Tisíce Čechov hlásia ťažkosti po očkovaní proti covidu. Podozrivých úmrtí je už 65
15 | 05 | 2021 I Petra Demková

Český liekový ústav eviduje celkom 65 prípadov úmrtí, ktoré nastali po očkovaní proti covidu. Ich prípadnú súvislosť je ešte potrebné definitívne potvrdiť. Len za posledný týždeň ich pribudlo 10. Informácie prináša portál CNN Prima.



Český ŠÚKL prešetruje 65 podozrivých úmrtí

„Český liekový ústav eviduje celkovo 65 prípadov úmrtí, ktoré nastali po očkovaní proti covidu. Ich prípadnú súvislosť je potrebné ešte preveriť a potvrdiť. Len za posledný týždeň ich pribudlo desať. Zdravotníci v Česku podali ľuďom viac ako 3,8 milióna dávok očkovania,“ informuje spravodajský portál.

Lunterova župa odmieta Sputnik V. Banskobystrický kraj jeho použitie neumožní
Banskobystrický samosprávny kraj neumožní použitie ruskej koronavírusovej vakcíny Sputnik V. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Peter Sulek


„Česi hlásia aj ďalšie podozrenia na nežiaduce účinky. Ústav ich k 11. máju zaznamenal 4 184, čo je o 251 viac ako pred týždňom. Vyplýva to z pravidelnej informácie, ktorú vždy vo štvrtok Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) zverejňuje.

Český ŠÚKL uvádza, že všetky hlásenia sú zatiaľ iba podozreniami, nie preukázanými nežiaducimi účinkami vakcín. ŠÚKL tvrdí, že medzi vakcínami a reakciami môže existovať len časová súvislosť bez akejkoľvek príčinnej súvislosti. Všetky podozrenia na úmrtia po očkovaní sú dôkladne hodnotené v rámci ČR a následne na celoeurópskej úrovni výborom Európskej agentúry pre lieky (EMA),“ píše sa v článku zverejnenom na CNN Prima.
Časté vedľajšie reakcie

Ľudia a lekári v Česku popisujú najčastejšie reakcie ako horúčku, zimnicu, únavu, reakciu v mieste vpichu, príznaky chrípky a pod. V ČR sa očkuje štyrmi vakcínami a to od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Väčšina podaných dávok bola od spoločností Pfizer/BioNTech.

Peter Lipták šokuje: Po vakcíne Pfizer a Moderna zomrelo v Maďarsku oveľa viac ľudí ako po Sputniku!
Doktor Peter Lipták nie je známy len ako kontroverzný lekár, ale aj bojovník za liek Ivermectin a tiež proti plošnému testovaniu či noseniu rúšok. Teraz sa zameral aj na očkovanie, ktoré mu tiež nie je priveľmi po vôli. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Portál CNN Prima informuje, že celkové príznaky a reakcie v mieste vpichu nahlásilo skoro 2 700 osôb. Tieto príznaky zahŕňajú okrem úplne bežných, ako je opuch v mieste vpichu, aj reakcie ako opuch tváre či zníženú pohyblivosť končatiny. Neurologické príznaky pocítilo 968 osôb. Najčastejšie je to závrat, triaška, pocit na odpadnutie, ale aj obrna lícneho nervu, narušenie pamäti, narušenie čuchu, narušenie reči, cievna mozgová príhoda či narušenie pozornosti.
Sú aj ťažkosti s trávením, kožou a psychickým zdravím

Ďalšími popisovanými vedľajšími účinkami sú bolesti svalov, kĺbov alebo kostí. Tie nahlásilo 904 ľudí. Nezvyčajné však nie sú ani ťažkosti s tráviacou sústavou, tie nahlásilo 768 osôb. 403 ľudí nahlásilo účinky, ktoré sa týkali kože, 386 malo problémy s dýchacou sústavou. Medzi najvážnejšie z týchto účinkov patrí pľúcna embólia. Psychiatrické ťažkosti hlásilo 173 Čechov.

Všetky ostatné ťažkosti sa vyskytli už len v menšom množstve prípadov. Celkový počet úmrtí, ktoré boli nahlásené ako dôsledok podozrenia na vedľajší účinok vakcín proti COVID-19, predstavuje 65.

Zaujímavé zistenie výskumníkov: Miešanie vakcín zvyšuje výskyt ich vedľajších účinkov
Ani Slovensku sa nevyhli problémy s vakcínami spoločnosti AstraZeneca. Nielen pri tvorení krvných zrazenín, ale aj s ich dodávkami. Problém tak majú najmä tí, ktorí už dostali prvú dávku a čakajú na druhú. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik