Sú premiér Heger, exminister Krajčí a ďalší členovia OĽaNO v extrémistickom náboženskom spoločenstve?
16 | 05 | 2021 I IvanBrožík

Sú Marek Krajčí a Eduard Heger náboženskí extrémisti? V hnutiach, ktoré koketujú s týmto druhom extrémizmu, sú aj ďalší poslanci z vládneho OĽaNO. Alebo mnohí sú významní podporovatelia ideológie hnutia. V kombinácii s faktom, že ovládajú štát a jeho občanov, je to mimoriadne nebezpečné podozrenie.


"Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí stojí pred bielym plátnom a s extatickým výrazom opisuje zážitok s Duchom Svätým. Nadšene pri tom gestikuluje." Začína rozbor na túto tému web refresher.sk.
Výrok chorej mysle

„Pocítil som vytrženie, išlo to dole od nôh nahor ako bublotajúca voda. Prišlo to hore a ja som otvoril ústa – rieka sa začala valiť von ústami. Bol som vo vytržení a vedel som, že chválim Boha,“ rozpráva o svojom zážitku vo videu, ktoré sa minulý rok stalo virálnym. „Presne v tej istej situácii boli aj naplnené dievčatá, ktoré začali tiež spievať a chváliť Boha,“ hovorí o svojich vskutku nie zdravých "zážitkoch" exminister zdravotníctva.
Fanatizmus z úst predsedu vlády?

Portál refresher.sk sa vracia v analýze až do roku 2016. K známemu prejavu Eduarda Hegera, ktorý skôr "pripomínal seansu sekty než stretnutie kresťanského spoločenstva". V tom istom čase sa podľa nami citovaného zdroja na internete rozšírila aj modlitba za expremiéra Igora Matoviča a súčasného predsedu vlády Eduarda Hegera, kde neznáma veriaca hovorila zvláštnym jazykom a energicky vyzývala Boha, aby im dal „múdrosť, ako vládnuť, chlóra buanda salara banda“. Prednedávnom zverejnili ďalšie video, v ktorom premiér Eduard Heger pre spoločenstvo Martindom prednáša o tom ako telepaticky komunikovať s Duchom Svätým.

Eduard Heger hovorí o telepatickej komunikácii s Duchom Svätým. Zdroj: mojevideo.sk. Video je chránené autorskými právami, môžete si ho pozrieť TU.
Je Slovensko teokraciou alebo ešte demokraciou?

Je taktné mlčať alebo naopak, je prezieravé hovoriť o fakte ako existencii  "charizmatických kresťanských hnutí", ktorých členmi sú aj viacerí poslanci vládnej strany OĽaNO? "Niektoré z týchto hnutí totiž presadzujú koncept siedmich vrchov, ktorý sa usiluje o ovládnutie politickej sféry náboženstvom alebo o takzvanú Božiu vládu. Znamenalo by to, že v našej krajine by nebola demokracia, ale teokracia." Pripomína refresher.sk

Dobrá správa pre Slovensko: kresťanské centrum žehná premiérovi Matovičovi od všetkého zlého
11 | 02 | 2021 | sefredaktor

Hnutie siedmich vrchov a „nebezpeční“ kresťania v politike

"Letničné hnutia vznikli na začiatku 20. storočia v USA. Vyvinuli sa z protestantskej cirkvi a často o ich spoločenstve hovoria ako o tretej reformácii cirkvi. Dnes už fungujú aj pod záštitou katolíckej či dokonca pravoslávnej cirkvi. Nehovoríme o sektách, no o regulárnych kresťanských spoločenstvách, ktoré uctievajú dary Ducha Svätého a veria v druhý príchod Ježiša na zem." Píše citovaný zdroj.

"Charizmatických spoločenstiev je dnes veľmi veľa a majú svoje špecifické prejavy. Niektoré z nich sa môžu javiť neveriacim ako fanatické. Patrí k nim napríklad hovorenie neznámymi jazykmi, zvláštne pohyby pri chválení Boha a v niektorých prípadoch aj praktiky s vyháňaním diabla." Či sa to v 21. storočí javí ako normálne, najmä v prípade predstaviteľov štátnej moci v, ponecháme na úvahu čitateľa.
Registrovaní a samo-vyvolení

"Tak ako pri každom kresťanskom hnutí, treba rozlišovať medzi riadnymi registrovanými spoločenstvami a takými, ktoré sa za cirkevné spoločenstvá považujú len samé. Podľa viacerých zdrojov niektoré slovenské charizmatické spoločenstvá uznávajú Hnutie siedmych vrchov. To sa usiluje o ovládnutie siedmych sfér spoločnosti, do ktorých spadá aj politika." Píše refresher.sk.
Extrémistické prúdy verejne pripúšťa aj teológ

„Politické kresťanstvo má svoje extrémistické prúdy,“ hovorí pre refresher.sk starokatolícky teológ Martin Kováč. Vyrastal v charizmaticko-letničnom hnutí v rámci rímskokatolíckej cirkvi a zúčastňoval sa aj aktivít Spoločenstva pri dóme Sv. Martina. V tomto spoločenstve pôsobí aj premiér Eduard Heger. Martin Kováč sa s hnutím postupne rozišiel, keď začal študovať teológiu.

"Iniciatívu siedmich vrchov začali v tomto spoločenstve presadzovať pred zhruba 15 rokmi. Podľa Martina Kováča je na hnutí nebezpečné to, že niektorí jeho členovia chcú svoju ideu nanútiť celej spoločnosti. To by vraj mohlo ohroziť demokraciu."

Krajčí a Heger prichytení pri vášnivej debate v nočných hodinách: Čo riešili? (FOTO)
Fotograf Plus 7 dní zachytil bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) pri vášnivej debate so svojim straníkom a predsedom vlády Eduardom Hegerom v nočných hodinách. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Tibor Sipos

Kresťanská Únia a OĽaNO sú koncentráciou tohto druhu extrémizmu

„Hovoríme o katolíckych charizmatických kruhoch, ktoré som sám zažil. Niektorí ľudia, čo v tejto ideológii vyrástli, sa dostali do politiky. Konkrétne hovoríme o niektorých ľuďoch z Kresťanskej únie a OĽaNO,“ vysvetľuje pre refresher.sk teológ. "V Kresťanskej únii pôsobí napríklad poslanec OĽaNO Richard Vašečka, ktorý sa dlhodobo prezentuje svojím konzervatívnym postojom." A nielen on, zo známejších politikov únie spomína redakcia HD napríklad Annu Záborskú a Branislava Škripeka.


A to je ešte Heger vraj "umiernenejší"

Súčasťou Spoločenstva pri dóme Sv. Martina je aj premiér Eduard Heger. Podľa Martina Kováča však patrí k umiernenejším členom. „Dôkazom toho je, že sa nepridal ku Kresťanskej únii,“ dodáva pre citovaný portál.

Podľa teológa sa nedá na sto percent potvrdiť, že slovenskí politici z konzervatívnych kresťanských kruhov budú presadzovať agendu Hnutia siedmich vrchov. Tvrdí však, že sa to nedá ani vyvrátiť.

„Ľudia, ktorí verili v Hnutie siedmich vrchov, boli aj v okolí Donalda Trumpa. Na Slovensku sa dostali do politiky na pleciach podobne nekonvenčného politika Igora Matoviča,“ vysvetľuje teológ. Charizmatické hnutia dlhodobo ovplyvňujú napríklad aj brazílskeho prezidenta Jaira Bolsenara. Celý svet ho kritizuje za absolútne nezvládnutie pandemickej krízy."

Bude nasledujúci premiér ovládaný Duchom Svätým? Hegerova fanatická viera nemá hraníc
V prípade demisie predsedu vlády Igora Matoviča je minister financií Eduard Heger pripravený prevziať kreslo premiéra, čo potvrdili aj viaceré zdroje z hnutia OĽaNO. Jeho dobré stránky ako je komunikácia s verejnosťou však môže zatieniť náboženský... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Timotej Dudka

Ľudí do vlády vybral Boh, nie voliči

„Hnutie siedmich vrchov presadzuje, aby si ľudí do vlády vyberal Boh. Jeho nasledovatelia veria, že Božiu vôľu vykonáva Boh prostredníctvom nich,“ tvrdí publicista Miroslav Kocúr - pre refresher.sk. „Preto chcú zrušiť demokratické voľby a verejných funkcionárov chcú vyberať v mene Božom oni.“
Signifikantné charakteristiky - vidíme ich denne

Miroslav Kocúr hovorí, že nebezpečenstvo takéhoto náboženského presvedčenia tkvie v zjednodušenom pohľade na svet, na psychológiu a ďalšie vedecké disciplíny. „Tento druh spirituality ignoruje dialóg, poznatky medicíny či prírodných vied. Má úzky a subjektivistický pohľad na veci. Viera v ich optike neraz protirečí vedeckému rozumu,“ vysvetľuje teológ v článku na webe refresher.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Fanatická viera môže vyvrcholiť tragédiou. Psychopat diskusiu nepripúšťa, hovorí psychológ
Psychológ Ľudovít Dobšovič označuje za problém, ak majú fanaticky nábožensky založení ľudia prístup k moci. O viere sa však čoraz viac hovorí aj v súvislosti s niektorými slovenskými politikmi. Je správne, ak náboženské hodnoty zasahujú do... Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok