Johnson & Johnson a ďalšie farmafirmy obvinené kvôli opioidovej kríze v USA
22 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Johnson & Johnson a ďalšie farmafirmy obvinené kvôli opioidovej kríze v USA, bagatelizovali riziko silných opioidných liekov proti bolesti.


Americká spoločnosť Johnson & Johnson a ďalšie tri farmafirmy sú súdené kvôli spoluzodpovednosti za opioidovú krízu v USA, píše epochtimes.de.



Bagatelizovali riziko silných opioidových liekov proti bolesti

Tri kalifornské okresy a mesto Oakland požadovali v žalobe miliardové odškodné od spoločností Johnson & Johnson, Teva, Endo a Allergan. Čelia obvineniu, že z chamtivosti po zisku bagatelizovali riziká silných opioidových liekov proti bolesti.



Povýšili svoje zisky nad ľudský život

„Žalované spoločnosti povýšili svoje zisky nad ľudský život a verejnosť zavádzali o skutočných rizikách opiátov,“ uviedol právny zástupca okresu Santa Clara James Williams. Farmafirmy zámerne podhodnocovali nebezpečenstvo dlhodobého užívania opioidov.


ŠKANDÁL: Dôveryhodnosť EMA vážne utrpela. Naozaj ju farmafirmy korumpujú?
"Čistý „obchod“ s využitím dôverných informácií, „rodinkárstvo“ a korupcia", obviňuje Európsku liekovú agentúru (EMA) rakúsky politik Gerald Hauser (FPÖ): Aká je pravda o prerozdeľovaní vakcín v EÚ? Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Navrhovatelia - kalifornské okresy Santa Clara, Los Angeles a Orange, ako aj mesto Oakland  požadujú, aby spoločnosti v budúcnosti prestali predávať lieky proti bolesti. Štát Kalifornia utrpel obrovské škody, kým napríklad žalované spoločnosti mali v roku 2014 z opioidov závratné zisky, a to až vo výške 11 miliárd dolárov (9,11 miliardy eur). Spomínané spoločnosti obvinenia nekomentovali.



Takmer pol milióna úmrtí

Medzi opioidy patrí fentanyl tlmiaci bolesť, ktorý je 50-krát silnejší ako nelegálna opioidná droga  heroín. Na americké súdy už boli podané tisíce žalôb v súvislosti s opioidovou  krízou. Len v roku 2019 zomrelo v USA na nadmerné užívanie opioidov 50 000 ľudí. Podľa amerického zdravotníckeho úradu CDC bolo v priebehu dvoch desaťročí zaznamenaných takmer pol milióna podobných úmrtí.


Oficiálne liekové agentúry riadia farmafirmy, hovorí MUDr. Marec
Lieková agentúra EMA už raz schválila liek, po ktorom reumatici masovo umierali. Lenže to je tak, keď oficiálne liekové agentúry riadia farma-firmy, píše na sociálnej sieti pediater a primár detského oddelenia Kysuckej nemocnice v Čadci MUDr. Jozef... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Gabriel Matta

Spoločnosť Johnson & Johnson už v roku 2019 dostala pokutu 465 miliónov dolárov v súvislosti s opioidovou krízou, pretože súd v Oklahome dospel k záveru, že spoločnosť riziká bagatelizovala. J&J sa odvolala, čaká sa na rozhodnutie.


Súdne konania, ktoré sa teraz začali, prichádzajú pre J&J v nevhodnom čase, pretože spoločnosť je už zapletená do škandálu s detským púdrom.



Problémy sú aj s vakcínou

Problémy sú aj s jeho vakcínou proti koronavírusu. Jeho použitie v USA bolo pozastavené po správach o nebezpečných krvných zrazeninách u šiestich žien zaočkovaných touto látkou. Produkcia vakcíny bola navyše zastavená v závode v Baltimore po tom, čo v dôsledku výrobnej poruchy zostalo množstvo vakcín už nepoužiteľných, dodáva epochtimes.de.


Všetky zmluvy sú tajné. Nákup vakcín zrazil EÚ na kolená a na koňa vysadil farmafirmy
Európska komisia zamlčiava informácie o nákupe vakcín. To vyvoláva množstvo otázok a, samozrejme, hnevá europoslancov, konštatuje týždenník Plus 7 dní. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková