Žiadna konšpiračná teória. Únik koronavírusu z labáku je reálny aj podľa magazínu Science
15 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Podľa viacerých vedcov je teória úniku nového koronavírusu z laboratória rovnako pravdepodobná ako teória o jeho živočíšnom pôvode.


Zástancovia teórie o úniku nového koronavírusu SARS-CoV-2 z laboratória bývajú poväčšine hanlivo označovaní za konšpirátorov. Podobnou nezaslúženou tortúrou si prešla aj úspešná a rešpektovaná vedkyňa, molekulárna genetička a veľmi odvážna žena Soňa Peková. Zdá sa však, že časy sa menia.

Peková bola o teórii o úniku z laboratória od začiatku pandémie absolútne presvedčená a aj napriek obrovskému protitlaku médií a najrôznejších osobností od nej neupustila. Tvrdohlavo si za ňou stála. Obdivuhodné a v dnešných časoch nevídané konanie.

Najnovšie tvrdenia vedcov však nahrávajú práve Pekovej a bude zaujímavé sledovať reakcie tých, ktorí jej pred časom nič nedarovali a verejne ju trhali na kusy a upaľovali ako vedeckú kacírku. Dnes sa ukazuje, že tí, ktorí ju tak vehementne kritizovali, majú príliš tunelové videnie a sami sa vyjadreniami usvedčili z nedostatku charakteru a taktu.

Virologička Soňa Peková: Mala som pravdu, toto je úplne nový vírus. Ten z jari zmizol
MUDr. Soňu Pekovú politici, aj niektorí vedci verejne pranierovali za jej vyjadrenia. Tvrdia, že je konšpirátorka a že sa mýlila, pretože na jar predpovedala, že vírus korony zmizne do leta. Ona si však stojí za svojím a tvrdí, že zimné mutácie už... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Petra Demková

Konflikt záujmov

Redaktori slávneho The Wall Street Journal (WSJ) textom z marca upozornili, že sa vie o viacerých pochybeniach z prostredia Wu-chanského inštitútu virológie (WIV).

Novinári WSJ varujú aj pred konfliktom záujmov členov vyšetrovacej skupiny WHO, ktorá bola vo februári hľadať príčiny vzniku vírusu priamo v jeho potencionálnom čínskom rodisku.

Tak napríklad jeden z členov vyšetrovacej skupiny zoológ Peter Daszak je šéfom organizácie EcoHealth Alliance, ktorá priamo financovala výskum koronavírusu vo Wu-chanskom inštitúte virológie. Ten je hlavným podozrivým, ak koronavírus naozaj unikol z laboratória.

Virologička Marion Koopmansová zasa pochádza z prostredia podobného výskumu. Ak by sa dokázal pôvod pandémie v laboratóriu, mohla by byť ohrozená aj jej pozícia.

To je nám prekvapenie! Ruská Štátna duma: Koronavírus unikol z amerického laboratória
Koronavírus spôsobujúci ochorenie Covid-19 mohol uniknúť z amerického biologického laboratória. Ruská vláda by mala nastoliť otázku zodpovednosti za únik vírusu. Vyhlásil to Vjačeslav Volodin, hovorca ruskej Štátnej dumy. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Len ďalší konšpirátor?

Novinár Nicholas Wade, ktorý vyštudoval prírodné vedy v Cambridgi, bol editorom vedeckých časopisov Nature a Science a vedúcim vedeckej rubriky The New York Times, publikoval článok, v ktorom označil variant vytvorenia vírusu v laboratóriu dokonca za oveľa pravdepodobnejší.
Najnovšie pochybnosti

Asi 20 vedcov nedávno zverejnilo v prestížnom vedeckom časopise Science list. Požadujú, aby sa odborníci seriózne zaoberali hypotézou, že nový koronavírus vznikol v laboratóriu. Ide o zatiaľ najčerstvejšiu pochybnosť.

Pokračovať v objasnení pôvodu tejto pandémie je podľa nich nevyhnutné.

Výskumné laboratóriá by podľa nich mali sprístupniť záznamy verejnosti. Vyšetrovatelia by zas mali dokumentovať pravdivosť a pôvod údajov, z ktorých sa vykonávajú analýzy a vyvodzujú sa závery.

Konšpirácie sa stávajú skutočnosťou. Únik covidu z laboratória už nie je len dezinformačná teória
08 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič