Biely dom poslal významný odkaz Kyjevu: Do NATO zatiaľ ešte nie!
10 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

V Bielom dome si administratíva USA uvedomila, že napínať strunu zlých vzťahov s Moskvou môže byť pre ňu kontraproduktívnou cestou. Bodaj by si to uvedomili aj naši politickí "NATO-hujerovia".


"Tlačová služba Bieleho domu revidovala prepis brífingu Karin Jean-Pierreovej, zástupkyne tlačového hovorcu. V dokumente bola preškrtnutá kladná odpoveď Jean-Pierreovej na otázku, či USA podporujú vstup Ukrajiny do NATO." Informuje web prvnizpravy.cz.

Reprofoto (@prvnizpravy.cz)

Biely dom škrtal

"Hovorím, Ukr ... áno. Jo. Ako som povedala..." začala odpovedať na otázku. A tieto slová boli neskôr odstránené z textového prepisu brífingu."

 

Podľa tempa rastu vojenských výdavkov je majstrom sveta Ukrajina (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond ruskej kultúry) Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Zuzana Perželová

Naopak, Kyjev dostal domáce úlohy

"Bidenova administratíva sa zaviazala zabezpečiť, aby dvere do NATO zostali otvorené uchádzačom, ak budú pripravení a schopní splniť svoje záväzky. Preto musia dodržiavať záväzky a dodržiavať politiku členstva a prispievať k bezpečnosti v euro-atlantickom regióne," povedala Jean-Pierreová.
Reakcia na otázku o možnom vstupe Ukrajiny do NATO

"USA podporujú snahy Ukrajiny presadzovať právny štát."

Pripomíname, že Andrij Jermak (vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta - pozn. red. HD.) argumentoval ešte 6. mája tvrdením, že na stretnutí Volodymyra Zelenského s americkým ministrom zahraničia Anthony Blinkenom americká strana opätovne potvrdila podporu prijatiu akčného plánu členstva v NATO (MAP) pre Ukrajinou.

Medzitým Victoria Nulandová, ktorá Blinkena sprevádzala, odporučila predstaviteľom Ukrajiny, s ktorými sa stretli, aby nehovorili o otázke vstupu Ukrajiny do NATO.

(Medzititulky red. HD)

Ukrajina: Najskôr vytunelujeme a potom za drobné odkúpime (Vladimír Pojmanov)
Komentár Vladimíra Pojmanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Iveta Machová