Ruský minister zahraničných vecí Lavrov oznámil, že vzťahy s EÚ sú zničené, neexistujú v žiadnej podobe
05 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Štváči sa dočkali. Minister zahraničných vecí Ruskej federácie oznámil, že Moskva považuje vzťahy s EÚ za neexistujúce. Vďaka za to podľa neho patrí Bruselu a jeho sankciám.


"Vzťahy medzi Ruskom a EÚ boli zničené jednostrannými rozhodnutiami Bruselu," uviedol minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas rozhovorov s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Yim. Informuje web vedomosti.ru.

Lavrov šokuje: USA odmietli ponuku Ruska na obnovenie vzťahov hneď po Bidenovom nástupe
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

EÚ pre Moskvu prestala existovať

„Chcel by som ešte raz zdôrazniť, že už neexistuje žiadny vzťah s Európskou úniou ako organizáciou. Jednostrannými rozhodnutiami Bruselu bola zničená celá infraštruktúra týchto vzťahov, ”uviedol Lavrov (citovala ho aj agentúra RIA Novosti).
Rusko samé nezostáva

Lavrov vysvetlil, že Rusko má stále partnerov - jednotlivé európske krajiny, ktoré sa chcú riadiť svojimi národnými záujmami. "Pravdepodobne to objektívne vedie k tomu, že naše vzťahy s Čínou sa rozvíjajú rýchlejšie ako to, čo zostane po vzťahoch s európskymi krajinami," uviedol. Ak chce EÚ  zlepšiť vzťahy s Ruskom, bude podľa Lavrova na to Moskva pripravená "na základe rovnosti a hľadania rovnováhy záujmov".
Dalo sa to očakávať

Vo februári Lavrov oznámil, že je pripravený na prerušenie vzťahov s Európskou úniou, ak zavedie nové sankcie. "Vychádzame z predpokladu, že sme pripravení [prerušiť vzťahy]." Ak opäť uvidíme, ako sme to už viackrát pocítili, uvalenie sankcií na niektoré oblasti, ktoré vytvárajú riziká pre našu ekonomiku, a to aj v tých najcitlivejších, áno, “uviedol minister v rozhovore pre Vladimíra Solovjova.

Neskôr tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov médiám vyčítal, že slová ministra „vytrhli z kontextu“ a samotné ministerstvo zahraničia vysvetlilo, že Lavrov vyhlásil svoju pripravenosť ukončiť vzťahy „ak to bude iniciované EÚ".

(Medzititulky red. HD.)

Lavrov tvrdí, že EÚ sa pristúpením východoeurópskych "nedospelých" krajín stala rusofóbnou
13 | 02 | 2021 | Diana Zaťková