Slovenská "strela" mieri na Slovensko do Popradu. Po rekonštrukcii je nádherná (video)
14 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Legendárny "Strela" - motorový, vo svojej dobe luxusný, expres medzi Bratislavou a Prahou po rokoch rekonštrukcie mieri "po vlastných" na Slovensko.


Je to vskutku nádherný pohľad. na sociálnej sieti uverejnilo konto Události Ostrava video, ktoré musí nadchnúť každého.

Na Slovensko sa vracia skutočná legenda železničnej dopravy. Slovenská strela - Motorový vozeň radu M 290.0 – Tatra 68 (1936), sa stal legendou železničnej dopravy prvej Československej republiky nielen kvôli svojmu vzhľadu, ale aj jazdným výkonom a originálnemu technickému riešeniu.

Železnice kašlú na pandémiu i nariadenia - "je to drahé", "nedá sa"...
Pri vstupe do verejných priestorov musí byť k dispozícii dezinfekcia? No pre železnice nemusí! Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Ožil unikát

Na objednávku Ministerstva železníc boli postavené dva vozne pokrokovej technickej koncepcie, určené pre rýchlu osobnú prepravu medzi Bratislavou a Prahou. Oba vozne boli dokončené a nasadené do používania v roku 1936.

Slovenská strela sa vyznačovala ľahkou konštrukciou samonosnej skrine, ktorá tvarovo nadväzovala na v tej dobe vyrábané aerodynamické automobily Tatra. Vozne boli určené výlučne pre jazdu sólo, čomu bola prispôsobená ako konštrukcia poháňacieho ústrojenstva s rýchlym sprevodovaním a pohonom vnútorných náprav každého z podvozkov (1A)´ (A1)´, tak aj konštrukcia karosérie bez tradičných železničných spriahadiel.
O takej rýchlosti sa nám dnes iba sníva

Maximálna rýchlosť vozidiel bola stanovená na 130 km/h, na dobrej trati však vozne boli schopné dosiahnuť aj vyššiu rýchlosť. Pri skúšobnej jazde v roku 1936 dosiahol vozeň M 290.002 na tú dobu mimoriadnu rýchlosť až 148 km/h. Súpravy jazdili priemernou cestovnou rýchlosťou až 92 km/h, (parné vlaky v tom čase dosahovali priemer 68 km/h) vďaka čomu prešli trasu z Bratislavy do Prahy za 4 hodiny a 16 minút.

Pancierovú limuzínu potrebuje: Podľa odborníka je Matovič v ohrození života!
14 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Technická rarita

Zaujímavosťou vozňov bola originálna konštrukcia hnacieho mechanizmu s elektromechanickým prenosom výkonu s vysokou účinnosťou najmä pri vyšších rýchlostiach podľa riešenia konštruktéra Ing. Josefa Sousedíka. Pri nízkych rýchlostiach bol pohon vozidla elektrický - spaľovací motor poháňal generátor a ten hnací elektromotor. So stúpajúcou rýchlosťou sa otáčky statora a rotora generátora postupne vyrovnávali, až pri určitej rýchlosti došlo k zopnutiu spojky statora a rotora generátora a od tohto okamihu bol prenos výkonu už iba mechanický.

Motory Tatra boli spočiatku vznetové, tieto však boli najmä kvôli nadmernej hlučnosti neskôr vymenené za zážihové s výkonom 2 x 123kW (165 PS).

Dĺžka vozidiel bola 25,1 m a hmotnosť sa pohybovala medzi 36 až 42,6 t.
Dobový luxus nad pomery

Vozne boli lakované višňovou farbou s tmavozlatou strechou a na čelnej stene mali z oboch strán umiestnený Česko-Slovenský štátny znak doplnený nápisom ČSD.Luxusné fotelové sedadlá v priestore pre cestujúcich boli zeleno-žlto čalúnené. Vozne boli 2.triedy s oddelením pre nefajčiarov, aj fajčiarov. Do služby boli pridelené do depa Bratislava, kde bola ich domovská stanica.



Železnice SR chcú poskytnúť na stravovanie zamestnancov počas troch rokov vyše 30 miliónov eur
Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú vynaložiť na sprostredkovanie stravovania a občerstvenia svojich zamestnancov počas troch rokov 30,4 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA