Rusi požadujú od Česka informácie o skladovaní zakázaných protipechotných mín vo Vrběticiach
26 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Ruské ministerstvo zahraničia požiadalo Prahu o objasnenie informácií o skladovaní zakázaných protipechotných mín vo Vrběticiach. Rusko očakáva od Česka, Bulharska a Ukrajiny vysvetlenie. Takéto skladovanie totiž flagrantne obchádza celosvetový dohovor o zákaze podobných zbraní.


"Ruské ministerstvo zahraničia upozornilo na materiál nemeckých novín Die Welt. Tie konštatovali, že v skladoch v českých Vrběticiach sa nachádzali stovky protipechotných mín." Dáva do pozornosti v Česku i na Slovensku málo známy fakt portál iz.ru.
Obchádza Česko dohovor?

Správa Die Welt taktiež pripustila, že ministerstvo zahraničných vecí Ruska spochybňuje bezúhonné plnenie záväzkov Českej republiky, vyplývajúcich z Dohovoru o zákaze protipechotných mín.

Podobné otázky, na ktoré upozorňuje ruské ministerstvo zahraničia, sa vynárajú aj v prípade Bulharska, ktorého občan podľa The New York Times bol „vlastníkom zbraní uskladnených v sklade“, ako aj Ukrajiny „ako potenciálneho príjemcu.“

Lavrov: Prezident Zeman prezentoval rozumný postoj ku kauze Vrbětice
26 | 04 | 2021 | editor01hd

Dohovor o protipechotných mínach

V súlade s článkom 1 dohovoru sa zmluvné strany zaväzujú, že „nikdy a za žiadnych okolností nebudú vyvíjať, vyrábať, získavať iným spôsobom, hromadiť, skladovať alebo prevádzať na kohokoľvek, priamo alebo nepriamo, protipechotné míny“. A tiež „nepomáhať, nepodnecovať a nijakým spôsobom nikoho nenútiť, aby takéto činnosti vykonával“.

"Očakávame od Českej republiky, Bulharska a Ukrajiny nevyhnutné objasnenie týkajúce sa správ o skladovaní protipechotných mín v skladoch vo Vrběticiach obchádzajúce dohovor," zhrnul ruský minister zahraničia Sergej Viktorovič Lavrov.
Hra špeciálnych služieb?

Český prezident Miloš Zeman nevylúčil, že situácia okolo príbehu s výbuchmi v skladoch vo Vrběticiach môže byť hrou špeciálnych služieb. Poukázal na to, že v spravodajskej správe neexistujú dôkazy o účasti „ruských agentov“ na tomto incidente. Pred vyvodením záverov vyzval na počkanie na výsledky vyšetrovania incidentu.

(Medzititulky red. HD.)

"Vo všetkom sme mali pravdu," tvrdí Ľuboš Blaha. Ponúka odpočet vládnych a novinárskych lží
Bod za bodom, tvrdenie za tvrdením, štvanie mainstreamu jedno za druhým - všetko vyvracia poslanec Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík