Putin varuje západ: Na provokácie vraj Rusko odpovie tvrdo a rýchlo
21 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Ruský prezident Vladimir Putin varuje západ pred prekročením "neprekročiteľných medzí" vo vzťahoch s Ruskom, informuje portál Echo24.



Nepálime mosty, ale provokácie neznesieme

"Kadiaľ tieto medze povedú, budeme určovať sami v každom konkrétnom prípade," povedal ruský prezident Vladimir Putin. Rusko nechce spáliť mosty, ale na zahraničné provokácie odpovie tvrdo a rýchlo, dodal.

Vzťahy so západom prudko ochladli, keď po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve Rusko na jar 2014 anektovalo Krym. A následne podporilo ozbrojené povstanie separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Západ odpovedal sankciami.

Bielorusko po prezidentských voľbách z vlaňajšieho augusta, ktorých za víťaza úrady opäť vyhlásili Alexandra Lukašenka, zažilo bezprecedentnú vlnu masových protestov proti  údajnému sfalšovaniu volieb a za odstúpenie Lukašenka. Ten za podpory Moskvy neodstúpil a protesty potlačil. Západ uvalil na Lukašenka a jeho spolupracovníkov sankcie.

Vychádzať s Putinom je dobrá vec, tvrdí bývalý prezident Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump je presvedčený, že udržiavanie dobrých vzťahov s ruským vodcom Vladimirom Putinom je v národnom záujme USA. Varoval, že alternatívou bude priblíženie sa Moskvy k Číne, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Lukáš Leca

Nestrácajte bdelosť, nebezpečenstvo pretrváva

Putin vyzval všetkých svojich krajanov, aby sa nechali zaočkovať proti vírusu Covid-19. "Moji drahí, nestrácajte bdelosť. Nebezpečenstvo pretrváva," varoval na úvod každoročného prejavu pred ruským federálnym zhromaždením. Prisľúbil venovať sa predovšetkým vnútorným záležitostiam Ruska. Za hlavný cieľ označil dosiahnutie rastu reálnych príjmov Rusov trpiacich hospodárskymi a sociálnymi dôsledkami pandémie.

Denník Kommersant pripomenul, že do polovice apríla sa nechalo zaočkovať okolo sedem miliónov ľudí, čo predstavuje 4,8 percenta obyvateľov Ruska.
Neradostné štatistiky Covid-19

"Bol som si istý, že prekonáme všetky ťažkosti," vyhlásila hlava štátu o pandémii koronavírusu, ktorá si podľa vládneho operatívneho štábu vyžiadala životy viac ako 100 000 Rusov. Viac ako dvojnásobok obetí uvádza štatistický úradu Rosstat. Ten totiž do štatistík započítava i mŕtvych, u ktorých sa nákaza zistila až po smrti. "Štatistika nám prináša neradostné čísla," pripustil Putin. Spoluobčanom sľuboval aj vyhliadku na predĺženie priemernej dĺžky dožitia.

Zelenskyj navrhol Putinovi stretnutie v Donbase
Ukrajina nedávno obvinila Rusko z hromadenia tisícov vojakov pri svojich severných a východných hraniciach. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Putin poďakoval lekárom a zdravotníkom zo všetkých končín Ruska, čím vyvolal potlesk v sále zaplnenej zákonodarcami, gubernátormi, ministrami a ďalšími členmi vládnucej elity, ktorí prišli, väčšinou bez rúšok na tvári do výstavnej siene Manéž v Kremli.
Putin chce zabezpečiť rast reálnych príjmov

Putin pripustil, že pandémia prehĺbila sociálne problémy a sociálne nerovnosti. Rusi ju pocítili na svojich príjmoch. Odmietol však myšlienku zavedenia úradných cien na potraviny a ďalší zdražený tovar. "Nie je možné prijať direktívne opatrenia, ktoré v 90. rokoch viedli k prázdnym pultom v obchodoch," povedal. "Hlavné je zabezpečiť rast reálnych príjmov občanov," zdôraznil. "A dosiahnuť hmatateľné výsledky v boji proti chudobe," dodal.

Štát musí poskytnúť podporu predovšetkým rodinám s deťmi, vyhlásil Putin. "Úlohou je znížiť na minimum riziko, že takéto rodiny upadnú do chudoby. Opatrenia sú potrebné už dnes," zdôraznil. Prioritou majú byť rodiny, keď sa o deti starajú len osamelá matka či otec. Preto od 1. júna deťom od ôsmich do 16 rokov v takýchto rodinách bude vyplatených v priemere 5 650 rubľov (približne 60 eur).

Potrebuje Putin ďalšiu armádu? Ruský minister obrany chce klonovať 3 000 rokov starých bojovníkov
Ruský minister obrany Sergej Šojgu si zobral oddychový čas od hromadenia vojakov na Ukrajinských hraniciach. Chce si totiž splniť svoj sen. Pohráva sa s myšlienkou naklonovať 3 000 rokov starých skýtskych bojovníkmi spolu s ich koňmi, ktorých DNA... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková