Záhada strateného Matoviča: Bil sa s krivdou a zmizol
10 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Na sociálnej sieti sa počas víkendu zjavil záhadný status. Tváril sa, že ide o jeden z intelektuálnych výkonov nášho expremiéra a tieňového kráľa. Tak ako sa zjavil, tak aj potom odrazu zmizol.


Tentoraz sa autor statusu vtelil do jedného z bardov národa - do Sama Chalupku.

 

Reprofoto statusu neznámeho autora, ktoré máme uložené v redakcii.


 
Samo Chalupka
básnik, spoluautor Memoranda slovenského národa

* 27.02.1812 Horná Lehota
† 10.05.1883 Horná Lehota

Motto: “ Pravde žil som, krivdu bil som - verne národ môj ľúbil som."  Najvýznamnejším dielom Sama Chalupku je spev Mor ho!. Námet našiel v Šafárikových Dejinách slovenskej reči a literatúry. V 172 veršoch, ktoré tvoria dej hrdinského eposu, zobrazuje slovenský kraj rozprestierajúci sa od Tatier k Dunaju, tábor Rimanov, pyšného cisára s jeho vojskom a družinu hrdých slovenských poslov, ktorí mu prišli ponúknuť mier. Slovenskí junáci zomierajú za vznešené ideály - mier, slobodu, rovnosť, ale morálne víťazia, kým víťaz na bojisku zostáva s hanbou otrokára. Slová Mor ho! sa stali heslom bojovníkov v Slovenskom národnom povstaní.
Vyrástol národný buditeľ?

Zostáva sa to iba domnievať. No napriek všetkému, slová jedného z našich buditeľov by si mal každý dávať do úvodzoviek. Inak to vyzerá, že sa cíti jedným z nich. To je však urážka našich dejín.

Matovičova sestra odkazuje bratovi: Chceš zvyšovať dane? Šibe ti?!
10 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová