Obrovské finančné zázemie oligarchov z ESETu deformuje už aj vedecké kruhy
11 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič

PotemKInIT-ova dedina na spôsob ESETu.


Slovenskou technickou univerzitou (STU) v poslednom čase otriasalo niekoľko medializovaných tém. Začalo to prehrou bývalej dekanky Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) na STU, prof. Máriou Bielikovou. Tá svoju prehru neprijala a obratom sa snažila spochybniť voľby nového dekana.
Mediálny pogrom a štrajky študentov

Strhol sa priam neuveriteľný mediálny pogrom a fakultou začali následne otriasať štrajky samotných študentov, za výdatnej účasti médií ako denník N, alebo SME. Tí bezhlavo bránili bývalú dekanku a výsledok regulárnych a demokratických volieb ich pritom vôbec nezaujímal. Ukázalo sa však, že ich „hrdinská“ dekanka sa ocitla v „drvivej menšine“ voči ostatným a tak sa aj so svojou družinou vzdorovito z fakulty porúčali.

Hnijúci škandál plagiátorstva na STU kryl aj minister Gröhling, ktorý je z neho obvinený tiež
Je to už viac ako mesiac, kedy sa v Rakúsku prevalil škandál tamojšej ministerky práce a rodiny Christine Aschbacherovej s jej plagiovanou diplomovou a dizertačnou prácou za ktorú získala titul na Slovenskej technickej univerzite. Aschbacherová... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič


Prekvapenie nastalo, keď sa po krátkom čase celá progresívna horda Bielikovej bojovníkov objavila v novom projekte s názvom Kempelenov Inštitút (v skratke KInIT). Slovenskú odbornú a laickú verejnosť ohúrila táto správa, keďže vyplávalo na povrch prepojenie bývalej dekanky Bielikovej s firmou ESET, ktorá vznik inštitútu výrazne podporila. Zainteresovaných toto prepojenie nijako neprekvapilo, keďže do štrajkov na fakulte sa aktívne zapájali aj členovia politickej strany Progresívne Slovensko.
Pani Bieliková a jej vzťah k plateniu daní

Bieliková bola totiž z FIIT prepustená z dôvodu zásadných manažérskych zlyhaní počas svojej funkcie ešte ako dekanky. To sa progresívcom do imidžu veľmi nehodilo a tak bojovali zubami nechtami, aby im ich hrdinku v boji „Za lepšie Slovensko“ nediskriminovali nejakou toxickou nálepkou.

Počas dekanátu Bielikovej totiž podľa vyjadrení samotnej FIIT dochádzalo ku kráteniu daní, ktoré musel tento jej bývalý zamestnávateľ následne doplatiť. Dokonca zo strany FIIT údajne padlo aj nejaké trestné oznámenie v súvislosti s obchádzaním daňových zákonov.

Členovia Matovičovej vlády nepoznajú zákony a porušujú ich jeden za druhým. Všade ide o peniaze
Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) prof. Ing. Miroslav Fikar, DrSc. dostal vyplatenú spornú odmenu v rozpore s platnou legislatívou. Súhlas na míňanie peňazí pre jeho blaho získala správna rada univerzity neverejne, iba formou... Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič


Škandál sa však neuzavrel a boj s vplyvom ESETu na univerzite sa presunul až priamo k rektorovi STU, prof. Miroslavovi Fikárovi. Ten takisto prehral voľby a odmietal sa svojej funkcie vzdať. Prezidentka ho neodvolala a rektor si nechával vyplácať tučné odmeny aj po tom, ako už nemal byť rektorom.

Napokon ho prezidentka Čaputová už
Prezidentka odvolala z funkcie rektora STU M. Fikara
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok odvolala z funkcie rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslava Fikara. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR
. Kto stojí za Čaputovou je zbytočné pripomínať, lebo je to opäť ESET, ktorý financoval jej kampaň prostredníctvom Progresívneho Slovenska. Mnohí bývalí spolupracovníci Fikára sa domnievajú, že aj on sa čoskoro objaví v nejakom projekte v blízkosti ESETu.
Načo potrebujú oligarchovia z ESETu takýto vplyv?

Veľa napovie výročná správa KInITu. Tá sumarizuje činnosť inštitútu niekoľkými vedeckými publikáciami s minimálnou odozvou získaných výsledkov (citáciami) a niekoľkými podanými, ale zatiaľ ešte nevyhodnotenými, alebo nefinancovanými projektami.

Slovenská technická univerzita sa dočká nového rektora už koncom júna
Voľby rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave sa uskutočnia 28. júna. V pondelok (10. 5.) na mimoriadnom rokovaní Akademického senátu (AS) STU o tom rozhodli jeho členovia, pričom návrhy kandidátov na túto funkciu možno podať do... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Mediálne masívne podporovaní odídenci z FIIT, ktorým mainstream pripisoval takmer nadprirodzené schopnosti na poli vedeckej práce, však podľa všetkého nedokážu držať krok ani len s porovnateľne veľkými vedeckými inštitútmi v tejto oblasti. Pritom táto skupina, ostro kritizovala akademické pomery a činnosť Ústavu informatiky SAV. Teraz, keď musia svoje útoky podložiť aj praktickými výsledkami, akosi výrazne zaostávajú a nedokážu držať krok ani s tak, podľa ich slov „neschopným“ Ústavom Informatiky SAV.

Nízka výskumná činnosť KInITu pomaly začína byť verejným tajomstvom v odbornej IT komunite a dosť vážnym reputačným problémom pre hlavného donora ESET. KInIT však svoju nízku výskumnú činnosť prekrýva aspoň mohutným mediálnym prezentovaním prof. Bielikovej a hlučným pôsobením vo verejných či súkromných mainstreamových mediách. Pokiaľ má však KInIT slúžiť svojim pôvodným cieľom, a to je základný výskum v oblasti informatiky, niekde asi „súdruhovia“ z ESETu urobili chybu.

Gröhlingova plagiátorská kauza zaraďuje Slovensko medzi „banánové republiky“, tvrdí exminister Čaplovič
Predsedu správnej rady na Slovenskej technickej univerzite Milana Ftáčnika chcú odvolať. Dlhodobo vraj kazí dobré meno školy. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Aké sú vlastne ciele ESETu?

Vyzerá to totiž tak, že aj táto ich iniciatíva je iba márnym plytvaním nemalých finančných zdrojov. Ani doposiaľ sa im v obdobnom projekte s Progresívnym Slovenskom príliš nedarilo, ak vezmeme do úvahy enormnú finančnú investíciu do tohto projektu. Ich zdroje peňazí však nie sú nekonečné a tak musia hľadať cestu získavať ich aj inde, ako len neustálym financovaním svojich politických ambícií zo vlastného vrecka.

Mohutne medializovaný cieľ prof. Bielikovej a ESETu však spochybňuje aj skutočnosť, že časť výskumníkov, ktorí sú na webe KInIT promovaní ako ich top výskumníci, dnes pracujú späť na akademickej pôde Univerzity Komenského v Bratislave (prof. Ludská, doc. Polášek, Ing. Bernath)

Z tejto krátkej analýzy sa teda javí byť KInIT iba nástrojom ESETu pre dosiahnutie úplne iných cieľov, než tých ktoré boli prezentované širokej verejnosti. Veda a výskum na poli informatiky a informatizácie to zjavne nebude. Zatiaľ jedinou činnosťou tohto projektu je vytváranie reputácie KInITu a prof. Bielikovej ako pseudo-vedeckých autorít, ktoré budú využité na podporu liberálno-progresívnych síl v blížiacich sa predčasných voľbách do NR SR. Otázkou dnes je, či ESET opäť nevsadil na príliš toxické osobnosti.

Špinavá hra ex-funkcionárov SIS pri pokuse politicky ovládnuť VŠ
Čoraz častejšie sa na verejnosti objavuje téma novely vysokoškolského zákona, ktorú akademici rázne odmietajú. Viaceré vysoké školy pritom vstúpili do protestu alebo štrajkovej pohotovosti. Takýto rázny nesúhlas pritom vysoké školy nevyjadrili ešte... Čítať ďalej
29 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič