Izraelské jednotky vtrhli do mešity v Jeruzaleme. Zranili niekoľko stoviek Palestínčanov (VIDEO)
10 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Izraelské jednotky zaútočili na mešitu al-Aksá v Jeruzaleme. Zranili niekoľko stoviek civilistov. Incident sa odohral v atmosfére silného napätia, spôsobeného izraelským plánom na násilné vysťahovanie palestínskych rodín z domovov, informuje portál RT.


Podľa správ očitých svedkov izraelský bezpečnostný personál pri útokoch na posvätné miesto použil slzný plyn a omračovacie granáty. Podľa Palestínskeho Červeného polmesiaca bolo zranených niekoľko stoviek ľudí. Až 50 z nich muselo byt hospitalizovaných.



Zdá sa, že zábery zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú potýčku pred mešitou medzi Palestínčanmi a izraelskými silami. Na záberoch je možné tiež vidieť demonštrantov, ako hádžu kamene. Je aj počuť zvuky streľby.



Ďalšie video zverejnené na sociálnych sieťach údajne ukazuje okamih, keď izraelské sily vstúpili do mešity. V budove sa najprv objavil slzný plyn, následne bolo možné počuť krik a hlasné rany.



K násilnému stretnutiu predchádzali incidenty z piatku a víkendu, keď bolo v Jeruzaleme zranených viac ako 200 Palestínčanov. V piatok večer nasadila izraelská polícia veľký počet jednotiek do mešity al-Aksá, kde sa zhromaždili desaťtisíce moslimských veriacich ramadánových modlitieb.

Dav začal hádzať stoličky, kamene a topánky na policajtov, ktorí im to oplatili gumovými projektilmi, slzným plynom a omračovacím granátom.

Jeruzalem posledné dni zachvátili protesty a nepokoje, ktoré pramenia z rastúceho hnevu nad plánovaným núteným vysťahovaním niekoľkých palestínskych rodín žijúcich v pripojených častiach východného Jeruzalema. Izrael má v úmysle odovzdať pôdu židovským osadníkom.

Ruskí piloti predviedli svoje schopnosti na vojenskej prehliadke počas Dňa víťazstva nad fašizmom (VIDEO)
V nedeľu sa počas vojenskej prehliadky nad moskovským Červeným námestím objavilo mnoho ruských stíhačiek a vrtuľníkov. Rusko oslavovalo víťazstvo nad fašizmom, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca