Huawei čelí podozreniu zo špionáže: Čína odpočúvala mobily vládnych lídrov EÚ!
22 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nové pochybnosti o čínskom dodávateľovi telekomunikačných zariadení a výrobcovi hardvéru Huawei. Robí skutočne Huawei cielenú špionáž voči európskym vládam prostredníctvom „zadných vrátok“ v mobilných telefónoch? – pýta sa Bild.



Veľký šok

V roku 2010 holandská telekomunikačná spoločnosť KPN hodnotila rizikovosť Huawei. Do akej miery je riskantné mať ako dodávateľa Číňanov? A prišiel veľký šok! Výsledky skúmania boli tak zarážajúce, že KPN sa ich rozhodla držať v tajnosti. Obávala sa totiž, že by mohli mať doslova likvidačné následky na spoločnosť, ako informovali holandské noviny de Volkskrant.


Pozadie: Spoločnosť Huawei stále spravuje mobilnú sieť KPN. Pracovníci Huawei v Číne a Holandsku majú dokonca administrátorské práva v sieti KPN. Potvrdili to viacerí zamestnanci KPN v reakcii na najnovšie odhalenia.


Huawei je v súčasnosti najväčším výrobcom smartfónov na svete
Spoločnosť Huawei v druhom štvrťroku 2020 predbehla spoločnosti Samsung a Apple a prvýkrát sa tak stala najväčším výrobcom smartfónov na svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Marek Molnár

Neoprávnený a nekontrolovaný prístup do mobilnej siete

Ako vyšlo najavo, čínska technologická spoločnosť Huawei mala neoprávnený a úplne nekontrolovaný prístup do mobilnej siete KPN.



Odpočúvanie hovorov

A čo je ešte horšie: Zamestnanci spoločnosti Huawei si mohli vypočuť VŠETKY rozhovory holandských zákazníkov vrátane rozhovorov vtedajšieho predsedu vlády Jana Petra Balkenendeho (64)!


Číňania dokonca mohli vidieť, ktorých zákazníkov odpočúvali polícia alebo tajné služby.



Mohli odstaviť celú sieť

Napriek tomuto všetkému je Huawei stále významným dodávateľom spoločnosti KPN. Mobilná sieť je prevádzkovaná takmer výhradne so zariadeniami čínskej spoločnosti. Podľa Telegraph mohli Číňania dokonca za istých okolností dočasne odstaviť celú sieť KPN.


Ako sa dá budovať 5G sieť bez Huawei? Politici váhajú, Telekom zbiera fakty
Telekom pokrýva 5G sieťou v súčasnosti už 40 miliónov obyvateľov. Teraz sa musí definitívne rozhodnúť, ako to bude s Huawei, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Ingrid Vrabcová

V odpovedi, ktorú dala Huawei na analýzu rizík, spoločnosť uviedla, že „bol vypracovaný a implementovaný plán zlepšenia“. Čínska spoločnosť dodáva technicky dobré a lacné zariadenia, ale zákazníci platia za bezpečnosť vysokú cenu: „Zariadenia Huawei fungujú tak, že časť obsluhy je vždy na Huawei,“ uviedol zdroj.


Na konci marca 2021 vyšlo najavo, že spoločnosť Huawei mala prístup aj k údajom miliónov používateľov holandského mobilného operátora Telfort.



Oprávnené obavy

"Najprv Telfort, teraz KPN. Zdá sa, že strach z odpočúvania spoločnosťou Huawei je opäť oprávnený,“ uviedla pre de Volkskrant holandská poslankyňa Lisa van Ginnekenová (48). Súčasne položila otázku: Do akej miery je zraniteľná  holandská životne dôležitá infraštruktúra voči zahraničným vplyvom? A prečo celá kauza vyšla najavo až teraz?


Pozadie: Vtedajší americký prezident Donald Trump uvalil v roku 2019 na čínskeho dodávateľa smartfónov a telekomunikačných zariadení sankcie. Odvtedy nesmie predávať nové smartfóny so službami Google.


Huawei dúfa, že aj napriek americkému tlaku bude môcť pomáhať svojim európskym zákazníkom pri vývoji 5G siete
Napriek pokusom USA odrezať najväčšieho dodávateľa telekomunikačných zariadení na svetových trhoch, spoločnosť Huawei tvrdí, že môže aj naďalej pomáhať svojim európskym zákazníkom pri vývoji kľúčových 5G infraštruktúr, informuje portál... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár

Nebezpečenstvo špionáže a sabotáže

Trump opatrenia odôvodnil nebezpečenstvom špionáže a sabotáže zo strany spoločnosti Huawei. Firma obvinenia odmietla. Nový americký prezident Joe Biden preskúmal Trumpove protičínske opatrenia. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že sa sankcie na Huawei zrušia.



Bezpečnostné riziko aj pre Nemecko?

Obavu o bezpečnosť majú aj nemeckí odborníci. Kritizujú Huawei, pretože spoločnosť má prístup k nainštalovanej technológii, aj keď je už u zákazníka. To znamená: Nainštalovaný softvér je možné meniť zvonku bez toho, aby si to užívateľ vôbec všimol!


S cieľom podniknúť proti tomu kroky sa nemecký spolkový kabinet v decembri dohodol na kompromisnom zákone o bezpečnosti IT 2.0. Umožní dôkladnú kontrolu komponentov od dodávateľov, najmä tých z Číny. Návrh sa následne dostal do parlamentu.


Washington by mohol zmierniť sankcie proti Huawei, ale iba mimo 5G
USA by mohli zmierniť svoje sankcie proti spoločnosti Huawei tým, že umožnia ďalším dodávateľom čipov dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti - pokiaľ sa nepoužijú na vývoj technológie 5G, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár

Tam sa podľa informácií novín Handelsblatt politici CDU a SPD dohodli na sprísnení pravidiel. Návrh zákona tak čaká na prijatie v Bundestagu.


Novinkou by bolo, že operátori sietí ako Deutsche Telekom či Vodafone by  museli nahlásiť na ministerstvo vnútra, keď budú chcieť do svojich ultra rýchlych mobilných sietí 5G nainštalovať kritický komponent od dodávateľa. Ministerstvo vnútra má potom štyri mesiace na preskúmanie, či by komponent mohol byť nebezpečný a či neohrozí bezpečnosť Nemecka.



Skryté špionážne kódy v telefónoch

V posledných rokoch Huawei opakovane čelil kritike a obvineniam zo špionáže. Na jeseň 2015 odborníci z bezpečnostnej spoločnosti GData z Bochumu objavili skryté špionážne kódy vo viac ako 250 úplne nových smartfónoch čínskych výrobcov vrátane mobilných telefónov Huawei, uzatvára Bild.


Huawei plánuje spustiť ultrarýchlu 6G sieť do roku 2030
Kým mnoho krajín po celom svete začína využívať iba technológiu 5G, čínsky technologický gigant Huawei prišiel s plánmi na uvedenie oveľa rýchlejšieho nástupcu, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Lukáš Leca