Ján Baránek: „Matovič nemá empatiu, je sociálny idiot a pojem sociálna politika mu nehovorí nič“
05 | 05 | 2021 I Petra Demková

Matovičova nečakaná pro-rodinná rétorika má podľa Jána Baránka len jeden dôvod: „Myslím si, že je to prasprosté kupovanie si voličov v osadách, ktorí už ani dnes nemajú žiadne pracovné návyky.“



Nová vláda je krehká

Ján Baránek poskytol rozhovor portálu Parlamentné listy. Hneď na úvod okomentoval utorkové vyslovenie dôvery novej vláde. Všimol si, že nezískala ústavnú väčšinu. Podľa Baránka vzniká otázka, či ju budú vedieť získať, keď ju budú potrebovať.

Už ani umelci nechcú počúvať výhovorky vlády. „Vylezte mi na hrb aj s kecami o Ficovi a smerohlase,“ odkazuje Nikita Slovák
Slovenský režisér: „Sme svedkami egotripu jedného muža a on si plní sen, byt v strede. Je ako krasokorčuliar v strede štadióna na bielej lesklej chladnej ploche, ale v hľadisku zúri požiar. On robí stále väčšie a väčšie skoky a dožaduje sa... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Petra Demková


Podľa známeho analytika prieskumov verejnej mienky a publicistu Smer má pravdu, keď kritizuje programové vyhlásenie vlády. Smer vláde vytkol, že program vlády nezohľadňuje skutočnosti, ktoré sa udiali v priebehu roka. Teda všetko, čo súvisí s Covidom. Vláda proti tomu argumentuje, že všetko, čo s Covidom súvisí, je v Pláne obnovy. Baránek sa prikláňa k tomu, ž Smer má pravdu.

„Programové vyhlásenie vlády je záväzný dokument, podľa ktorého vláda postupuje a ktorý má väčšiu silu pre koaličných partnerov ako nejaký plán obnovy, hoci ten sa posiela do Bruselu. Uľahčili si to a povyhadzovali veci z programového vyhlásenia Matovičovej vlády, ktoré za ten rok splnili,“ myslí si Baránek.
Zvyšovanie DPH? Sociálna katastrofa.

Udalosťou posledných dní je diskusia o zvyšovaní DPH na 25 percent. Matovič tvrdí, že nikdy nič také nepovedal. Koaliční partneri však dopredu vyhlasujú, že podobný návrh je na stole a že ho v žiadnom prípade nepodporia. Baránek si nie je istý, kde je pravda. „Nemyslím si, že si to vymysleli, ale je pravda, že som to Matoviča nikdy nepočul povedať. Ťažko povedať, kde je pravda. Ak by to však prešlo, tak by to bola sociálna katastrofa,“ povedal v rozhovore pre PL na rovinu.

„Títo, s prepáčením, ale idioti, neviem to inak povedať, sa snažia vymyslieť perpetuum mobile. Nemôžete ľuďom zobrať a vytipovanej cieľovej skupine to dať. DPH sa týka každého. On to chce vyzbierať a dať cieľovej skupine. Nevyšpecifikovanej cieľovej skupine. A tu mám jedno podozrenie,“ upozorňuje Baránek.

Mám podozrenie, že Matovič klame, keď tvrdí, že ide o podporu pôrodnosti a zvýšenia natality. Je to obyčajná lož. Matovič si ide kupovať veľkú skupinu rómskych voličov,“ pokračuje analytik.
Kupovanie si voličov v osadách

Matovič totiž podľa neho nevyšpecifikoval, že to bude len pre rodiny, ktoré sú pracujúce alebo niečo podobné. „A preto si myslím, že je to prasprosté kupovanie si voličov v osadách, ktorí už ani dnes nemajú žiadne pracovné návyky. Ja som totiž zhodou okolností na východnom Slovensku a išiel som cez tie osady, lebo ma poplietla navigácia. Neviete si predstaviť, čo som tam videl, hlavne na Spiši. A týmto opatrením by Matovič len podporil to komerčné rodenie detí, inak to nemôžem nazvať, lebo iný názov neviem,“ povedal Baránek.

Becík odkazuje: Vláda nám vôbec nepomáha, preto musíme ísť svojou, určite lepšou cestou
Starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík je známy tým, že propaguje zdravé lokálne potraviny. Dokázal to aj vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Podľa neho, ak by bol Matovič podmienil rodinné príspevky tým, že aspoň jeden z rodičov v úplnom páre musí pracovať, potom by bolo možné pripustiť diskusiu o tom, či by navrhovaný prídavok bol správnym zdrojom dane z pridanej hodnoty.
Liek? Progresívne zdaňovania

Známy publicista má vlastnú teóriu ako vyliečiť ekonomiku. „Teraz veľa ľudí naštvem, ale podľa mňa treba teraz progresívne zdaňovanie. Po tom covide, žiaľ, nastala situácia, že sa sociálne nožnice roztvorili ešte viac ako boli, čo znamená, že bohatí budú ešte bohatší a chudobní ešte chudobnejší,“ myslí si.  Podľa Baránka, časť strednej triedy sa prepadne tiež medzi chudobných. „A to je situácia, keď treba začať progresívne zdaňovať, žiaľ.“

„Namiesto toho človek, ktorý tomu nerozumie a ide si kupovať biednych rómskych voličov, navrhne úplne idiotské riešenie ako zvyšovať DPH, lebo zvýšenie DPH sa týchto ľudí až tak nedotkne, lebo nepodnikajú. A keď im navýši tie prídavky, krásne im to pokryje aj navýšené ceny v obchode. Takže toto je antisociálne opatrenie, ktoré je namierené na zvýšenie podpory u veľkej časti rómskych voličov a je protisystémové“ hovorí na rovinu Baránek.
Matovič je sociálny idiot

Podľa neho, Matovič podniká tieto kroky, pretože mu padá popularita. Nevybral sa však dobrou cestou a známy publicista ponúka aj odpoveď, prečo: „(Matovič) nemá empatiu, je sociálny idiot a pojem sociálna politika mu nehovorí nič. Po bordeli s covidom, kde nechal zaniknúť celú strednú triedu, tak namiesto znižovania DPH, on chce DPH zvyšovať. Na naštartovanie gastro sektora, cestovného ruchu, oživenie strednej triedy, treba DPH znižovať,“ upozorňuje publicista. „Týmto návrhom však zabezpečí len pokračovanie komerčných rómskych gravidít v osadách,“ uzatvára Ján Baránek.

Šialenstvo ministra financií dosahuje na intelektuálnu hĺbku politiky čínskeho vodcu Teng Siao-pchinga
Plagiátor či génius? Matovič si z ničoho nič zobral za predlohu čínsku politiku jedného dieťaťa a obrátil ju hore nohami. Neprekáža mu Tengov marxizmus ani spôsob narábania s ľudskými právami v Číne. A ľudské práva, dôstojnosť a nediskriminácia... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Ivan Brožík