Poslanec Gyimesi používa rétoriku, ako by sme žili v 19. storočí, myslí si politológ. Matoviča vidí ako vizionára
23 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Poslanec György Gyimesi v kontroverznom rozhovore pre maďarský portál Azonnali riešil problém Maďarov žijúcich na Slovensku. Podľa neho žijú v najchudobnejších komunitách na Slovensku a Slováci nechápu, prečo otvára maďarské témy. Expremiéra Igora Matoviča pritom pokladá za vizionára, ktorého nikto nechápe.


Pozornosť si poslanec, ako píše Plus jeden deň - maďarskej národnosti, György Gyimesi z klubu OĽaNO vyžiadal pri sprevádzaní ministra financií Igora Matoviča v Budapešti. Vtedy navštívili maďarského premiéra Viktora Orbána za cieľom riešenia problémov v súvislosti s na Slovensko dovezenou vakcínou Sputnik V. S tým razantne nesúhlasili mnohí vrátane ministra hospodárstva a lídra SaS Richrada Sulíka, ktorý ho vyzval, aby Slovákom radšej vysvetlil, ako to je s jeho národnosťou.

V najnovšom rozhovore pre maďarský portál Gyimesi riešil problém Maďarov žijúcich na Slovensku. "Regióny obývané Maďarmi sú navyše najviac zanedbávanými regiónmi krajiny na Slovensku, ktoré vynikajú dokonca aj kvalitou služieb zdravotnej starostlivosti," začal. "Ľudia desať rokov počúvali, že nie je dôležité byť Maďarom, stačí byť občanom, čo viedlo k drastickému poklesu počtu Maďarov. A potom Slováci nechápu, prečo otváram témy, nechápu, prečo sa Maďar pýta, ​​čo ešte chceme," dodal znepokojene.

Sulíkovi stále prekáža poslanec Gyimesi: Dehonestuje všetko to, čo je slovenské!
Po dnešnom (13.4) rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík uviedol, že niektoré výroky poslanca Györgyho Gyimesiho sú neakceptovateľné, informuje Nový Čas. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


K tomuto tvrdeniu sa pre Plus jeden deň vyjadril aj popredný politológ Radoslav Štefančík. Ten zastáva celkom iný názor. "Gyimesi sa chopil svojej situácie, hlavne v období, keď nie je v parlamente žiadna strana, ktorá by reprezentovala maďarskú menšinu. Problém je v tom, že to prezentuje mimoriadne agresívne a používa rétoriku, ako keby sme žili niekedy na konci 19. storočia, keď sa Maďari snažili vytvoriť jeden národ," skonštatoval.

A prečo podľa Gyimesiho nie je na Slovensku žiadna politická strana, ktorá by prezentovala záujmy maďarských menšín? "Až 30 % maďarských voličov hlasovalo za OĽaNO, pretože už mali dosť skorumpovaného Mosta-HÍD so Smerom. Najväčším problémom strany MKP bolo, že tváre boli opotrebované, témy boli vyčerpané, nemali si čo povedať, protikorupčný étos úplne chýbal. To nakoniec viedlo k tomu, že v roku 2020 nevstúpila do parlamentu žiadna strana Maďarov na Slovensku," zareagoval poslanec z kbubu OĽaNO.

Gyimesi ďalej v kontroverznom rozhovore uvádza, že Matoviča považuje za nepochopeného vizionára. Nechápe ho ani verejnosť, ani koalícia, preto ho z pozície predsedu vlády zosadili. Vakcína, ktorú na Slovensko doniesol, je pritom jediná, ktorou by sa nechal zaočkovať.

Sulík o Gyimesim z OĽaNO: Mal by radšej jasne vysvetliť, ako je to s jeho občianstvom
12 | 04 | 2021 | Tibor Sipos