To je šok! Ako u nás prechádzali zákony počas pandémie? Z brucha, z hlavy, no v zákone sa ocitli...
23 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Pandémia koronavírusu zastihla svet nepripravený. Slovensko je len jedna z množstva krajín, ktoré sa radšej učili na vlastných chybách a nebrali si poučenie z minulosti. Čo však lockdowny a krízové stavy umožnili? Absolútne voľnú ruku niektorým  vládam a nekontrolované príjímanie zákonov. A slovenskí politici si nedali ujsť príležitosť.


V tom, čo sa dialo za posledný rok na Slovensku, majú právnici jasno. Ako sa prijímali niektoré naše zákony je prinajmenšom neštandardné.

„Posledný rok aj niečo je z hľadiska toho, čo sa tu deje aj pre stabilitu právneho systému, niečím, čo je šokujúce. Ja by som to vyslovene atribuoval konkrétnym hráčom v tejto hre, najmä jednému, o ktorom by som povedal, že koná záludne a myslí náhodne,“ povedal v diskusii Veda pomáha – COVID-19 súdny lekár a právnik Peter Kováč.

SNS hovorí o veľkej koalícii so Smerom a Hlasom, vyzýva ich na rokovania
Mimoparlamentná SNS by chcela so Smerom-SD a Hlasom-SD vytvoriť veľkú koalíciu bez Igora Matoviča (OĽANO), Richarda Sulíka (SaS) a Borisa Kollára (Sme rodina). Národniari vyzývajú preto Smer-SD a Hlas-SD na spoločné rokovania. Stanovisko strany... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021


Podľa portálu ereport.sk tak narážal zrejme na osobu expremiéra Igora Matoviča.
Zákon tu je, ale kde je jeho dodržiavanie?

„Takým príkladom je fantastický legislatívny počin, ktorý vznikol ako reakcia na jedno predbehnutie sa pri očkovaní. Vzápätí nasledoval facebookový status, kde bola vymyslená nejaká pokuta a už na druhý deň ráno v parlamente bol pripravený návrh novely zákona, ktorý ešte v ten istý deň bol prijatý,“ prezradil odborník.

Môžeme len tipovať, že hovoril o tenistke Dominike Cibulkovej. Tá sa nechala zaočkovať prednostne. Prešlo jej to aj vďaka tomu, že bola pomáhať zdravotníkom. Za protekčné očkovanie po novom hrozí pokuta až 10 000 eur.

Belicová: Budú naši (americkí) riťolezi takí machri, že vyzvú Putina, aby Slovákom odstavil ropu a plyn?
S vyhostením ruských diplomatov zo Slovenska nesúhlasí ani Matovičova sestra Zuzane Belicová. Vo svojom statuse na sociálnej sieti ich doslova nazýva „americkí riťolezi“. Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Úplne humorné je na tom to, že žiadna takáto pokuta doteraz nebola udelená. Kontrolovať by to malo ministerstvo zdravotníctva. Jeho akčnosť spočíva maximálne v tom, že prídu na nejaké očkovacie miesto a tam sa pozrú, či to je v poriadku. Takto naozaj nič nezistia," upozorňuje Kováč.

A následne na to konštatuje, že "my tu prijímame právne predpisy, ktoré sú v praxi neskontrolovateľné, nevymožiteľné, ale hráme sa na to, že vyhovujeme facebookovým statusom“.
Rýchlo, rýchlo, mám nápad!

A v svojich námietkach nie je sám. Aj ďalší odborník má „zaujímavé“ skúsenosti. „Zažil som niekoľkokrát a zažil som aj jeden taký deň, kedy do porady, ktorá prebiehala a mala nejaký systém, vpálila konkrétna osoba s výzvou a požiadavkou, že zajtra sa prijíma lex korona, že čo ešte treba tam dať, tak rýchlo dajte, lebo o dvanástej to zavrieme a zajtra sa to príjme," odhalil bezpečnostný analytik Radovan Bránik, ktorý v minulosti pôsobil v Národnom krízovom klinickom tíme Ministerstva zdravotníctva SR.

Poslanec Gyimesi používa rétoriku, ako by sme žili v 19. storočí, myslí si politológ. Matoviča vidí ako vizionára
Poslanec György Gyimesi v kontroverznom rozhovore pre maďarský portál Azonnali riešil problém Maďarov žijúcich na Slovensku. Podľa neho žijú v najchudobnejších komunitách na Slovensku a Slováci nechápu, prečo otvára maďarské témy. Expremiéra Igora... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


"Padlo tam niekoľko návrhov, ktoré išli z brucha, z hlavy a boli to skôr nápady ako návrhy. Ale v tom zákone sa ocitli. Tieto zákony považujem za obrovský problém, pretože tam sa mohlo stať naozaj to, že vôľa a názor jednotlivca vyslovená v správnom okamihu na správnom mieste, mohla na Slovensku zmeniť zákon," hovorí o nepredstaviteľnom Bránik.

"Mohla z parlamentu spraviť iba hlasovací nástroj, ktorý odkýval čokoľvek, čo bolo povedané, že odborníci si to želajú,“ odhalil bezpečnostný analytik.

Danko otvorene o Pellegriniho tajomstvách - kritizoval aj prezidentku VIDEO
Predseda Slovenskej národnej strany - Andrej Danko je v ostatnom čase mimoriadne aktívny na sociálnych sieťach. V aktuálnom videu sa rozhodol prezradiť takpovediac zákulisné info na lídra strany Hlas - Petra Pellegriniho. Danko video zverejnil dnes... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | René Skalný