Závery NKÚ: Rezort zdravotníctva a krízový štáb sa vyhýbali zodpovednosti!
19 | 04 | 2021 I Petra Demková

Národný kontrolný úrad vykonal audit ohľadom prijímania opatrení v súvislosti s Covidom na Slovensku. Záver NKÚ: „Zástupcovia rezortu zdravotníctva, či členovia ústredného krízového štábu, sa vyhýbali zodpovednosti v súvislosti s pandemickou situáciou a rozhodnutia ponechávali na Úrade verejného zdravotníctva.“ Informujú Topky.



Závery NKÚ

Topky prichádzajú so zisteniami, ktoré si veľkú pozornosť iných médií nevyslúžili. Ako informuje portál, NKÚ prišiel po audite s týmto uzáverom: „Zástupcovia rezortu zdravotníctva či členovia ústredného krízového štábu sa vyhýbali zodpovednosti v súvislosti s pandemickou situáciou a rozhodnutia ponechávali na Úrade verejného zdravotníctva.“  ÚVZ, ktorému šéfuje Ján Mikas, naopak, podľa NKÚ suploval úlohy vlády a výrazným spôsobom prispel k zvládnutiu mimoriadnej situácie.

"Sú to neadekvátne výrazy takto haniť ľudí," kritizuje Mikas Matoviča za jeho slová na adresu ŠÚKL
Kauza ruskej vakcíny Sputnik V naberá na obrátkach. Minister financií a expremiér Igor Matovič viní za to, že ho musíme vrátiť Rusom, okrem iného aj riaditeľku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanu Baťovú. Hlavný hygienik Ján Mikas ju ale... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Audit NKÚ sa konal v druhej polovici roku 2020. Médiá o uzáveroch informoval podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu, Ľubomír Andrassy. Ako informujú Topky, „hygienici vo viacerých prípadoch suplovali iné štátne inštitúcie, a to aj bez jasných zákonných kompetencií," povedal Andrassy. „Doplnil, že suplovali hlavne zástupcov rezortu zdravotníctva a rezortu vnútra, konkrétne tých, čo majú riadiť krízový manažment na úrovni okresných úradov,“ informuje ďalej portál Topky.
Ďalšie zistenia NKÚ

Pandemickú situáciu podľa výsledkov auditu, namiesto vedenia štátu, pomohli zvládnuť  hygienici, lekári a zástupcovia samospráv. NKU bude svoje zistenia porovnávať s výsledkami obdobných kontrol z Maďarska, Poľska či Bieloruska.

Podľa Andrassyho situácia s Covidom na Slovensku odhalila kompetenčné aj legislatívne nedostatky v systéme ochrany verejnosti pred infekčnými ochoreniami. „Slovensko nemá k dispozícii funkčnú sieť registrov, existujúce informačné systémy neposkytujú dostatočné dáta pre komplexné analýzy. Táto negatívna skutočnosť sa prejavila hlavne v prvých týždňoch od vyhlásenia mimoriadnej situácie, keď analytici a odborníci pracovali v časovom sklze a s čiastkovými informáciami,“ sprostredkúva stanovisko NKÚ portál Topky.

Harabin: Mikas sa už trasie, že skončí v Leopoldove
Mikas sa už teraz a opodstatnene trasie, že skončí, a pritom po práve, napokon v Leopoldove, píše Štefan Harabin na svojom Facebooku Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič

Očkovací register

„Andrassy pripomenul, že Slovensko v roku 2005 zmenilo centrálny systém zabezpečenia očkovacích látok na decentralizovaný. Kontrolóri zistili, že po zmene opakovane dochádza k lokálnym, ale i celoplošným výpadkom očkovacích látok. To následne vedie k narušeniu plynulého povinného očkovania, nedodržiavaniu očkovacích termínov a k zvyšovaniu rizika šírenia infekčných ochorení,“ informujú Topky.

„Rezort zdravotníctva by mal v čo najkratšom čase iniciovať vytvorenie národného očkovacieho registra, aby kompetentní mali v reálnom čase jednoznačné a objektívne informácie nielen o zaočkovaných ľuďoch, ale aj o aktuálnom stave prístupných vakcín. Je to jedna z ciest, ako dostať kolektívnu imunitu pod kontrolu a ako garantovať každému občanovi dostupnosť nevyhnutných a bezpečných vakcín,“ dodal podpredseda NKÚ.
Situácia mohla byť lepšia.

NKÚ upozornil aj na to, že už na jeseň 2019 navrhoval ÚVZ zmenu legislatívy, ktorá by na základe skúseností regionálnych úradov verejného zdravotníctva, bola pomohla pandemickú situáciu zvládnuť lepšie. Poslanci však vtedy novelu zákona o ochrane verejného zdravia neschválili.

Od pondelka sa uvoľňujú opatrenia, na viacero výnimiek treba negatívny test
Od pondelka platia nové výnimky zo zákazu vychádzania. Cesta do prírody a na individuálnu rekreáciu je možná aj medzi okresmi s podmienkou najviac sedemdňového negatívneho testu v prípade okresu vo štvrtom stupni varovania. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | tasr