nich), alebo bude podriadené záujmom výlučne „vojenskej historickej vedy, vojenského múzejníctva a archívnictva“. Obidva deklarované zámery sa súčasne realizovať nedajú."
Z celonárodnej ikony iba pobočka úradu

"Rozhodnutie hovorí o podriadení Múzea SNP Vojenskému historickému ústavu. Ten dokonca nebude múzeum riadiť ako svoju podriadenú inštitúciu, ono sa priamo stane jeho súčasťou. Presne takto sú dnes jeho závislými súčasťami múzeá v Piešťanoch a vo Svidníku."

"Vlaste ani nie múzeá. „Spoločne s Vojenským historickým múzeom s pobočkami vo Svidníku a Piešťanoch vytvoria logický trojuholník,“ napísal Naď. Takže žiadne Múzeum SNP, celonárodná inštitúcia, ale obyčajná pobočka – takto zadefinoval minister svoje plány o budúcnosti múzea v Banskej Bystrici. Naď sa vlastne jeho likvidáciou vôbec netají." Argumentuje pre web noveslovo.sk Braňo Ondruš.

Preto historik a univerzitný pedagóg Eduard Nižňanský varuje, že po tejto zmene bude Múzeum SNP iba „jedným z vojenských múzeí“ a pýta sa, prečo by mali politici chodiť oslavovať Povstanie do Bystrice. Po jeho premene na „pobočku“ VHÚ sa teda oslavy SNP pokojne môžu konať v Piešťanoch, vo Svidníku, v Bratislave – tam všade totiž pôsobí VHÚ so svojimi „pobočkami“.
Plán: zánik národnej inštitúcie

"Šéf rezortu obrany sa zadúša, že tvrdenia o prepúšťaní nie sú pravdivé, no pritom jeho cieľom, aby „vojenskí historici mohli užšie spolupracovať, nebude prichádzať k triešteniu zdrojov“. Lenže v Múzeu SNP vojenskí historici nepracujú, takže tých civilných musí najskôr povyhadzovať a prijať vojenských. Aby teda mohli spolupracovať s tými, ktorí sú vo VHÚ." Odkrýva predstavy ministra Naďa Braňo Ondruš.

Radačovský sa pýta: Bude Múzeum SNP v Banskej Bystrici pod patronátom NATO?
Je to zvláštne, ale na Slovensku sa doslova rozpútala vojna o Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Hlavnými veliteľmi armád sú na jednej strane riaditeľ múzea a na druhej minister obrany. Teraz sa do boja zapojil aj tretí bojovník, europoslanec a právnik... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Nepochybujte o likvidácii Múzea SNP

Navyše riadenie „zdrojov“ už teraz bude výlučne rezortnou záležitosťou, dokonca záležitosťou šéfa VHÚ, takže presun činností a ľudí z Bystrice do Bratislavy, aby nedochádzalo „k triešteniu zdrojov“, bude len otázkou obyčajnej organizačnej zmeny. Jasné, že lietadlá z Piešťan a tanky spod Duklianskeho priesmyku do hlavného mesta nik presúvať nebude. Ale zjednotenie spisov a ľudí do jednej budovy… Aby sa ušetrilo…"

"Minister Naď je taký netrpezlivý, že ani nie je schopný svoje odhodlanie zakryť. Ak sa udeje to, čo aj s ministerkou Milanovou tajne upiekli, o likvidácii Múzea SNP nepochybujte. Nič iné totiž ich cieľom nie je.ojenských historikov v zahraničí“. V roku 1994 ju prijali do Medzinárodnej organizácie vojenskej histórie.
Alexej Čepička ako vzor?

"Sprava, zľava, zhora, zdola. Nech akokoľvek obraciame vyjadrenia šéfa rezortu obrany, neobstoja voči skutočne logickým a prirodzeným argumentom. Jednoducho klame a vymýšľa si. Jeho komunikačná aktivita a mlčanie ministerky kultúry nepochybne dokazuje, že celý nápad je jeho. Pred Vianocami osobne navštívil múzeum v Banskej Bystrici, ako keď si zemepán príde obzrieť svoje nové panstvo. Naď pripomína smutne známeho stalinistického ministra, Gottwaldovho zaťa Alexeja Čepičku, ktorý sa tiež usiloval všetko možné dostať pod kontrolu armády. Napoleonský syndróm v učebnicovej podobe."
Náhody čisto náhodné? Ide o armádny puč?

"Likvidácia Múzea SNP zapadá do šialeného trendu podriaďovania civilného sektora armáde. Na čele rezortu vnútra je nedávny šéf vojenskej tajnej služby, zdravotníctvo riadi aktívny vojak, ktorý ani len neodišiel do zálohy. Vojaci sú dnes na hraniciach, kontrolujú súkromné zdravotnícke zariadenia. A teraz aj celonárodné civilné múzeum zaberá armáda. Pritom Jaroslav Naď je ministrom zatiaľ iba rok." Píše bývalý ľavičiarsky politik Braňo Ondruš pre portál noveslovo.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Múzeum SNP volá občanov na pomoc petíciou: Pod Naďov rezort nejdeme, to je ideologizovanie dejín
Múzeum SNP protestuje proti náhlemu prechodu pod ministerstvo obrany. V elektronickej petícii uvádza, že dejiny chcú jeho pracovníci skúmať v plnom rozsahu a bez ideológie a jednostrannej orientácie. Inštitúcia podľa nich nebola nikdy tak ohrozená,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Ivan Brožík