Mesík: "Som zvedavý, či si orgány boja so zločinom trúfnu vyšetrovať aj otcov špajdľovania za spreneveru pol miliardy"
09 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Celoplošné  testovanie  stálo Slovákov takmer  pol  miliardy eur. "Výsledok špajdľovania je pritom úplne jednoznačný: na jeho začiatku sme mali najmenej obetí covidu na milión ľudí v celej Európe – a o 6 mesiacov neskôr tu máme viac ako 17 200 čerstvých hrobov a v celosvetovom rebríčku zomierania sme na pevnom 7. mieste," objasňuje analytik globálnych rizík Juraj Mesík. 


Asi by nebolo od veci pozrieť sa na to, kto zarába na covide, píšu Parlamentné listy. Aktuálne sa hovorí o štátnom tajomníkovi na ministerstve zdravotníctva, ktorý priznal, že vlastní 20 odberných miest. Štát za jedno miesto platí cca. 25 000 eur aj ak by tam nikto neprišiel. A asi nebude jediný.
Nabalili sa naši ľudia

"Bohužiaľ, to čo je pre občanov séria osobných tragédií a ekonomická devastácia, je pre malú cynickú menšinu príležitosť fantasticky sa nabaliť," hovorí Mesík.

"V tomto je epidémia ako vojna: ľudia zomierajú a mestá sa menia na ruiny, ale obchodníci s nábojmi (špajdľovači), s mínami (predajcovia remdesiviru) a inými drahými zbraňami (dovozcovia „nových liekov“ či vakcín) bohatnú," dodáva.

„Prečo nedáme 900-tisíc eur radšej na podfinancované zdravotníctvo?“ pýta sa Miroslav Suja
Podpis zmluvy ministra zdravotníctva so súkromnou televíziou na nákup vysielacieho času pre propagáciu očkovania za takmer milión eur kritizuje vo svojom videu poslanec parlamentu z hnutia Republika Miroslav Suja. Podľa neho by tieto peniaze viac... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ide o spreneveru

"Ja tvrdím, že šlo o spreneveru oficiálne pol miliardy eur, reálne to ale asi bude ešte viac, lebo pochybujem, že v tom čísle sú napríklad náklady armády na jej účasť v celej tejto tunelovačke." šokuje analytik.

Podľa Mesíka sa však nabalili aj obchodníci s remdesivirom alebo s vakcínami. Taký Pfizer si vďaka epidémii údajne tento rok príde na 26 miliárd dolárov.

Táto obrovská sprenevera verejných peňazí by podľa Mesíka mala byť dôsledne vyšetrená a jej páchatelia by za ňu mali niesť osobnú zodpovednosť – vrátane zodpovednosti svojim majetkom. "A to, či sa politici aj obohatili, alebo konali v dobrom úmysle a obohatili sa „len“ iní – to je z pohľadu občanov, ktorí boli o tie peniaze navždy pripravení skutočne len vedľajšia vec!"

Politológ Ruman: "Matovič neváha rokovať ani s tak nenávidenou opozíciou, ak mu to vyhovuje"
Koaličná kríza na Slovensku síce priniesla akúsi malú rošádu vo vedení tohto štátu, ale voliči takmer žiadnu zmenu nezaznamenali. Pre Igora Matoviča je totiž jedno, či sedí na stoličke premiéra alebo na tej ministerskej. Napätie vyvoláva tak či... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Analytik si však nie je úplne istý, či sú orgány boja so zločinom a súdy u nás tak nezávislé, aby si trúfli vyšetrovať a spravodlivo súdiť aj tak vysoko postavených páchateľov ako sú "otcovia špajdľovania" a „Terapeutického manažmentu pacientov s COVID-19“. To ukážu až ďalšie mesiace a roky.
Zmena stratégie

No jediná efektívna stratégia boja s pandémiou je podľa Mesíka taká, ktorá sa opiera o všetky štyri stratégie boja s epidémiami: o opatrenia na zábranu prenosu, o aktívnu profylaxiu, o efektívnu a včasnú liečbu a o očkovanie.

"Núteným šprtaním sa v nosoch, nekonečnými lockdownami a núteným očkovaním sa dá dosiahnuť len to, čo Matovičova vláda dosiahla: masové zomieranie a hlboká nedôvera najmenej polovice občanov voči korupčno-plagiátorskej vláde," uzatvára analytik na margo spôsobu boja s pandémiou na Slovensku.

Odborník odporúča: Títo by si radšej mali počkať na Pfizer
I keď záujem o očkovanie poľavuje, mnohí tvrdia, že si chcú jednoducho počkať, kým si budú môcť s vakcín vybrať. Nedostatočná informovanosť a obrovský chaos pri očkovaní tiež prispeli svojou troškou do mlyna. Portál eReport.sk sa pozrel na to, komu... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková