Fico: Zabezpečíme kvalifikované právne zastupovanie na Ústavnom súde SR
12 | 05 | 2021 I tasr

Opozičný Smer-SD zabezpečí kvalifikované právne zastupovanie na Ústavnom súde (ÚS) SR v súvislosti s tým, že sa prezidentka Zuzana Čaputová obrátila na ÚS s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR. Garantuje to vo svojom vyhlásení šéf Smeru-SD Robert Fico.


Doplnil, že ak by ÚS "znemožnil" referendum, jeho strana sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva. Doplnil, že svojím rozhodnutím Čaputová ukázala, že je prezidentkou vládnej koalície.

"Prezidentka SR dnes definitívne potopila priamu demokraciu. My sme predsa na Slovensku mali podobné dve referendá s podobnou otázkou, ale nikto ich ústavnoprávne nespochybnil," vyhlásil vo videu Fico. Poukázal na to, že o podaní na ÚS informovala ešte pred prezidentkou predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. To je podľa neho dôkazom, že sa prezidentka radila s predstaviteľmi vládnej koalície.

Pellegrini: Mrzí nás, že ľudia budú musieť čakať na referendum ďalšie mesiace
Hlas-SD rešpektuje právo prezidentky Zuzany Čaputovej obrátiť sa na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia NR SR. Stranu mrzí, že ľudia budú musieť čakať na referendum ešte ďalšie mesiace.... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | tasr


Člen petičného výboru za Smer-SD Robert Bestro si myslí, že prezidentka prejavila politický postoj, považuje to za nevhodné. "Ak niekto pochybuje o tom, že vôľa 600.000 občanov je v demokracii pre autority záväzná, je na mieste upozorniť, že na Slovensku má ľud najvážnejšie slovo, pokiaľ ide o moc a jej priame alebo nepriame vykonávanie," uviedol Bestro v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. ÚS by mal podľa Bestra rozhodnúť v prospech konania referenda, "lebo vôľa ľudu je v demokracii najpodstatnejšia". Znepokojuje ho tiež to, že Remišová vie o rozhodnutiach prezidentky skôr.

Prezidentka v stredu uviedla, že považuje za správne vyriešiť všetky sporné otázky ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok. Hlava štátu deklarovala, že v prípade potvrdenia ústavnosti referendum vyhlási tak, aby sa mohlo konať v septembri. Na ÚS sa prezidentka obráti vo štvrtok (13. 5.), ten bude mať na posúdenie 60 dní.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Iniciovali ju Hlas-SD, Smer-SD, pridala sa SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Prezidentka sa s referendom obráti na Ústavný súd (AKTUALIZOVANÉ)
Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia NR SR obráti s otázkami na Ústavný súd SR. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | tasr