Čínska sonda ponesie na mesiac francúzske a ruské vybavenie. V pláne je obrana proti asteroidom
27 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Čína potvrdila, že jej budúci robotický lunárny rover bude v roku 2024 obsahovať vybavenie z Francúzska, Švédska, Ruska a Talianska. Informuje o tom portál RT.


Počas tlačovej konferencie k 51. výročiu prieskumu vesmíru v krajine neboli poskytnuté žiadne konkrétne podrobnosti. O misii je zatiaľ známe to, že spustenie sondy Chang'e 6 sa má uskutočniť v roku 2024. Podľa hlavného dizajnéra programu Hu Haoa sa nakoniec rover dostane na lunárny južný pól, kde zhromaždí vzorky.

Čína dramaticky rozširuje svoju stopu vo vesmíre. Údajne má v pláne aj práce na orbitálnej stanici s posádkou. Pripravuje misiu pristátia človeka na mesiaci. A bude zbierať vzorky pôdy z prechádzajúceho asteroidu v nadväznosti na nedávny úspech Japoncov v misii Ryugu.

Tieto plány pravdepodobne zahŕňajú aj obranný systém proti asteroidom, ktorý by odkláňal alebo ničil objekty blížiace sa k Zemi (NEO) a potenciálne nebezpečné asteroidy (PHA).

„Nevieme, kto to urobil, ale zaplatí za to Izrael,“ varuje šéf iránskej armády po útoku na tanker
Šéf iránskych ozbrojených síl Mohammad Bagheri neobvinil priamo Izrael z útoku na iránsky ropný tanker pri Sýrii. Aj tak židovskému štátu pohrozil bližšie nešpecifikovanou reakciou, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Medzitým má Čína v súčasnosti na obežnej dráhe okolo Marsu sondu Tianwen-1, ktorá čaká na nasadenie robotického rovera na Červenej planéte. Čínski predstavitelia tiež počas sobotného ceremoniálu odhalili názov nadchádzajúceho rovera - Žurong.

Ešte v marci podpísali Čína a Rusko memorandum o porozumení týkajúce sa založenia lunárnej výskumnej stanice, čo zdôrazňuje ambície východnej superveľmoci vo vesmíre, avšak s kooperatívnejším prístupom ako doteraz.

Koniec liekom proti bolesti? Vedci objavili metódu na zlepšenie schopnosti tlmiť bolesť
Kríza opiátov trápi USA aj v súčasnosti. No vedci z Michiganskej univerzity sa domnievajú, že kľúč na zvrátenie krízy sa môže nachádzať v našich telách. Posilnením našej schopnosti tlmiť bolesť, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Lukáš Leca