Danko: SNS vyzýva ústavných právnikov podporujúcich referendum, aby predložili odborné stanoviská
15 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

SNS vyzýva ústavných právnikov podporujúcich referendum, aby predložili ku konaniu o súlade predmetu referenda na Ústavný súd Slovenskej republiky svoje odborné stanoviská.


"Prezidentka Slovenskej republiky sa obrátila na Ústavný súd Slovenskej republiky vo veci posúdenia súladu predmetu referenda o predčasných parlamentných voľbách. Dala tým jasne najavo, že je de facto v koalícii so súčasnou vládou." Píše na sociálnej sieti predseda SNS Andrej Danko.




Reprofoto status FB (@Andrej Danko - predseda SNS)

Prezidentka nechce referendum

"Nikdy v histórii prezident Slovenskej republiky o takejto otázke referenda nekonal. Je zrejmé, že sa prezidentka Slovenskej republiky spolieha na to, že agónia tejto vlády bude pokračovať a že toto referendum nakoniec nebude vyhlásené." Konštatuje Andrej Danko.


 

Boris Kollár očakáva referendum. Sme rodina podporí predčasné voľby
Sme rodina podporí návrh na skrátenie volebného obdobia a pôjde do predčasných volieb. Uviedol pre Webnoviny Boris Kollár (Sme rodina). Očakáva referendum a podporí aj návrh na skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Prejudikovaný názor

"Svedčí o tom jej argumentácia ako aj mediálne vyjadrenia, ktoré už samé o sebe prejudikujú právny názor postavený proti možnosti konania referenda. Prezidentka vo svojom prejave dala najavo, že neverí pozitívnemu rozhodnutiu ústavného súdu. Presne pomenovala a argumentovala právny základ nevykonateľnosti referenda postavený na hypotéze porušenia práva poslancov NR SR. "



Musí zaznieť hlas ústavných právnikov

"O to dôležitejšie je teraz, aby ústavní právnici svojimi argumentmi podporili petičný výbor. Totižto podľa § 105 ods. 3 zákona o Ústavnom súde Slovenskej republiky môžu k tomuto konaniu predložiť svoje stanoviská na Ústavný súd Slovenskej republiky všetci zástupcovia odbornej verejnosti aj bez vyžiadania a Ústavný súd Slovenskej republiky na tieto pri svojom rozhodovaní môže prihliadať. Vyzývame preto všetkých ústavných právnikov podporujúcich myšlienku referenda, aby tak konali."



SNS bude tiež autorom stanoviska

"Slovenská národná strana v zastúpení člena petičného výboru Petra Deďa už iniciovala zvolanie petičného výboru. Koná tak za účelom prejednania právneho zastúpenia petičného výboru na ústavnom súde. Samozrejme, aj SNS dodá svoju právnu argumentáciu prostredníctvom pána Deďa." Informuje cez sociálnu sieť predseda SNS Andrej Danko.


(Medzititulky red. HD.)

Matovičova sestra Belicová: Tu nejde o to, o čom by malo byť referendum, ale o podstatu jeho existencie
Kroky, ktoré spravila prezidentka Zuzana Čaputová po spočítaní všetkých hlasov za vyhlásenie referenda, rozhnevali aj Zuzanu Belicovú, sestru Igora Matoviča. Od poslancov OĽaNO teraz očakáva, že budú brániť práva občanov a tiež demokraciu ako... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik