Za Sputnik Slovensko zaplatilo takmer 20 miliónov dolárov. Čo s ním bude teraz?
30 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Tak, a zmluva na kúpu ruskej vakcíny Sputnik V je konečne zverejnená. Ako sa z nej môžeme dozvedieť, zaplatiť sme za ňu mali viac ako 16 miliónov eur bez dane. Zmluvu zverejnili v centrálnom registri zmlúv.


Dlhé niekoľko týždňové naťahovačky sa konečne skončili a Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok zverejnilo zmluvu na kúpu vakcíny Sputnik V. Rusom sme za vakcínu zaplatili 19,9 milióna dolárov bez dane (asi 16,4 milióna eur) a dostupná je v centrálnom registri zmlúv (CRZ), informuje portál parlamentnelisty.sk
Ruská strana sa tak zaistila voči všetkým rizikám

„Zmluva je maximálne výhodná pre predávajúceho, lebo kupujúci preberá všetky riziká. Je to zmluva typu take or pay. To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo,“ povedal lekár a advokát zo spoločnosti Kinstellar Peter Kováč, podľa ktorého za nežiaduce účinky preberá zodpovednosť kupujúci, teda naše ministerstvo zdravotníctva. Ruská strana sa tak zaistila voči všetkým rizikám. Na druhej strane, Slovensko, podľa zmluvy (TU), môže také vakcíny, ktoré by neboli farmakologicky v poriadku, vrátiť.

Kováč však považuje za otázne, či zmluva nadobudla účinnosť až po zverejnení. Zmluva na asi 16,4 milióna eur je platná do 27. apríla 2024. Slovensko si objednalo dva milióny vakcín. Situácia okolo Sputnika V u nás však stále nie je jasná. Okrem toho, že vzorky ešte skúmajú v maďarských laboratóriách, 600 dávok vakcíny si ruská strana zo Slovenska odviezla na vlastnú kontrolu. Tá má trvať jeden mesiac a až potom sa definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás.

Matovič vraj klamal vo všetkom, odhalila podľa Druckera zverejnená zmluva
Ministerstvo zdravotníctva konečne zverejnilo zmluvu na kúpu a dodávku ruskej vakcíny Sputnik. Zareagoval na ňu aj exminister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý na sociálnej sieti skonštatoval, že Igor Matovič klamal vo všetkom. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik