Brusel chce kriminalizovať nenávistné prejavy na internete na úrovni terorizmu! Český milionár bije na poplach! (VIDEO)
24 | 04 | 2021 I René Skalný

Európska komisia avizuje zaviesť nové zákony, ktoré majú za cieľ kriminalizovať nenávistné prejavy na internete - takzvaný "hate speech". Známy český herný vývojár a aktivista za slobodu prejavu - Daniel Vávra, ale bije na poplach; "Nový zákon je absurdný. Z ľudí sa stanú teroristi len kvôli vyjadreniu názoru." 


Európske štáty by mohli prijať novú legislatívu, ktorá by považovala za trestné prejavy nenávisti vo vybraných kategóriách. Informuje spravodajský portál CNN Prima News.

Proti tejto úprave sa mnohí ľudia ohradzujú, vrátane videoherného dizajnéra Daniela Vávru, ktorý je predstaviteľom Spoločnosti pre obranu slobody slova.

"Tieto prejavy dajú na zoznam extrémne nebezpečných zločinov. Tým pádom sa človek za svoj názor dostane na úroveň teroristu alebo obchodníka s ľuďmi." Uviedol Vávra v relácii 360° Pavlíny Wolfovej na CNN Prima News.

Dystopické a znepokojujúce: Technologická cenzúra spája vedcov s konšpirátormi
YouTube sa postavil do pozície svetového policajta pri šírení informácií o Covid-19. Snaži sa umlčať hlasy vysoko rešpektovaných odborníkov. To má pre nás všetkých nebezpečné následky, pretože skepticizmus a kladenie otázok nás približujú bližšie k... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Nenávistné prejavy (hate speech) by sa po prijatí novej legislatívy dostali na zoznam extrémne nebezpečných zločinov. Podľa Vávry by sa však ľudia, ktorí vyjadria svoj názor na Facebooku, posudzovali na rovnakej úrovni, ako ľudia, ktorí niekoho zabili.

"Nikomu ale nevznikne žiadna hmotná ujma. Za to, že budem niekoho kritizovať, že má debilné názory, sa stanem teroristom. To mi prijde absurdné." Konštatoval v rozhovore Vávra.

Podľa podpredsedu Európskeho parlamentu Marcela Kolaju (Piráti) sa však nejedná o príliš veľkú revolúciu, ako naznačuje Vávra.

Exprezident Klaus: "Vraciame sa do 50-tych rokov, vláda nás drží v strachu!"
Spochybňovať oficiálnu, aj keď pomerne nelogickú úlohu ruských agentov v kauze výbuchu v českých Vrběticiach sa nevypláca. V lepšom prípade môžete byť ľahko označený za konšpirátora, v tom horšom - priamo za nepriateľa republiky.... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | René Skalný


"Už teraz máme platné legislatívy, ktoré poznajú niektoré kategórie nenávistných a zločinných prejavov, ktoré považujeme za trestné činy." Uviedol Kolaja.

Poukazoval tak na štyri kategórie - farba pleti, náboženstvo a národný, či etnický pôvod. Nová legislatíva by tak tieto kategórie len rozšírila.

"A to o útoky verbálne či fyzické na základe genderovej identity, sexuálnej orientácie, veku a zdravotného handicapu," pokračuje Kolaja s tým, že práve útoky na tieto skupiny bývajú pomerne časté a neustále pribúdajú.

Konšpirátor je každý, kto má vlastný názor, myslí si Banáš
"Konšpirátor je podľa mojej definície človek, ktorý používa rozum na hľadanie pravdy na rozdiel od tých, ktorí pravdu vlastnia. Konšpirátor používa rozum na premýšľanie a nielen na nekritické prijímanie autoritatívneho resp. väčšinového názoru",... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Vávra však mieni, že nová legislatíva môže mať negatívne dopady ako vo Veľkej Británii, kde bola prijatá už skôr. "Polícia nezvláda vyšetrovať reálne zločiny, ale za minulý rok riešila 120 tisíc prípadov hate speech.

Ľudia sú následne vyšetrovaný , v prípade, že polícia príde k názoru, že sa niečoho dopustili, tak majú záznam v registry," zdôraznil Vávra. Dodal, že práve kvôli záznamu môžu byť týto ľudia následne vyhodený z práce.

Vávra sa však obáva dôsledkov, ktoré by mohli s prijatím legislatívy nastať. "Niečo poviete o nejakej skupine ľudí, budete ju kritizovať za niečo, čo robia a tá skupina vás označí kvôli hate speech," uvádza príklad Vávra.

Následne sa taká skupina bude "ohraďovať" tým, že osoba sa dopustila závažného činu. "Takúto vec môžete trestať pokutou, ale nie kriminálom," doplnil Vávra. Podľa neho môžu ľudia legislatívu zneužívať.