Indický variant koronavírusu evidujú v najmenej 17 štátoch
28 | 04 | 2021 I tasr

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v noci na stredu informovala, že tzv. indický variant nového koronavírusu B.1.617 bol zistený vo viac ako 1200 genómových sekvenciách v najmenej 17 krajinách sveta. "Väčšina analyzovaných vzoriek v (medzinárodnej) databáze GISAID pochádza z Indie, Británie, USA a Singapuru," uviedla WHO podľa agentúry AFP vo svojej týždennej aktualizácii pandemickej situácie.


V posledných dňoch sa o tomto variante hovorí aj vo viacerých európskych krajinách, napríklad v Belgicku, Švajčiarsku, Grécku či Taliansku.

WHO v pondelok informovala, že tento variant zatiaľ neklasifikovala ako znepokojujúci, ale len ako "hodný pozornosti". Hovorkyňa WHO súčasne uviedla, že v tomto čase ešte nie je jasné, do akej miery je zodpovedný za rýchly nárast počtu nakazených v Indii zaznamenaný v uplynulých týždňoch.

Agentúra AFP konštatovala, že ak by WHO priradila indickému variantu atribút, že "vyvoláva znepokojenie", mohlo by to znamenať, že je nebezpečnejší ako iné, a to tým, že sa prejavuje vyššou nákazlivosťou, smrtnosťou i schopnosťou odolať vakcínam proti ochoreniu COVID-19.

Podľa WHO prudký nárast počtu informovaných v Indii môže mať aj iné vysvetlenie - napríklad rizikové správanie sa ľudí, ktorí nedodržiavajú zdravotné obmedzenia, či konanie masových zhromaždení.

Nárast úmrtí v Indii za posledných 24 hodín medzitým prekonal hranicu 3000. Celkovo si pandémia v Indii vyžiadala už vyše 200.000 obetí.

Do krajiny začala prichádzať prisľúbená pomoc zo zahraničia. Ako prvá dorazila v utorok zásielka z Británie.

Kanada registruje prvé úmrtie osoby zaočkovanej vakcínou AstraZeneca
Kanadské úrady v utorok oznámili prvé úmrtie na mozgovú trombózu, ktorá nastala po očkovaní vakcínou spoločnosti AstraZeneca. Obeťou je 54-ročná žena, ktorá bola zaočkovaná 9. apríla, informovala v noci na stredu agentúra AFP. Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | tasr