Mikulec sa nevzdáva. K našim účtom chce dať prístup skorumpovaným policajtom a siskárom
22 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Minister vnútra Roman Mikulec sa nevzdáva. K našim bankovým účtom chce dať prístup aj skorumpovaním policajtom, príslušníkom SIS či Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Informáciu priniesla TASR.
Všetky informácie o našich peniazoch na jednom mieste

Ministerstvo vnútra pripravuje zákon o zriadení centrálneho registra účtov (CRÚ). Oprávneným orgánom verejnej moci umožní prístup k informáciám o majiteľoch, používateľoch bankových alebo platobných účtov. Takisto poskytne prístup k informáciám o nájomcoch bezpečnostných schránok, ako aj o konečných užívateľoch výhod. Pre TASR to uviedla Gabriela Tuchyňová z tlačového odboru MV SR.

Česko vylúčilo Rusov z tendra na nový jadrový reaktor a vyzýva krajiny, aby vyhostili ruských diplomatov
Česká republika uprostred diplomatickej krízy vylúčila z tendra na výstavbu nového jadrového reaktora ruskú štátnu spoločnosť Rosatom. Nechce už kúpiť ani ruskú vakcínu Sputnik V. Česká republika navyše vyzvala partnerov z EÚ a NATO, aby vyhostili... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová


"Zriadenie CRÚ je nevyhnutným predpokladom zvýšenia efektivity pri predchádzaní, odhaľovaní, vyšetrovaní alebo stíhaní páchateľov závažných trestných činov," tvrdí ministerstvo.
SIS nie je orgán činný v trestnom konaní, aj tak bude mať prístup k účtom

K údajom z centrálneho registra účtov majú mať prístup kriminálna a finančná polícia, inšpekčná služba Policajného zboru, orgány činné v trestnom konaní alebo súdy, KÚFS, SIS a Vojenské spravodajstvo. Využívať ich majú pri odhaľovaní a stíhaní páchateľov závažnej trestnej činnosti.

Dáta z registra sa budú poskytovať finančnej spravodajskej jednotke a službe finančnej polície na plnenie úloh podľa osobitného predpisu, ministerstvu financi v súvislosti s uplatňovaním medzinárodných sankcií podľa osobitného predpisu a KÚFS na účely ich poskytnutia Európskemu úradu pre boj proti podvodom.
"Technický spôsob" ako prísť o zvyšky ústavných práv

"Prístup k informáciám z CRÚ sa umožní iba v jednotlivých prípadoch zamestnancom príslušných orgánov, ktorí budú osobitne určení a oprávnení na plnenie ich úloh," načrtla Tuchyňová. K údajom sa dostanú v elektronickej podobe. Poskytovať sa majú na základe zadania jedinečného identifikátora patriaceho konkrétnej fyzickej osobe, ktorá o ne požiada v mene príslušného orgánu. Označovať sa má aj konkrétne konanie.

Ministerstvo odmieta, že by malo prísť k porušeniu ústavného práva občanov na súkromie. "Právna úprava rieši len 'technický spôsob' poskytovania informácií príslušným orgánom. Návrhom sa teda nemení súčasné postavenie žiadateľov o informácie od finančných inštitúcií. Vytvára sa len nový nástroj, ktorý predstavuje podstatne modernejší a rýchlejší technologický postup získavania údajov," argumentovalo v stanovisku.

Všetky subjekty, ktoré budú mať do CRÚ prístup, sú podľa Tuchyňovej už v súčasnosti oprávnené vyžadovať si pri svojej činnosti informácie od finančných inštitúcií. Rovnako sa nemá zmeniť ani rozsah informácií, o ktoré môžu žiadať.

Podmanický: Syn exprezidenta Kisku pracoval vo firme spojenej s výbuchom vo Vrběticiach
Vo svete stále rezonuje kauza z roku 2017 výbuchu v muničnom sklade pri moravskej obce Vrbětice. Na Slovensku v tejto súvislosti niektorí riešia aj iný problém. Ján Podmanický to v statuse vysvetlil takto - ide o syna exprezidenta Andreja... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik