Exminister Krajčí vstal "z mŕtvych" a ozval sa
29 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Číslo 5 ešte žije! Napadá okamžite paralela s faktom, že po dvoch mesiacoch sa konečne ozval aj exminister zdravotníctva Marek Krajčí. A s čím? Dozviete sa v texte.


"Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí je spolu s expremiérom Igorom Matovičom hlavným aktérom v kauze nákupu ruskej vakcíny. Hoci od pamätného vítania prvej zásielky na košickom letisku ubehli už dva mesiace, Sputnikom V doteraz nie je zaočkovaný ani jeden Slovák. Tak si prečítajte povedal v exkluzívnom vyjadrení pre denník Plus JEDEN DEŇ. Prepis priniesol portál 1pluska.sk.
Podpísal čo mu poslali

"Od nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) sme sa dozvedeli, že povolenie, ktoré podpísal Krajčí, neplatí. Jeho podpis bol pod inou vakcínou, než ktorú doviezli na Slovensko. Krajčí vysvetľuje, že dokumenty mu posielali hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre infektológiu Ivan Schréter a košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura." Píše citovaný portál.

„Podpísal som žiadosť, ktorú mi adresovali UNLP a hlavný odborník pre oblasť infektológie. Nepoznám dôvody, pre ktoré mi dali na podpis iné balenie vakcíny, ako prišla na Slovensko. Zmluva s ruskou stranou tieto informácie neobsahovala,“ vyjadril sa podľa 1pluska.sk Krajčí.

Škandál: Exminister Krajčí vydal povolenie na očkovanie pre iný Sputnik, ako sme priviezli!
Tak toto je skutočne vrchol. Nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dnes pred médiami priznal, že jeho predchodca Marek Krajčí vydal povolenie na očkovanie pre iný Sputnik, ako sme doviezli! Čítať ďalej
13 | 04 | 2021

Stačí vraj iba nový podpis

"Krajčí vidí riešenie v tom, že jeho nástupca Vladimír Lengvarský podpíše nové povolenie, aby sa Sputnikom mohlo začať hneď očkovať. „Nevidím problém v podpise nového povolenia na správne balenie, ktoré sme dostali,“ tvrdí dnes Krajčí." Cituje exministra z jeho exkluzívneho vyjadrenia pre Plusku 1.pluska.sk.
Vo sporoch so ŠÚKLom Krajčí zostáva

Ďalší problém podľa webu 1.pluska.sk nastal, "keď Krajčí s Matovičom chceli, aby neregistrovaný Sputnik odobril náš Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Jeho šéfka Zuzana Baťová od začiatku tvrdila, že to nie je v ich silách ani v kompetencii. Navyše ruský výrobca im nedodal potrebnú dokumentáciu. Krajčí si však za týmto rozhodnutím stojí. Tvrdí, že to je štandardný proces aj pri registrovaných vakcínach."

"ŠÚKL namieta, že to platí len pri registrovaných liekoch a vakcínach, pri neregistrovaných je to inak. „Pri neregistrovaných vakcínach ministerstvo nemá žiadnu zákonnú povinnosť vyžiadať si od ŠÚKL akýkoľvek posudok. Iba ministerstvo má právomoc povoliť používanie neregistrovaných liekov,“ reagovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková." Popisuje názory druhej strany 1.pluska.sk.
Zlé vzťahy s Ruskom hádže Krajčí na ŠÚKL

"Spory boli aj o to, čo nahnevalo Rusov, ktorí podľa Igora Matoviča chceli ukončiť zmluvu so Slovenskom a žiadali vrátiť vakcíny. Matovič tvrdil, že dôvodom bol posudok ŠÚKL. V ňom sa okrem iného písalo, že v 40 krajinách majú vakcíny Sputnik spoločný len názov. Rusi nám dokonca vrátili platbu za prvých 200-tisíc dávok."

"Krajčí je však naďalej presvedčený, že za pošramotené vzťahy s ruskou stranou môže ŠÚKL. „Dôvody, pre ktoré úradníci MZ údajne nezaplatili za dodávku vakcín načas, nepoznám. Predpokladám však, že pri korektnej komunikácii ŠÚKL o výsledkoch kontroly šarže dovezených vakcín by ani neskorá platba nebola dôvodom na možné odstúpenie od zmluvy z ruskej strany," uzavrel Krajčí."

Nami citovaný portál 1.pluska.sk ešte na záver dodáva: "Pýtali sme sa ho aj na to, čo nám hrozí za zverejnenie zmluvy, ktorú sa jeho nástupca Lengvarský po tlaku rozhodol odtajniť. Krajčí na túto otázku neodpovedal."

 

Minister Lengvarský začal čistky. Vo funkcii skončili dvaja vysokopostavení Krajčího ľudia
Exšéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí si po nástupe do funkcie dosadil svojich ľudí na rozličné vysoké funkcie aj priamo na ministerstve. Jeho nástupca Vladimír Lengvarský začal čistky. Dvoch z nich už vymenil. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik