Bosa piťovcov odsúdili za spoluúčasť na vražde Jána Takáča na 23 rokov väzenia
18 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odsúdil niekdajšieho bosa zločineckej skupiny Juraja Ondrejčáka na 23 rokov väzenia. Prokurátor sa na tomto treste dohodol s hlavou piťovcov už minulý rok, píše Nový Čas. 

Tento návrh schválil senát ŠTS v utorok (18.5.). Ide o odsúdenie jedného z niekdajších bosov podsvetia na západnom Slovensku. Juraj Ondrejčák, prezývaný Piťo, sa mal spoluúčastniť na vražde šéfa zločineckej skupiny takáčovci - Jána Takáča. Táto vražda prebehla v roku 2003 a Ondráček by si za spoluúčasť na nej mal odpykať trast v ústave so stredným stupňom stráženia.

Ondrejčák si momentálne odpykáva 16-ročný trest odňatia slobody. Z objednávky vraždy Takáča ho obvinili už v roku 2007. Toto trestné stíhanie však bolo prerušené a obnovené až vo februári 2017. Spolu s hlavou piťovcov polícia obvinila aj jeho podriadených z mafiánskej skupiny operujúcej v bratislavskom Lamači.

Trest si Piťo odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia. Spoluobvinený Matej Šalaga alias Gaťa si odpyká trest 13,4 roka odňatia slobody, a to v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Obaja čelili obvineniam z desiatich skutkov, a to vrážd, účasti na vraždách, nedovoleného ozbrojovania, členstva v zločineckej skupine, hrubého nátlaku a iných. Senát predsedu Ivana Matela rozhodoval o navrhovanej dohode o vine a treste približne tri hodiny. Obaja musia zaplatiť vysoké státisícové sumy ako odškodné pozostalým.

Prokurátor ÚŠP Peter Kysel navrhoval, aby ŠTS v Pezinku odsúdil Piťa na 23-ročný trest odňatia slobody, keď sa na tom dohodol v decembri 2020. Oboch obvinených na súd v utorok eskortovali. K skutkom sa pre médiá nevyjadrovali.

"Týmto spôsobom je právoplatne odsúdený Ondrejčák na 23 rokov odňatia slobody so zaradením do stredného stupňa stráženia. Plus sú mu ukladané iné ďalšie tresty s tým súvisiace. Bolo zrušené predchádzajúce odsúdenie, pretože bol ukladaný tzv. súhrnný trest a trest sa mu vlastne sprísnil týmto spôsobom. U Šalagu došlo k potvrdeniu predchádzajúceho trestu, to znamená upusteného od uloženia súhrnného trestu vzhľadom na jeho spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní," zareagoval pre médiá Kysel.

Ako vysvetlil Kysel, rovnako tak pri Ondrejčákovi bola vyhodnotená spolupráca s orgánmi činnými v trestnom konaní. "Svojimi výpoveďami sa priznal k spáchaniu trestných činov, ktoré sa mu kládli za vinu, nepopieral ani svoje vedúce postavenie v rámci zločineckej skupiny pri nariadení alebo organizovaní týchto trestných činov,“ zdôraznil prokurátor.
Návrh dohody podal na ŠTS prokurátor v decembri 2020. Dotýkala sa okrem vraždy bosa Takáča aj ďalších troch vrážd. Išlo o vraždu bosa albánskej enklávy košického podsvetia Fadila Pasjaču a účastníka vraždy Pasjaču Ľuboslava Velka rovnako z roku 2000, ako aj člena skupiny takáčovcov z roku 2004.

Vyšetrovanie v týchto prípadoch ukončili v júni 2020. Z objednania vraždy Takáča v marci 2017 obvinili Ondrejčáka, ktorý si doteraz odpykával 16-ročný trest odňatia slobody. Spolu s ním polícia vtedy obvinila jeho podriadených zo skupiny, ktorá operovala z bratislavského Lamača. Pôvodne bolo trestné stíhanie vo veci vraždy Takáča v roku 2007 prerušené. Vo februári 2017 sa začalo nanovo.

Mikuláš Černák Lučanského kritizoval. Borženskému vzdáva hold
Mikuláš Černák sa pravidelne vyjadruje k aktuálnemu dianiu. Asi nikoho neprekvapí, že sa prostredníctvom Facebooku vyjadril aj k úmrtiu jedného z najznámejších mafiánov Slovenska. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Petra Demková