V Kyjeve si 9. máj verejne pripomínali nacistickými pozdravmi
11 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Zdvihnuté paže neboli v tento deň v Kyjeve výnimkou. V krajine, ktorú aj naša diplomacia silou-mocou presadzuje za člena NATO a Európskej únie, však tínedžer hitlerovským "heil" pozdravil aj veterána druhej svetovej vojny. Ten stareckým krokom kráčal okolo neho, v minulosti dekorovaný najvyššími štátnymi vyznamenaniami.


"Na Ukrajine opäť došlo ku škandálu s verejným predvádzaním sa neonacistov. Tentoraz zástupca Pravého sektora neodolal a vymrštil ruku k nacistickému pozdravu, keď okolo prešiel dôchodca ovešaný medailami." Zaznamenali miestne zdroje a ich správu prevzal portál prvnizpravy.cz.

Je príliš neskoro na to, aby Kyjev ponúkal Európe „akékoľvek výhodné podmienky“ (Anton Kanevský)
Len biznis, alebo čím bude Ukrajina bez potrubia Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Zuzana Perželová

Polícia nereagovala

Polícia zaregistrovala "prípad" totiž až po zverejnení škandálu na sociálnych sieťach. Rovnako ako to bolo v podobnom prípade - počas pochodu na počesť divízie SS Halič v Kyjeve. Tam jeden z účastníkov predviedol nacistický pozdrav, za čo bol o niekoľko dní neskôr obvinený z malicherného chuligánstva.
"Demokracia" kandidáta na členstvo v EÚ

Oslava Dňa víťazstva v Kyjeve sa nezaobišla bez provokácií. Najvýznamnejšou z nich bol incident v blízkosti Kyjevského paláca detí a mládeže. Práve tam korešpondenti webu Strana.ua nakrútili cynický "nacistický pozdrav" radikála s kuklou na hlave, ktorý adresoval staršiemu veteránovi druhej svetovej vojny..

V reakcii na tento čin však nenastali žiadne kroky zo strany policajtov, aj keď sa im všetko dialo pred očami.

Radikál bol na zhromaždení nacionalistov zvolaných vodcom ultrapravicovej organizácie C14 Jevgenijom Karasemom blízko miesta, kde ľudia kládli kvety tým, ktorí padli v bojoch proti nacizmu.
"Zástupca ukrajinskej mládeže"

Potom, čo sa video rozšírilo na sociálnych sieťach, polícia mladého muža našla. Ako sa ukázalo, bol to 16-ročný mladík menom Michail, ktorý sa predstavil ako "zástupca pravicovej mládeže. " Keďže je neplnoletý, sú policajti nútení počkať na políciu pre mladistvých. Už je jasné, že nedostane žiaden závažnejší trest.

(Medzititulky red. HD.)

Biely dom poslal významný odkaz Kyjevu: Do NATO zatiaľ ešte nie!
V Bielom dome si administratíva USA uvedomila, že napínať strunu zlých vzťahov s Moskvou môže byť pre ňu kontraproduktívnou cestou. Bodaj by si to uvedomili aj naši politickí "NATO-hujerovia". Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Ivan Brožík