Fico podporuje, Pellegrini rázne odmieta víziu Viktora Orbána o V4
08 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Rozhovor maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý priniesol konzervatívny denník Postoj na slovenskej politickej scéne stále žije. Denník sa teraz zaujímal o názory niekoľkých bývalých a stále aktívnych slovenských politikov na rozhovor s ním. Okrem iných odpovedali aj Peter Pellegrini (HLAS) a Róbert Fico (Smer). Fico podporuje, Pellegrini rázne odmieta víziu Viktora Orbána o V4. Podľa maďarského portálu Körkép sú ich názory pre obyvateľov Felvidéku veľmi poučné.


Orbán v rozhovore hovoril o budúcnosti Európskej únie. Do roku 2030 sa podľa neho medzi štátmi Európskej únie objaví tretí pól, Vyšehradká štvorka.
Róbert Fico súhlasí s Orbánovou víziou o V4

S týmto tvrdením súhlasí predseda Smeru Róbert Fico. Podľa neho sa sila nemecko-francúzskeho tandemu oslabuje a postavenie V4 upevňuje. Ocenil aj úspechy V4. Napríklad zabránenie zavedenia povinných migračných kvót.

"Odmietam oslabenie V4, na ktorom dnes slovenská vláda tak intenzívne pracuje. Mylne sa domnieva, že názory Poľska a Maďarska sú v niektorých kľúčových otázkach toxické," píše Körkép jeho reakciu.

Názor Róberta Fica, Körkép odporúča vnímať s rezervami. Pripomína, že tesne pred zavraždením novinára Kuciaka zmiernil Fico komentovanie liberálnej mainstreamovej tlače. Často hovoril o tom, že Slovensko je jadrom Európy a kvôli V4 by ho nevymenil. Odvtedy sa jeho postoj zmenil. Nie náhodou, informuje portál. Súčasné prieskumy ukazujú silnú liberálnu dominanciu a je nepravdepodobné, že by sa mainstreamové strany spojili s Ficom.

VEĽKÝ ROZHOVOR Viktor Orbán: Žijeme v liberálnej nedemokracii
Portál Postoj priniesol veľký a vskutku zaujímavý rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Peter Pellegrini je liberál

Strana HLAS je podľa prieskumov najsilnejšou stranou a po budúcich voľbách by mohla s liberálmi vstúpiť do vládnej pozície. Peter Pellegrini, ako informuje portál Körkép, rázne odmieta víziu Viktora Orbána. Formuje sa silné ľavicovo-liberálne pole. Rétorika Petra Pellegriniho je kompatibilná s rétorikou Sulíka a Čaputovej. Smerovanie strany Hlas je vidieť aj na Pellegriniho postoji k V4. Podľa neho by vznik tretieho pólu EÚ - V4 viedol k rozpadu EÚ, informuje portál Körkép.
Peter Pellegrini zdôraznil význam európskeho konsenzu

„Toto je cesta k rozpadu EÚ. Podporujeme rozhodnutia Európskej rady. Iba pomocou celoeurópskeho konsenzu môžeme vybudovať silnú a prosperujúcu Európsku úniu. Na druhej strane podporujeme Vyšehradskú spoluprácu, ktorá je dôležitým nástrojom presadzovania našich národných a regionálnych záujmov,“ prináša jeho názor portál Körkép.

Slovenskí expremiéri hodnotia Orbána. Dzurinda: Chce si iba za každú cenu udržať moc
Bývalí slovenskí premiéri Mikuláš Dzurinda, Robert Fico, Peter Pellegrini a Ján Čarnogurský reagovali na tézy Viktora Orbána o strednej Európe a EÚ. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Peter Sulek


Pred voľbami Pellegrini podporoval maďarskú vládu a posilnenie V4. Jeho súčasný postoj proti V4 je v podstate rovnaký ako v prípade Ivana Korčoka (SaS). Korčok podľa portálu Körkép uviedol, že Vyšehrad je dôležitý iba dovtedy, kým Slovensko môže v rámci neho presadzovať svoje vlastné záujmy.
Podľa maďarského portálu Körkép je Pellegrini predovšetkým proti maďarskej a poľskej vízii

Predseda najsilnejšej strany súčasnosti, Peter Pellegrini sa podľa portálu Körkép prakticky postavil proti maďarskej a poľskej vízii strednej Európy. Táto vec nie je z pohľadu Maďarov žijúcich na Felvidéku zanedbateľná. Upozorňujú, že do úvahy musia vziať fakt, že Most-Híd sa podieľal na zbere podpisov potrebných na založenie strany HLAS. Tá v minulosti zaujala veľmi podobné stanovisko k V4, ako Pellegrini. Maďari sa obávajú, že Most-Híd môže vyvíjať tlak na politiku Felvidéku cez Alianciu, k ľavicovo liberálnym hodnotám.

Maďarský regionálny politik chce hrad, ktorý je na Slovensku. Vidí šancu na úspech
08 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová