Pobaltské krajiny na znak solidarity s Českom vyhostia ruských diplomatov
23 | 04 | 2021 I tasr

Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok oznámili, že vyhostia celkovo štyroch ruských diplomatov na znak solidarity s Českou republikou, ktorá má s Moskvou spor v súvislosti s výbuchom na svojom území. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Česká vláda obvinila ruské tajné služby z účasti na explózii s fatálnymi následkami v muničnom sklade v obci Vrbětice z roku 2014. Praha už v tejto súvislosti vyhostila 18 ruských diplomatov a plánuje tak spraviť aj s desiatkami ďalších diplomatov a zamestnancami ruského veľvyslanectva, zatiaľ čo Rusko vyhostilo z Moskvy 20 českých diplomatov.

"Toto rozhodnutie ukazuje našu solidaritu s naším spojencom po bezprecedentnom a nebezpečnom incidente v Českej republike," uviedlo litovské ministerstvo zahraničných vecí s tým, že vyhosťuje dvoch ruských diplomatov.

Šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkévičs oznámil vyhostenie jedného ruského diplomata. "Lotyšsko nebude tolerovať podvratné činnosti na svojom území alebo na území svojich partnerov a spojencov," vyhlásil.

Estónske ministerstvo zahraničných vecí deklarovalo, že výbuch vo Vrběticiach ukázal, že "Rusko svojimi aktivitami porušuje medzinárodné právo a podkopáva európsku bezpečnosť i stabilitu, čo je neakceptovateľné". Estónsko tiež vyhostí jedného ruského diplomata.

Belicová: Budú naši (americkí) riťolezi takí machri, že vyzvú Putina, aby Slovákom odstavil ropu a plyn?
S vyhostením ruských diplomatov zo Slovenska nesúhlasí ani Matovičova sestra Zuzane Belicová. Vo svojom statuse na sociálnej sieti ich doslova nazýva „americkí riťolezi“. Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik