Najväčšia očkovacia kampaň v dejinách spustila miliardový biznis. Bitka o Európu vrcholí aj so zápletkou v Bratislave
19 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Už rok útočí pandémia koronavírusu nielen na náš slobodný život ale hlavne na ekonomiku. A práve tá je dôvodom, že sme boli v priamom prenose svedkami až nadzvukovej rýchlosti vývoja vakcín. Teraz prichádza tá dôležitá úloha. Ktorá farmafirma sa presadí na starom kontinente, získa prílev obrovských financií aj na ďalšie roky. Boj s covidom totiž nekončí, píše portál HN.


Európska Únia nie je z celosvetového pohľadu príliš veľká ale má tri predpoklady, ktoré zaujímajú farmafirmy najviac. Je ľudnatá, bohatá a nakazená. Preočkovať 446 miliónov obyvateľov Únie je obrovská príležitosť.



Pri cene napríklad 10 eur za vakcínu je to pri jednom kole pichnutia účinných látok razom tržba siahajúca k 4,5 miliardy eur. Spoločenstvo 27 štátov patrí spolu s USA a Čínou k top ekonomickým ťahúňom.
Preteky farmafiriem

Cieľom Bruselu je, aby aspoň 70 percent dospelej populácie Európskej únie bolo zaočkovaných do začiatku tohtoročnej jesene. Ako vyplýva z oficiálneho dokumentu nášho ministerstva zdravotníctva, Európska komisia sa zaviazala zabezpečiť členským krajinám prístup k 2,8 miliardy dávok.

Čakáte na očkovanie Pfizerom alebo Modernou? Voľných je tisíce termínov
V nemocniciach a na poliklinikách je k dispozícii až polovica voľných termínov priamo v Bratislave, píše portál HN. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Z uvedeného množstva sa podľa zistení HN podarilo Bruselu dosiaľ zakontrahovať 2,6 miliardy. Doručených bolo však len 126 miliónov, čo predstavuje necelých 5 percent zo zazmluvneného objemu.

Rovná stovka z nich už bola podaná. Napriek pomalému tempu očkovania nás podľa analytika Borisa Tomčiaka stáli vakcíny už 26 miliárd eur.

Najviac zakontrahovaných očkovacích látok má EÚ od Pfizeru, ktorý má európsky trh zásobiť 600 miliónmi, pričom pri jednotkovej cene 12 eur za kus spoločnosť zinkasuje 7,2 miliardy eur.

Závery NKÚ: Rezort zdravotníctva a krízový štáb sa vyhýbali zodpovednosti!
Národný kontrolný úrad vykonal audit ohľadom prijímania opatrení v súvislosti s Covidom na Slovensku. Záver NKÚ: „Zástupcovia rezortu zdravotníctva, či členovia ústredného krízového štábu, sa vyhýbali zodpovednosti v súvislosti s pandemickou... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Petra Demková


Nejde však o konečné čísla. Len pred pár dňami ohlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen ďalšie rokovania s americko-nemeckým producentom, ktorý by mal do roku 2023 dodať na starý kontinent ďalších 1,8 miliardy vakcín.

Pri aktuálne stanovenej cene by si výrobca prilepšil o 21,6 miliardy eur v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.
Víťazi a porazení

Druhou najobjemnejšie zazmluvnenou je očkovacia látka od firmy Moderna, ktorá sa zaviazala dodať členským krajinám 460 miliónov dávok, a to pri jednotkovej cene 18 eur za kus. Americký výrobca si tak na účet pripíše viac ako 8 miliárd eur.

Ak je vláde pohodlnejšie dovážať potraviny, zrušte poľnohospodárstvo! Hnevá sa Becík
Zatvorením reštaurácií a stravovacích prevádzok sa dostali do problémov aj poľnohospodári, ktorí im dodávajú suroviny. Na túto zlú skutočnosť poukazuje i Branislav Becík, ktorý v statuse na sociálnej sieti kritizuje to, že našej vláde zrejme... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Veľké problémy však majú ďalšie dve registrované vakcíny od firiem Johnson & Johnson a AstraZeneca. Negatívna reklama v podobe nežiadúcich vedľajších účinkov, niekedy smrteľných, sa podpísala na tom, že ich dni sú prakticky zrátané.

Ako HN potvrdil europoslanec Michal Šimečka, Brusel už nepočíta s ďalším obnovením kontraktu s AstraZenecou. Šimečka ďalej dodáva: „Európska únia chce z hľadiska budúcnosti investovať do vakcín na báze mRNA.“ A tej zodpovedajú práve Moderna a Pfizer.
Sputnik ešte zamúti vody

Vodu v európskej vakcinačnej politike môžu ešte zamútiť aj ďalšie očkovacie látky. Jednou z nich je určite ruský Sputnik V, ktorý sa momentálne nachádza v procese posudzovania Európskej liekovej agentúry. Ten určite už zamútil vodu aspoň na Slovensku.

Farár pripravil manuál, ako sa vrátiť do kostolov. "Prezlečte sa! Pyžamo nie je sviatočný odev,“ upozornil
Evanjelický farár Roman Dovala poňal návrat do kostolov vtipne. Veriacim pripravil 10 dôležitých informácií k otvoreniu kostolov. „Po skončení bohoslužieb dodržujte pri východe odstupy, ale neodstupujte prosím od pokladničky. Štát síce nehanebne... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Petra Demková


Rusko zjavne vníma, že aj od vývoja v malej členskej krajine Únie závisí to, aký kus koláča napokon získajú na celosvetovom očkovacom biznise.

Bez povolenia ruskú látku v Únii nateraz používa iba Maďarsko. No záujem o vakcínu   prejavili aj Nemecko a Rakúsko, avšak len v prípade jej schválenia podľa európskych štandardov.

Od pondelka sa uvoľňujú opatrenia, na viacero výnimiek treba negatívny test
Od pondelka platia nové výnimky zo zákazu vychádzania. Cesta do prírody a na individuálnu rekreáciu je možná aj medzi okresmi s podmienkou najviac sedemdňového negatívneho testu v prípade okresu vo štvrtom stupni varovania. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | tasr