Banáš: Od porušenia sľubu o nerozširovaní NATO je Rusko v obrannej pozícii, neexistuje dôvod na obavy
26 | 04 | 2021 I Gabriel Matta

Bývalý diplomat, politik, manažér, viceprezident Parlamentného zhromaždenia NATO. Dnes najprekladanejší slovenský spisovateľ Jozef Banáš. V rozhovore pre Hlavné správy povedal, že Rusko nie je žiadnou hrozbou.



India a Čína sa stávajú svetovými lídrami

Banáš tvrdí, že „Rusko nás s určitosťou neohrozuje. Je to veľmoc, ktorá má svoje záujmy, ale Európska únia posunula svojou hlúpou sankčnou politikou ruské ambície smerom na východ, kam sa dnes presúva ťažisko sveta. India a najmä Čína sa stávajú svetovými lídrami."

"Rusko mohlo zohrať optimálnu úlohu pri ich prepojení s Európou, čo by však znamenalo fatálne ohrozenie záujmov USA. Ruské prírodné bohatstvo je trvalým lákadlom. Preto EÚ ako poslušný americký vazal tomuto prepojeniu bráni, hoci sa kde-tu objavia zvyšky nemeckého či francúzskeho sebavedomia.“
V USA pretrvávajú rasové problémy

Podľa Banáša je to najmä z dôvodu, že USA sa nachádzajú v zložitej situácii. Rastie napätie medzi bielymi a Afroameričanmi, krajina je fatálne zadlžená, rozdelená sociálne, etnicky, politicky. „Každá krajina, pokiaľ má vnútorné problémy, rieši ich vytvorením vonkajšieho nepriateľa. V takej situácii môžete použiť všetky mocenské prostriedky na nastolenie domáceho poriadku a zvyšovanie zbrojného biznisu.“ Argumentuje Banáš.

Rastúca hrozba jadrovej vojny je najdôležitejšou záležitosťou na svete (Caitlin Johnstone)
Na Zemi neexistuje naliehavejšia záležitosť ako hroziaca možnosť, že každý môže zomrieť v jadrovej vojne. Je to šialenstvo, že o tom nehovoríme stále, píše vo svojom komentári Caitlin Johnstone. Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca

Studená vojna 2.0

Na udržiavanie zbrojenia podľa neho nie je potrebná horúca vojna, stačí neustále napätie. Dôvodom je hlavne argumentácia na neustále rastúce výdavky do zbrojenia pred svojimi parlamentami. Z tohto pohľadu horúcu vojnu Banáš ako reálnu nevidí, ale studenú vojnu už áno. „Každá vládnuca garnitúra sa pri moci ľahšie udrží v situácii, ak má nepriateľa, pretože ním môže vlastných občanov strašiť a udržiavať ich v poslušnosti. Je jedno či sa dôvod na strach volá Rusko, Čína, alebo covid.“ Uzatvára výstižne Banáš.
USA sú agresívne, Rusko sa len bráni

V rozhovore tiež uviedol, že súčasná situácia je spôsobená najmä z dôvodu, že bol porušený sľub daný Gorbačovovi o tom, že NATO sa rozširovať nebude. Následne sa však všetky satelity Sovietskeho zväzu stali členmi NATO. Od tejto chvíle sa Rusko dostalo do obrannej pozície.

„Spojené štáty vydali vlani na zbrojenie 732 miliárd dolárov, Rusko 48. Americké vojenské základne tvoria 95 percent všetkých zahraničných základní na svete. Nie sú to USA, ktoré sú obklopené ruskými bázami, ale je to Rusko, ktoré obkľúčili americké základne. Pri tomto pohľade sa dá jednoznačne vidieť, že v agresívnejšej pozícii sú Spojené štáty a NATO a nie Rusko.“ Dodal Banáš.

Putin chystá zoznam nepriateľských krajín. Bude medzi nimi aj Slovensko? Pýta sa Iza Bela
Vyhostenie troch ruských „diplomatov“ zo Slovenska malo za následok recipročnú odvetu zo strany Ruska. Môže mať však aj ďalšie následky, ktoré ruská strany voči nám urobí neskôr, na čo vo svojom statuse upozorňuje aj Iza Bela. Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik