Rada Európy varuje: "Zneužívanie pandemických obmedzení ohrozuje slobodu v celej Európe!"
16 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rada Európy varuje pred ohrozením individuálnych slobôd, ľudských práv a štátoprávnosti na celom európskom kontinent, píše epochtimes.de.



Centralizácia moci

Najnovšia správa konštatuje, že niektoré vlády zneužívajú pandemické obmedzenia na centralizáciu politickej moci.


Rada ako európske grémium pre ľudské práva varuje, že počas pandémie sa vystupňovali  riziká obmedzovania osobných slobôd.



Neakceptovateľný spôsob obmedzovania práv a slobôd

V aktuálnej výročnej správy sa ďalej uvádza,  že niektoré európske vlády zneužívajú zdravotnícke obmedzenia ako zámienku na rozširovanie svojich právomocí: „Práva a slobody jednotlivcov boli obmedzené spôsobom, ktorý by bol v normálnych časoch neakceptovateľný... Je riziko, že naša demokratická kultúra sa z toho úplne nespamätá.“


Lockdowny, politická nespoľahlivosť a divadielka: Koľko ešte Slováci dokážu zniesť?
14 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Ohrozenie nezávislosti súdov

Vo viacerých  krajinách bola už pred pandémiou ohrozená nezávislosť súdnictva a ďalších inštitúcií. Teraz je ešte viac naštrbená.


Správa ostro kritizuje Turecko, Moldavsko, Maďarsko a Rusko za svojvoľné zadržiavanie a pokusy o zastrašovanie kritikov vlády a za zmeny zákonov. To predstavuje hrozbu pre nezávislosť súdneho systému.



Zneužívanie obmedzení v boji proti pandémii

Moc vlád sa ďalej zväčšuje a centralizuje, pričom sa predlžujú obmedzenia v boji proti pandémii, a úmyselne sa tak vedome zneužívajú.


V správe sa uvádza: „Obmedzenia a opatrenia v boji proti pandémii sa majú prijímať   na základe ich nevyhnutnosti a vzhľadom na aktuálnu situáciu, a mali  by byť  časovo ohraničené.“


Aká je dôveryhodnosť štúdií farmafiriem o vakcínach a liekoch? Ide o tvrdý biznis! (Urs P. Gasche)
Komentár Ursa P. Gascheho (The Epoch Times) Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Tiež sa konštatuje, že kvôli pandémii sa v mnohých krajinách presunuli voľby, a ak sa uskutočnili, ich kontrola bola takmer nemožná.


Rada Európy so sídlom vo francúzskom Štrasburgu bola založená po druhej svetovej vojne. Jej úlohou je ochrana ľudských práv a demokracie.


Nie je grémiom Európskej únie a medzi jeho 47 členov patrí aj Rusko a krajiny kaukazského regiónu.


Generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovićová Burićová zdôraznila: „Naše členské štáty stoja teraz pred voľbami.  Majú možnosť sa rozhodnúť, či budú podporovať a „živiť“ takéto spiatočníctvo v demokracii, alebo budú spolupracovať, aby zvrátili tento negatívny trend,“ uzatvára epochtimes.de.


Som jednou z miliónov, ktorí sa rozhodli nezaočkovať. Obmedzia moju slobodu?
Názor Jani Allanovej ( Russia Today) Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková