Tisíce ľudí v Ľubľane žiadali demisiu slovinskej vlády a predčasné voľby
29 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Tisíce ľudí v Slovinsku v utorok demonštrovali proti vláde pravicového premiéra Janeza Janšu, ktorého jeho odporcovia obviňujú z obmedzovania demokratických slobôd v tomto tradične umiernenom štáte. Demonštranti žiadali demisiu vlády a predčasné parlamentné voľby.


Ako informovala agentúra AP, protestná akcia v Ľubľane sa konala v Deň odporu proti okupantom, ktorý sa časovo zhoduje s výročím založenia Frontu oslobodenia - odboja proti nacistom a ich spojencom počas celej druhej svetovej vojny.

Výberom dátumu protestu chceli jeho organizátori - skupina občianskych aktivistov - poukázať na paralelu medzi udalosťami vojnových rokov a súčasným bojom za demisiu vlády.

Napriek tomu, že účasťou tisícov ľudí na proteste bolo porušený zákaz zhromažďovania viac ako 10 osôb, ktorý v Slovinsku platí pre koronavírusovú epidémiu, polícia žiadneho z demonštrantov nezadržala. Polícia len zastavila dopravu na ulici v blízkosti budovy parlamentu.

TV Markíza "špicľovala" obchodníkov za nedodržiavanie opatrení: "Výsledok je katastrofálny," lamentujú!
Televízia Markíza sa rozhodla iniciatívne skontrolovať dodržiavanie protipandemických opatrení v praxi. So štábom sa vybrali navštíviť dokopy sedem obchodných centier priamo v hlavnom meste. O toľkokrát spomínanej nezákonnosti vyhlášok a s tým... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | René Skalný


Mnohí z demonštrantov mali v rukách plagáty so sloganmi obviňujúcimi predsedu vlády Janšu z korupcie, neúčinného boja proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 a porušovania občianskych práv obyvateľstva.

Niektorí demonštranti sa na demonštráciu dostavili na bicykloch, čím nadviazali na tradíciu piatkových protestov z jari minulého roku, keď odporcovia vlády počas lockdownu využili výnimku na bicyklovanie a prišli vyjadrili svoj negatívny postoj k Janšovmu kabinetu.

Janšova vláda bola zostavená minulý rok po demisii predchádzajúceho liberálneho premiéra.

Janša, ktorý je blízkym spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána, je terčom podozrení z podnecovania nenávistných prejavov, uzurpácie moci a vyvíjania nátlaku na médiá. Všetky tieto obvinenia odmieta.

Janša na seba upozornil aj vtedy, keď vlani v novembri zablahoželal bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi k úspechu vo voľbách, aj keď sčítanie hlasov ešte nebolo ukončené. Víťazom prezidentských volieb v USA sa napokon stal demokrat Joe Biden.

Tak predsa len bude! V Bratislave sa 1. mája chystá veľký protest
V centre Bratislavy sa 1. mája uskutoční protest. Organizuje ho, ako už mnohokrát predtým, bývalý poslanec Peter Marček. Ten avizuje, že má zarezervované všetky tri veľké námestia – Námestie Slobody, Hodžovo námestie a námestie SNP. Začiatok bude o... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Petra Demková