Rusko si ctí hrdinstvo slovenských vlastencov, v Moskve odovzdali ich potomkom večný oheň
05 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Pamiatka na spoločný boj proti fašizmu je spoločným mravným orientačným bodom pre Rusko a Slovensko. Upevňuje priateľstvo a spoluprácu medzi oboma krajinami. Vyhlásil predseda Ruskej historickej spoločnosti a riaditeľ Služby vonkajšej rozviedky RF (SVR) Sergej Naryškin. Slovenskí vlastenci si na znak vďaky prevzali večný oheň neznámemu vojakovi pri Kremeľskom múre.


"V Moskve sa dnes začal ceremoniál prenesenia časti večného ohňa od hrobu neznámeho vojaka pri Kremeľskom múre na Slovensko." Informuje web srspol.sk.

Europoslanec za Progresívne Slovensko sa teší na cenzúru internetu - Rusko je definované ako hlavná hrozba
15 | 10 | 2019 | René Skalný

Rusi na Slovákov nezabúdajú

"U nás v Rusku si ľudia dobre pamätajú na bojové bratstvo krajín protihitlerovskej koalície. Na hrdinstvo slovenských vlastencov - účastníkov protifašistického odboja, účastníkov Slovenského národného povstania," povedal Naryškin. Pripomenul, že asi 17 tisíc vojakov Červenej armády zostalo ležať v slovenskej zemi, ktorú pred 76 rokmi oslobodzovali od nacizmu.
Naše spoločné mravné dedičstvo

"Pamiatka na spoločný boj proti fašizmu je naším spoločným mravným orientačným bodom. Upevňuje priateľstvo a spoluprácu medzi našimi krajinami. Je mementom, že tragédia, ku ktorej došlo v polovici 20. storočia, sa nesmie nikdy opakovať, " dodal Naryškin.
Večný oheň putuje na Slovensko

"Ceremoniál prenesenie večného ohňa na Slovensko je načasovaný na nadchádzajúci Deň víťazstva.  Večný oheň bol v V Moskve pri Pamätníku neznámeho vojaka odovzdaný účastníkom občianskeho združenia Motorkári Slovenska. Slovenskí motorkári ho v rámci historickej pamätnej akcie Cesta hrdinského ohňa prevezú na Slovensko. Zapália ním ohne  na pamätných miestach v 268 slovenských mestách. Okrem iného aj v Bratislave, Zvolene, Liptovskom Mikuláši. Svidníku a Banskej Bystrici. Akcia sa koná s podporou Ruskej vojensko-historickej spoločnosti.

Zapálenie večného ohňa bude symbolickým výrazom vďačnosti a úcty k vojakom a dôstojníkom Červenej armády, ktorí oslobodili Slovensko od nemecko-fašistických uchvatiteľov v rokoch druhej svetovej vojny.

(Medzititulky red. HD.)

Čarnogurský: "Pre Slovensko je dôležité nezapojiť sa do vojny proti Rusku. Z histórie vieme, že by to nebol dobrý nápad"
Zhoršujúce sa vzťahy medzi Ruskom a „západným svetom“ nie je to, čo by Slovensko potrebovalo. Rusko bol totiž vždy náš blízky priateľ. Právnik Ján Čarnogurský mladší zhrnul na sociálnej sieti vojny, ktoré sa viedli voči Rusku, pričom to v nich vždy... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik