Štefan Dlugolinský kritizuje rezort kultúry: Centralizovanie fondov a politizácia výberu ich prijímateľov
30 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Už od samého začiatku je jasné, že MK SR sa snaží o zrušenie fondov. V talóne určite má niečo nové, a to podľa vlastného liberálneho zámeru. Po prečítaní výsledkov tzv. zberu je evidentná spolupráca MK a Inštitútu pre kultúrnu politiku, ktorý vedie bývalá herečka a politička Magda Váššáryová. Čiže vietor fúka od Pistoriho paláca na Štefánikovej ul. 25." Citát Štefan Dlugolinský, Slovenská asociácia novinárov.


"Rozhodne je nutné pozrieť sa najmä na zámer ankety, ktorá v konečných výsledkoch uvádza 1 132 respondentov zúčastnených na zbere východiskového materiálu v čase od 15. 12. 2020 do 15. 1. 2021. Je zarážajúce, že z dotazníka úplne vypadli vedeckí a odborní pracovníci a najmä naši novinári spadajúci pod Sekciu žurnalistiky a novinárskej fotografie." Píše svoj názor pre portál davdva.sk Štefan Dlugolinský
Ignorovanie členov Asociácie

"Podľa mojich informácii, ktoré mám od našich členov, je isté, že sa do ankety zapojilo viac ako 100 členov. Zároveň je zarážajúce, že sa anketové otázky pripravili bez zástupcov fondov.Čiže o nás bez nás. Dotazníkové otázky boli vo viacerých prípadoch zavádzajúce a nereflektovali skutočnú situáciu vo fondoch. Vieme, že už niekoľko rokov je z istých kruhov vyvíjaný tlak minoritnej časti umeleckej obce na zrušenie umeleckých fondov." Píše režisér, novinár a bývalý riaditeľ Slovenskej televízie Štefan Dlugolinský pre davdva.sk.

Kultúra nedostane od vlády nič. Paradoxné, vzhľadom na to, že sú to práve naši umelci, kto dopomohol tejto zberbe k vládnutiu
Slovenskí umelci, herci, kultúra, majú obrovskú zásluhu na tom, že dnes nám vládne tá najneschopnejšia vláda v histórii Slovenska. Je preto paradoxné, že súčasná vláda, ktorá im vďačí za tak veľa, umelcom a hercom „otrčila“ chrbát. Z plánu obnovy... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Petra Demková

Je jasné, o čo im ide

"Pravdepodobne chcú vytvoriť občianske združenie pod jednu strechu a tam sústrediť jeden fond pre všetkých. Podľa úsudku viacerých našich členov už je jasná aj adresa. Pistoriho palác je veľký a aj vhodný pre ich zámer. Žiaľ, žijeme v čase, ktorý umeniu nepraje a nepraje ani novinárom. Skúsenosti z Literárnym fondom sú jednoznačne pozitívne. A myslím si, že drvivá väčšina si zánik, prípadne takú reformu, ktorá by výrazným spôsobom eliminovala doterajšie podpory tvorivých činností i podpory v sociálnej oblasti, nevie predstaviť."

"Keď sme v roku 1989 búrali totalitný režim a zaviedli slobodu slova, vôbec sme netušili, že o takmer 32 rokov od zmeny režimu bude mať novinár problém slobodne vyjadriť svoj názor a obhajovať jedinečnosť povolania. Naskytá sa však aj otázka, či takýto postup je správnou demokratickou cestou pri riešení problémov, ktoré má novinárska obec a umelecké zväzy pri obhajovaní svojej existencie a nezávislosti." Konštatuje Štefan Dlugolinský.
Ako zastaviť postup ministerstva? Demonštráciou!

"Namiesto rušenia fondov by malo ministerstvo kultúry opraviť tlačový zákon a v ňom zviditeľniť postavenie novinára, pretože označenie tribúna ľudu, teda novinára, sa v zákone vôbec nevyskytuje. Dúfam, že ministerstvo kultúry upustí od rušenia toho, čo funguje na prospech umelcov i novinárskej obce a nebude vytvárať čosi nové a politicky nominované.

Ako jediné riešenie zastavenia postupu MK SR voči fondom je demonštrácia pred budovou ministerstva na námestí SNP. V opačnom prípade fondy ukončia svoju činnosť.

Napísal pre portál davdva.sk Mgr. Art. Štefan Dlugolinský, Slovenská asociácia novinárov.

(Medzititulky red. HD.)

Juraj Čurný: "Nekultúrnosť nikdy nepochopí, že kultúra potrebuje riešenia, aby prežila"
Počas takmer štvorročnej blokády Leningradu vznikli fantastické umelecké diela, ktoré prežili dodnes a budú žiť ešte dlho po nás. Počas ani nie ešte ročnej pandémie na Slovensku kultúra umiera. Ak sa jej neodstane naozaj účinnej a nielen... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík