Japonsko bude hostiť prvé spoločné vojenské cvičenie s USA a Francúzskom
23 | 04 | 2021 I tasr

Japonsko v máji na juhozápade svojho územia uskutoční spoločné vojenské cvičenie s americkými a francúzskymi silami. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo obrany, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra Reuters.


Manévre, ktoré budú prebiehať od 11. do 17. mája, budú prvým rozsiahlym cvičením v Japonsku s účasťou pozemných síl zo všetkých troch zmienených krajín, oznámili vo vyhlásení japonské pozemné sily.

Cvičenie prichádza v čase, keď sa Tokio usiluje o prehĺbenie obrannej spolupráce mimo svojho kľúčového spojenca USA so zámerom kontrovať narastajúcej priebojnosti Pekingu vo Východočínskom a Juhočínskom mori.

Francúzsko má strategické záujmy v indicko-tichomorskom regióne, kde má svoje zámorské územia vrátane ostrova Réunion (v Indickom oceáne) a Francúzskej Polynézie (v Tichom oceáne).

Minulý týždeň sa japonský premiér Jošihide Suga a americký prezident Joe Biden zaviazali, že budú pevne stáť proti Číne a zintenzívnia spoluprácu aj v oblasti technológií.

Japonsko dlhodobo tvrdí, že sa cíti ohrozené vojenskou kapacitou Číny a jej územnými nárokmi. Týka sa to najmä čínskej aktivity v súvislosti s ostrovmi Senkaku spravovanými Japoncami, ktoré si Peking nárokuje a nazýva ich Tiao-jü.

O morské teritóriá, ktoré Čína vyhlasuje za svoje, súperia i Vietnam, Filipíny, Malajzia, Brunej a Taiwan.

Bránik: Ako je možné, že Slovensko má zo 16-tisíc vojakov odrazu takmer 88-tisíc?
Nad neuveriteľnými číslami vojakov našej armády sa vo svojom statuse na sociálnej sieti zamýšľa aj známy bloger a analytik Radovan Bránik. Ani jemu nejde do hlavy, ako mohli narásť ich počty o takmer 72-tisíc! Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik