Tisícky Slovákov sú neoprávnene zatvorené v karanténe! Vďaka celoplošnému testovaniu
20 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Aj keď sa striktné opatrenia pomaly uvoľňujú, väčšinu Slovákov potrápi ešte nejaký čas každotýždenné testovanie. Negatívny výsledok všetci potrebujeme preukázať v práci, na úradoch aj v obchodoch. Odborníci však varujú. Počty pozitívnych klesli natoľko, že sa rovnajú percentu falošných výsledkov.


V praxi to znamená, že sú tak zbytočne tisícky Slovákov zatvorených v karanténe! Dostali totiž falošný výsledok, že sú pozitívni, píše portál 1pluska.sk. Ministerstvo zdravotníctva už dlhšie avizuje zmenu testovacej stratégie. No kedy to bude?

Počty nových pozitívnych prípadov, hospitalizovaných, či ľudí na umelej pľúcnej ventilácii klesajú už od februára. Iba pozitivita antigénových testov „uviazla" na 0,4 %. Prečo?
Falošná pozitivita

„Moja hypotéza je, že sme narazili na dno antigénových testov, že už je veľká časť pozitívnych antigénov v skutočnosti falošne pozitívna,“ uviedol Martin Šuster, analytik a ekonóm z iniciatívy Veda pomáha.

Kotleba uniesol vlastného syna. Jeho exmanželka avizuje: Začne sa tvrdý boj!
Bývalá manželka Mariana Kotlebu v Egypte zburcovala slovenskú ambasádu aj miestnu políciu. Tvrdí, že jej exmanžel vzal ich syna Ľudovíta a mieri s ním bez jej súhlasu na Slovensko. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková




„Ak by bola falošná pozitivita vysoká, tak zbytočne posielame do karantény každý týždeň asi 4 000 rodín. Ešte im aj na mesiace dáme výnimku z testovania a možno sa medzitým naozaj infikujú a poroznášajú COVID-19 kade-tade,“ upozornil Šuster.
Stovky miliónov na nespoľahlivé testy

Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková pritom upozornila, že jeden rýchlotest stojí asi 10 eur. Pred týždňom sa cez víkend prišlo otestovať vyše 900-tisíc ľudí, čo Slovensko stálo viac ako 9 miliónov eur.

Podľa údajov na stránke korona.gov.sk sa doteraz vykonalo 28,8 milióna rýchlotestov. Podľa prepočtu nás tak testovanie stálo už minimálne 288 miliónov eur.

Soročinová: „Je smutné mať v Europarlamente zástupcov, ktorí ženú ľudí do vojny“ 
„Stará generácia vojnových štváčov si riadne dáva záležať na výchove svojich nástupcov. Toto sú presne tí, ktorí nebudú mať žiadny problém potenciálne odsúhlasiť vraždenie nevinných ľudí tak, ako to svojho času urobil Dzurinda v 1999-tom v... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Robert Bačinský


Odborníci sa zhodujú, že už by bolo na čase upustiť od povinného celoplošného testovania.

Antigénový test má vlastnosť, že zachytí 99,6 percenta. „To znamená, že 0,4 % je falošne pozitívnych, a keď vyšetríte 1 000 zdravých, dostanete štyroch pozitívnych, ale nie sú pozitívni. Pri týchto číslach by mali podstúpiť kontrolné PCR testy,“ vysvetľuje lekár Peter Visolajský.

Práve overovanie pozitívneho výsledku by nám mohlo ukázať, ako sa situácia naozaj vyvíja. Ak je falošná pozitivita vysoká, tisíce ľudí zbytočne zatvárame do karantény.

Ľuboš Blaha: Na Slovensku nebudeme skákať tak, ako chcú západné tajné služby
Kauza vyhostenia ruských „diplomatov“ z Českej republiky stále rezonuje v mysli podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu, ktorý sa jej opäť venuje vo svojom statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik