Diabetici majú kvôli koronavírusu strach chodiť k lekárovi. Následky môžu byť vážne
29 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Strach z nákazy koronavírusu spôsobil, že počas pandémie navštívilo diabetológov až o 30% menej pacientov, ako je obvyklé. Iba osobná prehliadka ale môže včas odhaliť zhoršenie choroby, jej odkladanie je preto podľa odborníkov väčším rizikom než covid. Lekári sa tak obávajú neskorších vážnych následkov. Už teraz sa ukazuje, že mnoho diabetikov počas pandémie pribralo osem a viac kilogramov, informuje portál TN.






Osobné kontroly sú u ľudí trpiacich cukrovkou podľa odborníkov dôležité, strach z nákazy koronavírusu ale mnohých z nich od prehliadok odradil. "Jednoznačne pozorujeme, že na kontroly chodí oveľa menej pacientov, odhadom o 20 až 30%. Väčšinou sa jedná o starších pacientov s cukrovkou 2. typu, ktorí sa všeobecne boja chodiť kamkoľvek, o to viac do nemocníc," tvrdí prednosta Centra diabetológie v IKEM Martin Haluzík.

Ordinácie sú pritom podľa neho bezpečné a ľudia sa nemajú čoho báť. Následky zanedbania choroby môžu byť vážne. "Telefonické konzultácie nám pomohli zvládnuť prvú vlnu pandémie, ale bez fyzického stretnutia napríklad neodhalím odreniny na nohách, ktoré môžu viesť k "diabetickej nohe", alebo nemôžem pacientovi natočiť EKG a zachytiť začínajúci infarkt. Obávam sa, že akonáhle dôjde k uvoľneniu reštrikcií, príde vlna pacientov s týmito komplikáciami," varuje Haluzík.

"Myšlienkovo ​​úplne vypúšťajú možné dôsledky cukrovky i ďalších chronických chorôb, všetko preto, aby sa nenakazili Covidom-19. Z našich dát vyplýva, že priberajú veľa na hmotnosti a ich hodnoty krvného cukru sa horšia. Pacienti obmedzili pohyb a zhoršila sa ich životospráva, horšie sú na tom tiež psychicky, pretože sa boja a sú v strese," dodáva.

"Vývoj pandémie záleží od počasia. Heger sa môže postarať o dostatok liekov v lekárňach," prognózuje Mesík
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík to vidí jasne. Podľa neho pokles úmrtí na Covid-19 ani tak nezávisí od pokračovania matovičových politík, ako od slnečného apríla. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková